Bokhora.se

28/09 2008
11:34

I somras läste jag ”Yatzy” av Harald Rosenløw Eeg, superbra. Ville såklart läsa mer, och då blev det ”Allt annet enn pensum” som nu kommit på svenska och heter ”I tomma luften”. (Förresten, ”pensum”, visst är det ett fint ord? Det är nog veckans bortglömda favorit för mig. Ingen säger ju någonsin pensum. Iallafall inte så jag hör. Vi måste börja använda det igen.)

Klaus flyttar med sin mamma till Oslo. Han har en enda önskan – att folk ska gilla honom i nya klassen. Men innan han ens hunnit möta den sker märkliga saker. Han är på skolan för att kolla in den tillsammans med sin mamma som ska börja som kurator. Klaus råkar höra ett samtal mellan en kille som är mycket upprörd över något och en man. Lite senare stöter han ihop med killen igen. Han beter sig märkligt.
Mamman ringer och vill att Klaus ska komma ner på stan och äta pizza med henne. Hon har sällskap. Det är mannen som pratade med killen, Klaus känner igen rösten. Hans nya klassföreståndare.
Dagen efter, bara minuter efter att killen kommit hem till Klaus för att försöka träffa kuratorn, så blir han påkörd av ett tunnelbanetåg och dör.
Vad har det med mannen att göra, om något? Klaus blir indragen i en riktig härva där det är omöjligt att veta vem han kan lita på. Det där med att bli gillad av klassen, jo tjena. Nu är det en fråga om liv och död.

”Yatzy” var fin och varm. ”I tomma luften” är pusslig och spännande och hetsig. Det går undan, och som läsare blir man lika förvirrat fängslad som Klaus. Massa människor i klassen, massa mycket konstiga händelser. Men otroligt lockande, iallafall ibland.
Om något kan jag tycka att det är lite för thriller, bara för att det lämnas mindre utrymme åt det superfina och supervarma, men samtidigt – givetvis bra på alla områden ändå i den här med. Miljöer, känsla, personerna. Små penseldrag och stora resultat. Jag sätter upp Harald Rosenløw Eeg på min lista över Riktigt Bra Norrmän. Och att jag vill ha mer finhet och värme, jag tror det kan vara en typisk vuxengrej. Jag uppskattar fluffet, medan ungdomar säkert njuter minst lika mycket av att dras in i den här härvan och inte direkt saknar några skitgulliga fosterbröder (läs Gustav från ”Yatzy”) som man bara smälter inför.

Dessutom, en litterär bonus att namnet Caulfield spelar en huvudroll. Oh, sånt gillar vi.
Dessutom 2! Rosenløw Eeg är en av 153 författare som nominerats till 2009 års ALMA-pris. I mars nästa år tillkännages vinnaren.

5 kommentarer

5 kommentarer till ”I tomma luften” – Harald Rosenløw Eeg

 1. Oh gosh, jag skriver under på allt! Rapport kommer på en alldeles ny Flaskposten så småningom.

 2. lena kjersen edman

  .
  Nu har jag också läst ”I tomma luften” som har likheter med grymma skildringar av Bjarne Reuter ( ”Zappa”, ”Vinnaren” ,Förloraren”).

  Sen oktoberkväll. Jag gömde att andas, Jag darrar.
  Inte sedan jag läste ”Janne min vän av Peter Pohl eller ”Intet” av Janne Teller har jag berörts så djupt av en ungdomsroman.

  Den tonårige och ensamme jagberättaren Klaus längtar (som vi alla) efter att vara accepterad. Drömmen är att – bli omtyckt. Men Klaus är också en sanningssökare.
  Och som den vilsne pojken Caullfield i romanen ”Catcher in the Rye” vill han beskydda en liten flicka, ett hudlöst barn.
  Denna fruktansvärda historia om ung bråd död utspelas i en högstadieskolvärld där det existerar en subtil och grym form av gruppmobbning.
  Harald Rosenlöv Eegs språk hotar att bränna sönder bokens sidor.

 3. Lena, här kommer en liten undran. Du tyckte inte det räckte med den resumé av boken jag gav? Eller du ville helt enkelt skriva en egen, som berättar i stora slängar samma sak som jag gjorde i min text ovan?

 4. lena kjersen edman

  Johanna L, din resumé är fin. Tack för den. Att jag i stora slängar säger ungefär samma sak måste bero på att jag var darrig i går kväll efter att ha läst ”I tomma luften” i flera timmar,
  Det GICK inte att sluta läsa.
  Jag skriver just nu recensioner för Västerbottens-Kuriren om 2008 års u-böcker (din hör till dem som jag tycker om). Jag kommer att skriva om ett 15-tal böcker och två av de starkaste är norska.
  Denna samt
  ”Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?” av Björn Sortland.

 5. […] Harald Rosenlow Eeg, som har fått ut ganska många av sina böcker här. Jag rekommenderar ”I tomma luften” och ”Ska bara dö först”. De är i det svårare spektrat av ungdoms för det är […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida