”Min typ brorsa” – Johanna Lindbäck « Bokhora

Bokhora.se

23/06 2008
8:02

Bokhora har en fin gästrecensent idag! Emelie Ljungberg från Bokfreak har läst Johanna Lindbäcks ”Min typ brorsa”. Här kommer hennes text om den.

73710282_o_3.jpg Ninas mamma, Marie, har träffat en ny kille som heter Tomas på Internet. Nu ska hon fira nyår tillsammans med honom och hans två tonårssöner i Luleå. Nina inser snart att hon inte har något annat val än att följa med. Förväntningarna är inte direkt skyhöga när de kliver av bussen i Luleå. Men ganska snart inser hon att det kunde ha varit värre. Både Tomas, Wille och Daniel visar sig vara helt okej.

Drygt ett halvår senare flyttar alla fem ihop i en lägenhet i Umeå. Omställningen är relativt smärtfri för samtliga. Tomas får jobb på sjukhuset, Wille byter över till ett gymnasium i Umeå och Daniel och Nina börjar båda första terminen på Natur. Men tre tonåringar under samma tak är förstås i längden inte helt problemfritt. För hur förhåller man sig egentligen till nya syskon? Speciellt när de är av motsatta könet, i samma ålder och inte har några större fel.

I boken är det Nina och Daniel som omväxlande berättar. Trots detta dröjer det faktiskt innan jag förstår vem av bröderna det syftas på som ”Min typ brorsa”. Dialogen är central i berättelsen, den känns autentisk och flyter på lätt med undantag för några få gånger då jag tappar bort mig i resonemang som antagligen gjorde sig bättre i tanken. Jag gillar att man kan snappa upp en del dialekt i dialogen och framförallt att detta är något som mest anas. Själva ploten i boken är bra. Speciellt uppskattar jag att den bryter trenden med den obligatoriska dysfunktionella familjen och alla eländiga omständigheter. För det behövs böcker om vanliga lyckliga familjer, om problem som inte enbart är våldtäkter, mobbing och tonårsgraviditeter. Stundtals är jag frestad att jämföra stämningen i boken med den Katarina von Bredow har i några av sina böcker. Det finns något där som jag vet att många tjejer i tonåren fullständigt älskar. Kanske är det igenkänningsfaktorn i kombination med en slags feel good-känsla. Av samma anledning är jag övertygad om att ”Min typ brorsa” kommer att bli en flitigt utlånad bok på biblioteken i höst.

/ Emelie Ljungberg

4 kommentarer

4 kommentarer till ”Min typ brorsa” – Johanna Lindbäck

  1. Wow, dethär låter ju som mumma i sommartider. Nu gäller det bara att invänta BTJleverans, alltså!

  2. Inväntar boken i dag! Wohoooo! Lycka!

  3. Jag kommer att läsa den snart !! Väldigt långsamt och eftertänksamt.
    Det skall bli kul !
    Håller just nu på med Kinesen och tycker om den , trots allt. Den är som ett familjedrama.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida