Bokhora.se

08/09 2007
9:02

Den boknördiga lördagsnöjet idag är att cykla runt till biblos i min närhet. Jag flyttade för en dryg månad sen, och jag har inte så stor koll på hur dom är här. Man vill ju gärna hitta ett nytt förortsbiblo som mitt förra (så bra personal!) eller ett nytt Dieselverkstan, Stockholms bästa biblo som finns i Sickla (nu tänker jag på kriterier som miljö, bokutbud, öppettider, användarvänlighet, trådlös uppkoppling, fik och placering). Efter att ha snabbkollat på nätet så… nja, verkar inte superlovande, men men. Jag hoppas jag har fel!

Ni som bor i Stockholm, vilka bibliotek tycker ni är BRA?

19 kommentarer

19 kommentarer till Biblioteksinspektion

 1. Jag gillar kulturhuset. Trots att de inte har så jättestort utbud. Det har nog mest med miljön att göra.
  Ibland är det i och för sig jättsstökigt. Men kommer man dit när det är lugnt kan man sitta där hur länge som helst. Läsa. Lyssna på musik. Läsa. Fika.

  Jag håller på att utforska Kungsholmens bibblo. Men har inte riktigt fått grepp om den än.

  Hornstull har jättetrevlig personal. Det är litet, och jag skulle nog inte sätta mig där och läsa, men personalen är bra.

  Sen om man pratar förort så måste jag nog prata lite gott om både Viksjö och Jakobsberg. Fast viksjö var bättre innan de byggde om. Där har jag spenderat många timmar i barndomen. Mamma gick och handlade och jag la mig i kuddhögen och läste.

 2. Mitt favoritbibliotek ligger precis utanför Stockholm, i Sollentuna. Det är stort för att vara ett förortsbibliotek, de är snabba på att ta in nya böcker och är allmänt bra på alla sätt.

 3. Ett jättebra och användartillvänt bibliotek är Håbo bibliotek, längst ut i pendeltågsnätet (Bålsta). Där finns alltid de nya böckerna och en massa annat skoj, som t ex litterära caféer och Barbabloggen!
  http://www.habo.se/biblioteket
  http://barbabloggen.blogspot.com

 4. Anna-Stina : nu ska jag avslöja min okunnighet, för jag kollar Barbabloggen regelbundet och har då alltid trott att Håbo ligger i Småland! Det lät så småländskt för mig! TUR att jag fick detta förtydligande, och vem vet, jag kanske gör en utflykt en annan lördag.

 5. Och undertecknad kan ju inte låta bli att berätta om Haninges 4 olika bibliotek. De är av ytterst olika karaktär: huvudbiblioteket i Haninge kulturhus är modernt och flashigt med gott om läs- och studieplatser, Västerhaninge bibliotek är den största filialen och ligger beläget i ett gammalt tegelhus (f.d. kommunhus, f.d. polishus), medan biblioteken i Brandbergen och Jordbro ligger i nära anslutning till högstadieskolor och gömmer både arkitektoniska och litterära godbitar.

  Årsta bibliotek är fantastiskt mysigt på alla sätt och vis. Å, vad det är fint där.

  Och biblioteket på Medborgarplatsen (som inte alls ”bara” är Punkt Medis, utan har bra barn- och vuxenavdelningar en trappa opp) sitter ju på en ljvulig lyrikavdelning med tillhörande finfint kartotek över ett större antal poem.

 6. För att inte tala om det sedan länge hädangågna Rotebrobiblioteket i norra Sollentuna. Min första biblioteksförälskelse: minns lukten, dockteatern, utställningsmontrarna och den fina informations- och expeditionsdisken där bibliotekarienrna och assistenterna stämplade återlämningsdatum i böckerna.

 7. KA! Jag besöker ytterst sällan las bibliotecas men det här m ljuvlig lyrikavdelning låter omöjligt intressant. One of these days…

 8. Det pyttelilla i Hammarby Sjöstad är ju bara ett stenkast närmare än Diesel så det är väl ingen hjälp för dig, men gulligt och mysigt är det. Kan dock inte mäta sig med Diesel. But who can?

 9. Johanna L: Jag tycker absolut du ska åka ut till Bålsta någon lördag! Det är alltid någon typ av aktivitet i biblioteket då. Dessutom väldigt fina lokaler. Jag är helt opartisk! ;-)

 10. Jeg er så heldig at jeg fra og med i kveld bor under fem minutters spasertur fra Deichmans hovedutlån. :D

 11. Ooooh, vilken respons! Det är ju möjligt att lägga in varenda lördag de kommande veckorna på att besöka BRA biblos! Näst på tur : Årsta, tror jag. Det är ju närmast.
  Har sedan tidigare besökt Hornstull, är ofta på Punktmedis, inte alls ofta på Kulturhuset (inte för att jag inte gillar det, det blir bara inte av), då och då på Hammarbys.
  Diesel är fortfarande ohotad som vinnare dock.

 12. Mest för Vasastaniter: förvisso inte ett bibliotek as such, men upptäckte i somras en i princip outnyttjad resurs för boklån – i Klockhuset, placering Sabbatsbergsbyn (bakom Vasaparken). Böckerna är förstås avsedda för boende och personal på husets olika äldreboenden men kontrollen är obentlig, så för den ärlige är det bara att låna och lämna tillbaka. Eller sitta där och läsa och njuta av fejk-öppen spis.

 13. Klockhuset är ju ett mkt vackert byggnadsnamn – så länge man inte tänker begravningsklockor, som jag verkar ha en tendens att göra i samband med äldreboende… Men nu är jag ute o cyklar, min poäng var att Klockhuset låter som ett mkt fint ställe! Inga orange el ljusblå linoleumgolv eller sjukhusdofter som kvaddar mina fantasier va, Jenny?

 14. Den associationen hade jag inte gjort, men när du säger det så:) Nejdå, miljön e förmodligen bättre än på de flesta förortsbibblor. Som sagt, både elektrisk öppen spis OCH liten porlande damm! När jag ändå håller på kan jag ju promota även caféet/restaurangen som håller till på området (sköts delvis av förståndshandikappade, bara en sån sympatisk detalj) samt den fantastiskt vackra Sinnenas trädgård.

 15. Vilken bra idé att efterlysa favoritbibliotek. Jag vill tipsa om min favorit bibbla: Medborgarplatsen. Världens bästa personal och bra öppettider. Men å andra sidan är jag säker på att du kommer att möta både trevlig personal och bra utbud på alla bibliotek i Stockholms stad. Och idag har vi i Stadshuset presenterat en ny budget med upprustning och ökade öppettider. Jag hoppas att du snart kommer att upptäcka att det finns flera bibblor i staden som slår din favorit;-)
  Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd (fp)

 16. Håller med om Medis, mest utifrån ett mammaperspektiv. Sonen och hans kompisar ”älskar bibblan” och går dit efter skolan var och varannan dag. Dels för att lära sig, ”man lär sig så mycket mer där än i skolan”. Dels för att det är en av de få platser där de kan vara (sig själva), utan att det kostar pengar och utan att de behöver jaga efter ”fåniga bollar”… Som mamma kan jag bara applådera. Medis är ovärderligt för de barn som annars skulle ha svårt att hitta sin plats i samhället.

 17. […] Du som är intresserad av bibliotek – bra sådana förstås – tycker jag ska läsa lite på Bokhora om de bästa biblosarna i Stockholmstrakten. Hittar du biblioteket du besöker eller som du […]

 18. Kom gärna till Håbo bibliotek (i Bålsta, pendeltåg från Sthlm eller SJ från hela Sverige…)lördag 29:e september! Då ska två bokhandlare prata om sina vägar till läsningen klockan 12.00. Vi försöker få in lite, lite bokmässekänsla i biblan den veckan… Dessutom jobbar jag den dagen och skulle gärna guida runt!!
  Malin

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida