Bokhora.se

25/09 2006
13:19

Okategoriserade

Jo, den andra barnboken som följt med från föräldrahemmet är Ida Maria från Arfliden, en helt underbar liten ”bilderbok för barn och vuxna” som författarinnan Ann-Madeleine Gelotte beskriver den, som handlar om hennes mormors uppväxt i en skogsarbetarfamilj i Norrland. Vackra bilder och mycket textmassa, men oh så läsvärd! Jag känner igen en del från min mormors historier kring sin uppväxt – inte för att mormor var liten på 1890-talet men väl för att hon kom från ett traditionellt laestadianskt hem och de har ibland en tendens att inte gå så fort fram i utvecklingen som övriga världen.

Jättebra bok och uppföljarna Tyra i 10:an Odengatan samt Vi bodde i Helenelund, är väl värda att läsa också. Fina stycken svensk historia för barn att läsa tycker jag. Får jag barn så ska de matas med de här böckerna, promise. Det verkar inte som om böckerna går att köpa någonstans, överallt får jag besked om att de är slut men isbn för Ida Maria: 9155036961.

Ann-Madeleine Gelotte har fortsatt skriva och illustrera främst barnböcker, den senaste utkom 2003, ett år efter hennes bortgång.

3 kommentarer

3 kommentarer till Ida Maria från Arfliden

 1. Även jag är uppvuxen med Ida-Maria och de andra…
  De tre böckerna var sönderlästa efter tre döttrars frenetiska läsande, så jag vet att min mamma köpte en nyutgåva för ca 5 år sedan, alla tre böckerna i samma utgåva.
  Rekommenderas!

 2. Carita Johansson

  Hej!

  Jag skulle gärna vilja få tag i dem böckerna eftersom jag är släkt med en av personerna i boken Ida-Maria från Arfliden (kommer inte ihåg vem av dem som är min släkting det är på min mormors sida.)

  Hör av er till mig om någon hittar dem?

  Carita.

 3. Anna Backlund

  Vad GLAD jag blev när jag hittade det här inlägget!

  Min dotter när BVC-sköterskan på 4-årskontrollen frågade om hon hade någon favoritbok.
  ”Ja”, pep hon.
  ”Jaha, vad heter den då?”
  ”Ida-Malia”

  BVC sköterskan såg ut som ett levande frågetecken men själv mös jag stolt över min dotters goda smak. Även min egen favoritbok som barn från 2-årsåldern när jag fick den och säkert begrep nada. Vore fantastiskt att hitta nyutgåvan med uppföljarna, hade glömt at de fanns!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida