Bokhora.se

24/02 2008
10:06

bok_jelinek_3501.jpgVaren icke förskräckta! Jelinek kommer att frälsa er, mark my words!, skrev Ka. Och visst siade Ka rätt. Jag är Jelinekfrälst. Åtminstone Jelinekfrälst light. Jag har ju bara läst en bok. Närmare bestämt ”Michael. En ungdomsbok för det infantila samhället”. Jelinek är bitsk och elak och våldsam och väldigt humoristisk, i alla fall om man gillar lite absurt övervåld. Berättelsen är fragmentarisk, ständigt balanserande på verklighet/fantasi-gränsens tunna rand. ”Michael. En ungdomsbok för det infantila samhället” är ingen bok som jag läser innan jag ska somna, när hjärnan (min) behöver en rak och tydlig historia, däremot läser jag den gärna vid middagen, på tunnelbanan, vid klassrummets tysta läsning och i plyschsoffan. Är all Jelinek så här välskriven så vill jag gärna läsa mer, men jag har förstått att hennes andra böcker skiljer sig en del från just den här. Hursomhelst, det här är roligt och bra: läs, läs, läs!

2 kommentarer

2 kommentarer till “Michael. En ungdomsbok för det infantila samhället” – Elfriede Jelinek

  1. Jag har inte just läst den här, men jag tyckte efter andra försöket med pianolärarinnan att hon är en genialisk författare, hennes språk är underhållande att läsa och hon är en fascinerande författar tycker jag. Jag är frälst, ska läsa Lust när jag får tid snart.

  2. Jag är också ett Jelinek fan men Michael klarade jag inte riktigt av, föredrar när hon håller sig till sina sammanhållna absurda handlingar som aldrig gör en besviken :.-).

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida