Bokhora.se

24/04 2008
7:05

73710220_o_1.jpgJag läser ”Sex veckor” av Kate Cann just nu. En sak slår mig starkt när jag läser den – hur glammig och sagolik den är. Här är det en engelsk tjej som följer med sin nya och rika kompis till Malta på sommarlov i sex veckor. Kompisens föräldrar har ett överdådigt hus, de går på fantastiska fester där champagnen och drinkarna flödar. Inte nog med det, alla människor och killar de två tjejerna möter är bländande vackra. Verkligen over the top.
Hur ofta läser man sånt i svenska ungdomsböcker?
Inte för att jag har stenkoll på hela utgivningen, men jag kommer inte på en enda bok där det är glam och attraktion och det ena mer fantastiska än det andra. Här åker man på semestrar till mor och farföräldrar, små sommarstugor, eller hälsar kanske på en kompis i Stockholm och sover på en madrass på golvet. Och okej det finns väl ofta en kille som är jättesnygg, men inte tio. (För hur realistiskt är det?) Och festerna brukar inte äga rum i… slott. Och föräldrarna brukar inte bo i… palats. Ja, ni fattar. Ändå är det här alltså en ganska realistisk bok, det ska (vad jag märkt hittills) inte föreställa en saga eller något sånt. Inte menat som en ”Gossip Girl”!

Allt känns ändå mycket exotiskt. När kommer myggen, torrdasset, den småäckliga badsjön och snabbmakaronerna? Svensk skönlitterär semester, så härligt.

11 kommentarer

11 kommentarer till Glammiga ungdomsböcker

 1. Tycker nog att Tillsammans av Denise Rudberg innehåller en hel del mygg och svensk sommarlovskänsla…

 2. Shit, det låter underbart! Damn glam!

 3. Har inte läst Cann men vet att de läses mycket av tjejer på högstadiet. Drömma sig bort? Men som du sa också en viss realism.

 4. bokaktivisten

  Man kan undra när bloggande 17-åringar som tjänar storkovan och 30 000 kronors handväskor tränger in i den svenska ungsomsboken. Det verkar ju alltid ligga en viss fördröjningseffekt över ungdomslitteraturen. För övrigt är ju inte ungdomsböcker det enda ungdomar läser, ser du till chic-lit genren så finns ju glamouren där och där finns ju även unga läsare.

 5. lena kjersen edman

  På bokhore-frågan om 5 riktigt bra böcker – så har många svarat Maria Gripes skuggserie.
  Idag finns det en del bibliotekarier (begripligt, eftersom de inte får någon undervisning om barn- och ungdomslitteratur på sin utbildning) som aldrig någonsin boksamtalar om böcker som är mer än fem år gamla. T ex Maria Gripes ungdomsböcker, Gillian Cross: Kartan över ingenstans, Gilian Rubinstein (hon som blev Lian Hearn): Rävspel….

  Denise Rudberg, Cate Cann, Stephanie Meyer är habila skribenter – men deras böcker hittar ju alla tjejer som vill ha lättsmält underhållning (med pikanta inslag av erotiska vibrationer) alldeles själva.
  Nyss var jag på ett bibliotek där ”Agnes Cecilia, en sällsam historia” såldes ut för 2 kronor – samtidigt som man skyltade med Denise Rudbergs fyrkantigt berättade ungdomsroman som ”Personalens val”.

  Förra året läste jag (för Kulturrådets barnbokskatalog) säkert ett par hundra ungdomsromaner.
  Många av 2007 års ungdomsromaner ( t ex Gossip Girl-böckerna) ÄR glammiga. Dessa böcker hittar också alltid fram till lässugna tonårstjejer och deras mammor.
  Men vem gör idag reklam för TILLTRÄDE TILL FESTEN av Gunnel Beckman? En bok som inte är glammig, (Men kanske dammig eftersom den ofta står i biblioteksmagasin). En av de bästa svenska ungdomsromanerna genom tiderna … och fortfarande älskad av de ungdomar som får chansen att höra talas om den.

 6. Glammigt javisst, men det låter ju helt sjukt tråkigt. Vad kan det finnas för historia värd att berätta om man är tvungen att dränka den i champagne?

 7. Simian – ja, faktiskt. Jag tycker jag hållit på med den i en evighet = bevis för tråkig och långläst bok. Det har fortfarande inte hettat till, men nu är jag inne på sista 3-delen.

 8. Precis. Vi behöver lite äkta sommarkänsla, Kim Novak badade aldrig i Genesaret är den första tanken som slår mig.

 9. I motsats till Maria tänkte jag faktiskt föreslå Rudbergs Tillsammans som svensk glam-motsvarighet… okej, att de vistas ute bland myggen, men det övriga – den ena familjen som har obegränsat med tillgångar och bor i vad som liknas vid ett slott, den andra som förvisso ska föreställa utfattig (men det känns som en väldigt påklistrad etikett med tanke på omständigheterna) men som även de bor i ett alldeles otroligt hus på Djurgården – och så tjejen som bor på hubåt med en pappa som jpobbar på Gröna Lund. Nej, Grönan kankse inte är direkt glammig, men fatta vad alla fjortonåringar utanför den svenska huvudstaden kommer att tro att alla i Stockholm måste ha värsta bästa tillvaron…
  Öht tycker jag att det som verkligen får till champagnefaktorn i Tillsammans är Rudbergs förmåga att mer eller mindre konsekvent bortse från vardagens små förtretligheter. Jaha, så vi behövde få ut ungdomarna på en skärgårdsö – bra, då får Grönan-pappan låna chefens sommarstuga med kort varsel, och själv fick han minsann några dagar ledigt också så att han kunde följa med. Glammigheten ligger liksom i bristen på trovärdighet…

 10. Hej! Har nu några bra förslag på ungdomsböcker som passar både killar och tjejer i åk. 8?

 11. Petra – här kommer en lång radda. Favoriter allihop.

  Mårten Sandén ”En plats de kallar Lyckan” och ”Anna d’Arc”. Maja Hjertzell ”Henrietta är min hemlighet”. Katarina Kieri ”Dansar Elias? Nej!”. Per Nilsson ”Hjärtans fröjd”. Emma Granholm ”Simon & Sophie”. Christina Wahldén ”För bra för att dö”. Andreas Soneryd ”En skejtares dagbok”. Martin Jern ”Så värt”.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida