Bokhora.se

27/07 2006
7:08

Jag vet inte varför jag började läsa så mycket. En anledning kan vara att min mamma inte var typen som låg och läste högt för mig varje kväll innan jag skulle somna, utan jag fick läsa själv. En annan kanske att min pappa alltid läst mycket. En tredje, jag hade väldigt läsuppmuntrande och bra lärare i skolan och på mina skolbibliotek.
Hursomhelst, jag har alltid gjort det och nu är det ju för sent att sluta.

Jag läser nästan alla genrer. Finlitteratur, chick lit, klassiker, deckare, ungdomsböcker, proletärförfattare, högt och lågt. På svenska, ofta på engelska, och ibland på norska. (Har bott i Norge senaste året.) Det beror på humör, tid och koncentrationsförmåga vad det blir för något.

Jag läser kanske en halv faktabok per år, men är desto mer förtjust i att snappa upp fakta via fiktion. Älskar romaner som, i bakgrunden, smyger in massa kunskap om något ämne. En av mina favoriter som jag kan läsa om jämt jämt är The poisonwood bible / Giftträdets bibel av Barbara Kingsolver. Det är en perfekt bok. Faktadelen handlar om Kongo, Afrika och missionärer. Jag säger det igen; det är en perfekt bok.
Jag faller som en fura för bra dialoger och väl beskrivna ovanliga yrken i böcker.
Charmiga män som Marian Keyes skriver dem.
Nutidsreferenser som strösslar in som hos Douglas Coupland.
Intellektuellt liv i New York som hos Siri Hustvedt och Paul Auster.
Jag är en stoooor anhängare av akademisk porr. Åh, det älskar jag.
Skulle kunna sitta i tre timmar och säga vad jag gillar i fråga om böcker och författare. För att korta av den tiden – jag gillar de ovan nämnda och Cilla Naumann, Kajsa Ingemarsson, Inger Edelfeldt, Håkan Nesser, Shannon Olson, Melissa Bank, Haruki Murakami och Banana Yoshimoto, nytt svenskt ungt, Michael Connellys Harry Bosch, Donna Tartts Secret history, eeeh… nu blir jag nervös att jag glömmer massa. Jag har inte ens mina böcker här just nu pga flytt så jag kan inte gå och kolla i bokhyllan. Men, jag gillar mycket och många.

Och jag gillar att hitta nya böcker och författare. Jag kommer fortfarande ihåg min allra första internet-rush: det var när jag upptäckte Bokus, just när de startat. De hade en otroligt bra sajt med flera bra skribenter som tipsade, om både svenskt och engelskt. Det var som ett himmelrike, och internet var ju fantastiskt! Och ingen frakt! Jag höll på att svimma av allt som fanns tillgängligt, trots att jag bodde i Umeå då.
Nu känns det mer ”jaha?” för man hittar ju nyheter om böcker överallt, men då var det.. ojoj.

Jag har tre inte:n i fråga om böcker. 1) Jag läser inte ut alla böcker. Har det inte tagit sig efter femtio sidor så är det hej då. 2) Jag köper (nästan) inte inbundet. 3) Jag läser absolut inte sci-fi eller fantasy. Känner jag sug efter andra världar finns ju Denise Rudberg.

Sist, en sak jag inte kan hålla tyst om för det blir nog en av de bästa händelserna för mig någonsin – nästa sommar kan man gå in i en svensk bokaffär och köpa min första ungdomsbok.

7 kommentarer

7 kommentarer till Bokhorepresentation : Johanna

 1. Åh! Jag önskar att jag både hann läsa och skriva mer! Åren vid universitetet har faktiskt på ett sätt dödat läsglädjen. Bara en massa facklitteratur, bara en massa måsten.. Förutom när jag pluggade kreativt skrivande. Underbart!!

  Hur gör man för att koma igång igen med sitt amatörförfattande? Hur hinner man när jobbet står en upp i halsen? Hur hittar man inspirationen igen?

 2. Min lösning var att flytta till ett annat land, bara jobba 3 dagar i veckan och sluta se på teve. ”Allt för konsten.” Nej, det var mer en nu djävlar-känsla när vi bestämde oss för att flytta. (Och teveslutet berodde enbart på dålig bildkvalite. Men det var ju tur för mig.) Jag är nervös nu när jag ska tillbaka till mitt gamla, mycket kreativt-och-tidskrävande jobb, att jag inte ska hinna skriva. Tror på avsatt tid dock – kanske en timme om dagen om man hinner det. Eller en halvtimme. Bara en liten liten stund för att hålla igång. Allt räknas ju. Det är väldigt svårt att komma igång om man bara tänker att man ska skriva när man har semester och är ledig hela dagarna.
  Sen kan jag även rekommendera skrivargrupper eller skrivarkurser av precis samma anledning. Håller igång och sätter lite press. Och det är så bra att få andras åsikter om ens texter.
  Inspiration är svårt. Jag tycker den är borta om jag har ett långt skrivuppehåll, jag kommer inte på något alls då. Men när jag har tvingat igång mig själv så kommer den efter ett tag. Med andra ord, inspiration är en lyx! Vänta inte på den, börja bara skriv och strunta i kvaliten för det blir bättre hela tiden, och sen kommer inspiration och då blir det plötsligt jättebra!

 3. Alltid glömmer man ngn på sin lista, har just nu lite panik över att jag glömde Banana på min. ”Det betyder ju inte att jag älskar henne mindre, bara att jag har riktigt dåligt minne—”

  Vilken tröst!

  F.ö. så impad av din dedikation till att skriva. Hejja & fucking hurra till boken!!

 4. Johanna: Tack för alla tips! Responsen och allt ”bollande” var ju extremt viktigt när jag gick skrivarkurs. Man kan inte bara skriva för byrålådan…

 5. Hysteriskt kul med din ungdomsbok, Johanna!

 6. Johanna, tack för många bra blogginlägg, ska t.ex, tack vare dig, introducera ”Värsta brorsan” för min lillebror nästa gång jag träffar honom. Måste kommentera: din pappa var den som läste, men din mamma var den som inte läste för dig?

  • Eh, både läste nog för mig men pappa är den som alltid läst av de två. Nu är de så lika i fråga om läsning, men när jag var liten var han mer inne på det. Mamma gjorde andra saker.
   Däremot läste de inte jättemycket högt för mig, jag fick läsa själv.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida