Fredagsfrågan: Bästa film baserad på bok? « Bokhora

Bokhora.se

23/05 2008
12:00

Jessica
Jessica”Blade Runner” av Ridley Scott är ju världens bästa film som är löst baserad på Philip K. Dicks ”Do Androids Dream of Electric Sheep?”. Att inte vara alltför trogen förlagan tror jag är nyckeln till framgångsrika filmatiseringar.

Helena
HelenaJag har ju min ”halvkass bok = bra film”-devis som jag tror stenhårt på. Följaktligen säger jag ”Hajen”. Det är väl inte många som idag läser Peter Benchleys (RIP!) roman, men Steven Spielbergs filmatisering har traumatiserat en hel generation biobesökare.


Johanna K
Johanna KJag ser gärna filmer baserade på böcker och jag blir ofta sugen på att läsa böckerna när jag sett filmen som baseras på boken (hänger ni med). Bäst är förmodligen Bridget Jones. Tråkig bok – bra film.


Johanna L
Johanna LBridget Jones. Den första, mind you! Rätt dålig bok blev mycket bra film. Är en av de filmer jag sett oftast faktiskt. Den andra BJ-filmen tycker jag är urdålig. Men den boken är bättre.


Johanna Ö
Johanna ÖJag tycker inte om när böcker blir film, vill ha mina egna filmer som jag får inuti huvudet när jag läser intakta, men jag tycker att båda filmatiseringarna av Bridget Jones dagböcker funkar ur det perspektivet. Och Jane Austens ”Emma” likaså.

Vad tycker du? Svara i kommentarerna!

34 kommentarer

34 kommentarer till Fredagsfrågan: Bästa film baserad på bok?

 1. lena kjersen edman

  Varats olidliga lätthet (Kundera)
  Den franska löjtnantens kvinna (Fowles)
  Två av de bästa romaner som jag har läst – som också blev underbara filmer.
  Manusförfattarna/regissörerna hade när de gjorde filmatiseringarna, inga ambitioner att följa romantexten slaviskt.
  Tvärtom.
  Därför blev resultatet så berörande!
  En romanförfattare (detta gäller nog särskilt filosoferande författare som Kundera och Fowles) har ju på ett helt annat sätt än filmskaparna tillgång till en berättarröst, medan skickliga och sensibla filmskaparna har andra underbara metoder att nå våra tankar och sinnen.
  Musik t ex.

  Musikens roll i filmen ”Varats olidliga lätthet”, å!
  Lyssna.
  Se. Rycks med. Tänk.
  Njut.
  Och,
  förstås,

  läs Milan Kunders roman ”Varats olidliga lätthet”. (Läs också den ännu inte filmade romanen ”Odödligheten”.)

  En tredje lyckad filmatisering av en filosofisk roman är, tycker jag, ”Lady Chatterley”. Det är väl en hälsning till oss som ser filmen att den inte har samma titel som Lawrences roman, som heter ”Lady Chatterleys älskare!”.
  Det är lika mycket som förenar roman med film som skiljer dem åt.
  Jag älskar boken. Jag älskar filmen.

  P S När jag var barn brukade jag och kompisarna tycka att vi var smartare än vuxenpubliken när vi fann ”fem fel i flmen” ….
  Gjorde inte ni det? D S

 2. Bästa filmatiseringen någonsin (äv. om det är en TV-serie) är BBC:s version av Stolthet & fördom. Annars håller jag med om att Bridget Jones (ettan!) är det bästa exemplet av att filmen är långt bättre än filmen.
  Och så tycker jag väldigt mycket om filmatiseringarna av High Fidelity och About a Boy.

 3. Ja! Bridget Jones, den första. Kass bok = Bra film och kanske världens enda trovärdiga slagssmål på film, när Mark Darcy och Daniel Cleaver slåss, missr varandra, slår sig och ramlar ihop. Inte en häftig specialeffekt eller karatespark någonstans. Jag kan se filen bara för den scenen.

 4. bokaktivisten

  Hornbys böcker tycks faktiskt bli riktigt bra filmer, jag tror det beror på att han är ganska ”filmisk” när han skriver. Måste bara få säga att jag tycker Bridget Jones-boken är bättre än filmen. Jag tycker att det är en bok som fått oförtjänt mycket skäll. Många ser ju den som chiclitts ursprung och själv tycker jag den är bättre än alla andra i den genren.

 5. Brokeback Mountain, som iofs är baserad på en novell och inte en roman, men… den är väldigt, väldigt bra.

 6. Precis som Anna N tycker jag att serien Stolthet och fördom är något alldeles extra! Boken är trots allt ganska … kort. Tv-serien räcker läääänge! :-)

  Vilket leder mig in på att jag är GRYMT nyfiken på BBC:s nyinspelning av Förnuft och känsla, som SVT tydligen ska visa i höst. Ang Lees film var jag inte sådär överförtjust i nämligen, men många har sagt att de tycker att den här nya serien är bättre. Spännande!

 7. Fight Club är både en bra bok och en fantastisk film. Jag ser fram emot fler Chuck Palahniuk-böcker som film, närmast är det ju Choke.

 8. Om vi pratar tv-serier också så har vi ju ”Brideshead Revisited”…

  Men ick vad nyfilmatiseringen ser fruktansvärd ut!

 9. Varför inte Timmarna med Julianne Moore som Best Supporting Actress 2002 efter Michael Cunninghams bok The Hours som i sin tur är en fri modernisering av Virginia Woolfs Mrs Dalloway.

 10. Harry Potter-filmerna är ju hur bra som helst!

 11. Kubrick’s Doctor Strangelove.
  Eller varför inte helt enastående There will be blood?

 12. Breakfast at Tiffany’s efter Truman Capotes novell.

 13. BBC-serien ”Stolthet och fördom”, som flera redan nämnt, är en av mina favoriter… annars ”Persuasion” från 1995 och ”Förnuft och känsla” från samma år – också det Austenfilmatiseringar – och ”V for Vendetta”, vilket visserligen är en grafisk serie och inte en bok, men ändå. Hm… ”Stardust” tyckte jag blev riktigt bra som film också, och, håll i er nu… ”Starship Troopers”. En annan serie som blivit en fantastisk film är ”Tank Girl”.

 14. The Remains of the Day av Kazuo Ishiguro som blev en lika underbar film tack vare Anthony Hopkins och Emma Thompson

 15. Gudfadern,
  som blev två kanonfilmer! (Trean är ju inget vidare…)

 16. Jag håller med Lena, Den Franska Löjtnantens Kvinna, underbar bok som blev fantastisk film där Harold Pinter löste problemet med bokens ‘dubbla’ slut och historiska referenser väldigt fint. Nyligen såg jag The Jane Austen Book Club. Inte världens bästa film, men gullig romantisk komedi baserad på helt kass bok.

 17. Gudfadern, som Tommy nämnde, och så gillar jag Sagan om Ringen. Brideshead Revisited när det gäller serier. Kan inte för mitt liv förstå behovet av att göra om en förstklassig serie till en film, som åtminstone verkar vara halvkass!

 18. Håller med om Stolthet och fördom.
  Tycker också att filmen Jindabyne förtjänar en plats. Den baseras på Raymond Carcers novell ”Med så mycket vatten inpå knutarna”. Helt sanslöst bra filmatisering.

 19. Har inte sett såå många filmatiseringar av böcker då de oftast inte stämmer med min bild av karaktärer, omgivning etc.
  Men det finns ett par som de lyckats rätt bra med, så som ”Sagan om Ringen”, ”Narnia” och även ”Den oändliga historien”.
  Folk får säga vad de vill men min favorit måste nog ändå bli ”Harry Potter och De Vises Sten”. De hoppar över ganska mycket och så i de andra filmerna, men ettan har de lyckats väldigt bra med. Malfoy stämmer nästan perfekt med min bild av honom, likaså gör Hagrid.

 20. Stolthet och fördom JAAAAAAAAAA!!!!!!! Har den på DVD och ser den minst två gånger per år OBS endast BBCfilmatiseringen, precis dsom nämdes ovan.

  Annars är samtliga Henry James-filmatiseringarna helt jävla ljuvliga, med A room with a wiev i topp.

  Fight Club och Gudfadern är bättre än boken. Och så Rasmus på luffen…

 21. Oftast är boken bättre ju, men ibland… Min absoluta favorit där filmen överträffar boken är filmen Birdy som var baserad på William Whartons roman med samma namn. Fantastisk film, medioker bok. Tyckte jag iallafall då.

  /Jan på English Bookshop

 22. Den tillfällige turisten. (Bok av Anne Tyler, film med bl a Geena Davis och William Hurt.)

 23. lena kjersen edman

  Hej Maloga,
  Menade du inte att skriva C M Forster istället för Henry James ( A Room with a Wiev)?

 24. lena kjersen edman

  E M Forster!

 25. vågar man säga Betty Blue, 37,2 le matin…..?

 26. 2001: A Space Odyssey! Älskar, älskar, älskar.

 27. Lätt! Maurice av E M Forster, filmad av samma regissör som gjorde A Room with a View, men ack så sorgligt förbigången.

 28. Tekoppen: Åh. Maurice. Den är så bra!

 29. Sorry!Bra att några andra hänger med. EM Forster, så klart!

 30. Hur kunde jag glömma ”Åter till Cold Mountain”, den är ju grym.

 31. Kan bara stämma in i Maurice-lovsången. Fantastisk bok, fantastisk film. Åhh, alla E.M. Forster-filmatiseringar är ljuvliga. Merchant & Ivory, vilket dreamteam de var. Och på tal om Merchant/Ivory: har någon nämnt The Remains of the Day? Underbar bok, uuuunderbar film. Och Henry James-filmatiseringar brukar bli lyckade också, Wings of a Dove och Portrait of a Lady, t ex.

  Hmm, min devis har sina skavanker, uppenbarligen… :) Iaf när det gäller kostymdraman…

 32. Hmmm…det är väl kanske inte den bästa men ändå. Vad sägs om Coppolas ”Rumble Fish” ?

 33. Jag tycker filmatiseringen av ”Anne på Grönkulla” är grym, de har verkligen lyckats med karaktärerna, speciellt Anne.

 34. Egentligen har det kanske inte att göra med om filmen är bra utan om den ger samma känsla som boken, dvs om regissören fått samma känsla som läsaren och lyckats förmedla den. Kan inte vara lätt! De filmatiseringar jag tyckt varit bäst ur den aspekten är Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå, de gamla filmerna om Landet Narnia till skillnad från de nya (som har bättre kvalitet men inte är så lika böckerna), Harry Potter, Grinchen, Ture Svenson (om nån minns den gamla adventskalendern…) och de flesta filmatiseringar av Agatha Christies böcker. Sen finns det ju filmer som är bättre än böckerna, man älskar filmen men har inte orkat igenom boken. Men en dag ska jag läsa Åskbollen som jag köpte på 60-talet… Eller inte.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida