Bokhora.se

19/11 2007
21:11

alsanea_rajaa_1.jpgTidigare klagade jag över att jag inte lärde mig ngnting av att läsa ”Flickorna från Riyadh”. Jag tyckte den var småputtrig and that’s it. Men vet ni vad – under läsningen av andra halvan av romanen blev jag lite förtjust. Jag lärde mig visst om seder och bruks ursprung, hur kvinnor motsätter sig och släpper lös den fria tanken. För att mitt enda klagomål med ”Flickorna…” är egentligen att ja, det är en slags chick-lit, det här. Och jag tycker att man skulle kunna göra så mkt mer med romanen, det skulle kunna vara mindre socker och mer verklighet, ety är det bara på ett ställe dyker BBC eller morgontidningarnas fördjupade nyhetsreportage upp rakt under en hemlig date:

Under ett av deras möten på ett kafé på al-Thalathingatan överfölls de plötsligt av ett kommando från Kommittén för främjande av dygd och förhindrande av last.

Och säg den slutrapport som är komplett utan gnäll på översättningen: varje gång ordet ”inbjudan” avses används istället ”invitation”. Det är lika icke-okej som att säga ”spendera” när menas ”tillbringa”. (Jag tuggar nästan av mig tungan.)

Lästips: intervju med Rajaa Alsanea hos Marie-Claire.

1 kommentar

1 kommentar till Slutrapport: ”Flickorna från Riyadh” – Rajaa Alsanea

  1. Men visst lär man sig (eller inser) mer än så med ”Flickorna…”. Man får ta av sig sina västerländska glasögon, som är så luttrade av allsköns kärlekstexter alltifrån det allra bästa till det allra billigaste – och inse att vad som för oss kan tyckas banalt o/e chick-lit, kan för andra vara något oerhört nytt och spännande, för att inte säga revolutionärt, framförallt för att något verkligt och självupplevt beskrivs, och inte en högstämd och parfymerad, för att inte säga religiös, kärlek. Och dessutom skrivet av en kvinna.
    Och dessa översättningshack.. jag håller verkligen med. Jag avskyr när de skriver hata i st f avsky för ”hate”. Och repetera i st f upprepa (repetera gör man på teatern..), och frekvent i st f ofta…

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida