”F-ordet – mot en ny feminism” – Petra Östergren (red) « Bokhora

Bokhora.se

02/10 2008
9:07

Jag pratade om den här antologin i radion i tisdags, så fin! Petra har tagit initiativet för att den feministiska debatten behöver en vitamininjektion säger hon, jag håller med. Därför är det fint med en bok som inte går medhårs. Här hittar man inte de traditionella Bang-skribenterna utan t ex Maria Abrahamsson och Maria Rankka. Maria A vill inte kalla sig feminist t ex. Men man hittar texter som får mig att tänka till, läsa högt, argumentera för eller emot där jag sitter vid frukostbordet. Det är så jag vill att en antologi ska vara.

Igår höll jag en bloggworkshop på Södertörns högskola där jag pratade om bloggen som diskussionsforum och poängterade att man gärna får kommentera när man inte håller med – för inte ska en blogg vara ett ställe där vi sitter i en ring och håller varandra i handen. Inte heller en antologi ska vara så (sedan vet vi ju alla det här om att vara saklig, avhålla sig från personangrepp osv). Det ska finnas tuggmotstånd! Jag vill pröva mina åsikter och teorier mot andras, bevisa eller bli överbevisad. Så var det i den här boken.

Om abort, mode, (mer) machosex, djurporr, (osund) tvåsamhet, kön, våldtäkt osv osv.

Jag ska gå på seminariet som ABF anordnar kring den här boken på söndag, tamejtusan.

3 kommentarer

3 kommentarer till ”F-ordet – mot en ny feminism” – Petra Östergren (red)

  1. Intressant med lite mothårstexter, det behövs verkligen! Jag håller med om att det är kul med lite andra författare än ”Bang-ligan”, men kommer de någonstans i sina texter? Eller är de bara personliga? Jag saknar djupdykningar inom ämnen, flera perspektiv på samma fråga, lite komplexitet! Jag gillade verkligen Våldtäkt & Romantik av just den anledningen, hon angriper ämnet från flera håll och låter det bli just så svårt som det är.

    Det ska bli mycket spännande att läsa den och rapportera gärna från seminariet!

  2. […] F-ordet. Om boken i media: SVD, EX1, 2, 3,  DN, AB, GD, HD, SMP, Internationalen, SVT1, 2, 3, 4, Bokhora, Kulturen, Dagens […]

  3. Jag tyckte också mycket om boken. Oavsett vad man tycker om Östergrens åsikter i prostitutionsfrågan så är hon en ytterst frisk fläkt i debattklimatet i Sverige idag. Dessutom känns boken långt mer akademisk (in a very good way) än (nya) Bang.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida