Fräcka fredag: ”Per, Ida & Minimum” – Grethe Fagerström & Gunilla Hansson « Bokhora

Bokhora.se

16/11 2007
15:44

Okategoriserade

img_8825.JPG
img_8826.JPGEftersom vi kör barnbokstema denna vecka tänkte jag till denna veckas Fräcka fredag tipsa om en bok som biblioteket ”tvingade” min mamma att köpa till mig, för att ”andra barn också skulle ha en chans att lära sig om hur barn kommer till”. Nämligen: ”Per, Ida & Minimum” av Grethe Fagerström & Gunilla Hansson. (Tydligen hade jag lånat den ”100 gånger”…)Väldigt mycket 70-tal, men jag tycker den håller än. Samlevnad, sexualitet och barnafödandande berättas om på ett ytterst informativt och otvunget sätt. Tycker faktiskt den förklarar det hela bättre än någon lärobok i sex och samlevnad som jag senare blev utsatt för i skolan.

Finns det någon nutida bok som fyller en liknande funktion för barn?

8 kommentarer

8 kommentarer till Fräcka fredag: ”Per, Ida & Minimum” – Grethe Fagerström & Gunilla Hansson

  1. Efter gymnasiet jobbade jag på dagis ett tag runt 76-78. Där fanns en bok som hette Filip frågar. Jag minns att den var i samma stil. Öppen och glad liksom.

  2. Mitt tips är HUR JAG BLEV TILL av Peter Mayle. Gullig och humoristisk.

  3. Ett bestämt NEJ, det finns det inte. Inte något som är i närheten av Per, Ida och Minimum i alla fall. Per, Ida och Minimum rules! De lärde mig ALLT. Å, vad jag saknar dem!

  4. Jag har inte läst Per, Ida och Minimum, men en nutida ”så blir barn till”-bok som jag verkligen gillar är Katerina Janouchs Så blev jag till. Underbart humoristisk men samtidigt sanningsenlig. Har flera kompisar som har blivit störtförtjusta i mitt exemplar och gått och köpt ett eget, eller ett att ge bort åt npgon annan vuxen.

    Babette Coles bilderbok Mamma lägger ägg är också himla rolig – i det fallet försöker föräldrarna förklara barns tillkomst med att mamman lägger ett ägg som sedan ruvas tills det kläcks. Barnen i boken suckar över sina föräldrar som inte vet hur det går till, och sedan berättar DE för sina föräldrar.

  5. Hej! Vet du var man kan få tag i den serien idag? Vill så gärna köpa den men vet inte vart! Hälsningar Emelie

  6. Fantastisk bok! Min dagisfröken högläste den på dagis. Har nyligen själv läst den ett 10-tal gånger åt min 5-årige son. Han gillar den skarpt – inget i den boken kan förbli tabu :)

  7. Någon som vet om den finns att få tag på idag+? och vart??? eller nån som vill sälja sitt ex?? hojta gärna till här!!:)

  8. […] it and it feels natural than to make a big deal about it later. I also planted the 70′ book Per Ida och Minimum in the kids bookshelf at an early […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida