Fokus på digilitteraturen « Bokhora

Bokhora.se

21/09 2007
12:56

Intressant rundabordssamtal om e-boken i Fokus. Anders Rydell, Jessika Gedin och Jonas Byström samtalar om digilit.

Jag är väldigt pro ljudböcker. E-böcker (minns allt snack om ”pärm på skärm” när pdf.erna gjorde sitt intåg på scenen för många år sedan) har jag däremot mkt liten erfarenhet av och tror att jag skulle ha svårt att läsa en hel bok på datorn. Men att lyssna samtidigt som man åker bil, eller promenerar, eller när man städar ur sitt växthus och diskar krukor som min mamma gjorde häromdagen, det är fina grejer.

Det jag tycker är intressant med den här diskussionen är egentligen två saker: Att ljudböckerna gör att man når nya målgrupper som kanske tidigare inte har läst. Jmfr gärna mina försök att omvända unga oläsande män (jag har nu testat med Luke Rineharts Tärningsspelaren, vi får se hur det går). Det är ju fantastiskt! Men också Jessika Gedins ord ”Men är det också så att det ena genererar det andra? Att de också börjar läsa?” och ”Så det är inte en ingång till tyngre litteratur?”. Varför är det så viktigt? Jag tycker inte att ljudböckernas främsta mål är att leda in människor på läsandet av pappersböcker. Är det bara de som räknas för att man skall ha tillgodogjort sig en nobelpristagare eller Jan Guillou? Om man väljer att ta del av en bok via papper eller ljud borde väl vara egalt i sammanhanget? Huvudsaken är väl att man nyttjar litteratur i någon form?

Och att man faktiskt via ljudböcker kan göra litteratur till en gemensam upplevelse. Mina föräldrar lyssnar på ljudböcker tillsammans, såväl i bil som på motorcykelsemestrar och (om man nu ska vara lite Privat) hemma i sängen om kvällarna. Det är mycket svårt att läsa en pappersbok ihop med någon och ibland är det rent outhärdligt att läsa en bok och sedan måsta vänta på att ens partner ska göra det också, så att man kan DISKUTERA. För det är ju ett av glädjeämnena med läsning, att man kan diskutera en bokupplevelse med någon. Medan man läser eller efteråt. Häromdagen lyssnade jag och min kille på sommarpratare medan han pysslade med datorn. Ihopkrupna i soffan tog vi oss igenom Filip och Fredrik samt ovan nämnda Jessika Gedin och det var underbart. Så mysigt vi har det! utropade J spontant. Jag planerar redan framtida gemensamma bokupplevelser via iPoden, det tackar vi digilitteraturen för.

1 kommentar

1 kommentar till Fokus på digilitteraturen

  1. Mitt bästa tips för unga, oläsande män är absolut Lian Hearns ”Över näktergalens golv”. Har än så länge gett nästan hundraprocentig utdelning i mitt arbete (har rekommenderat den till en mängd killar, både på jobbet och i min bekantskapskrets, från 14 till 35 år ungefär). De bara slukar den, och som tur är så är det ju en trilogi, så sen är de fast! Jag måste säga att det känns helt sjukt bra att omvända oläsare till läsare. Mitt kall i livet, helt klart!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida