Bloggar och boktips « Bokhora

Bokhora.se

24/03 2009
17:17

Förra veckans läsning, och äntligen verkar det s0m att lite uppriktig läslust är tillbaka. Jag har harvat på med ”Babian” i ett par veckor, och med det menar jag inte att den är dålig och harvas igenom, nej!!, utan att jag inte orkat / velat koncentrera mig på längre saker än korta noveller. My bad alltså, inte ”Babians”.

Katerina Janouchs blogg har jag läst och gillat regelbundet i ett par år, men hittills däremot inte läst en enda bok av henne. ”Bedragen” läste JoÖ i höstas, och jag håller i stort sett med henne. Trevlig, vardaglig historia, ungefär vad jag förväntade mig. Min egna lilla invändning blir att den ibland känns för bloggig på ett negativt sätt. Jag uppskattar att läsa om Katerina Janouchs vardagsliv och allt hon bollar på bloggen (det är inte lite!); fixar skolmatsäckar och sticker ut och springer och sen skriver hon ett kapitel på boken och så kommer barnen hem och ska skjutsas hit och dit och få middag. Då tycker jag det är väldigt trevligt, men i romanform uppskattar jag det inte alls lika mycket. Det blir för  återkommande och likadana skildringar av samma vardag. Det vill säga, tjatigt.
Sen känns det för mig som att barnmorskan Cecilia får lufta sitt dåliga samvete för barnen ett par gånger för mycket. Hon borde vara hemma med dem när de sover istället för att jobba natt på sjukhuset (men vad ska hon göra för dem när de ligger och sover, undrar jag?) och sen borde hon vara hemma med dem på kvällen, och sen borde hon det och det och det. Jaja, vi har fattat, för länge sen. Dessutom jobbar hon förhållandevis lite och bara på natten, så i mina ögon är hon en ovanligt närvarande förälder. Men, men…

Ett annat bloggtips och biblolån blev ”Polarsommar” av Anne Swärd som Helena B skrev om. Det lät så bra! Jag har för mig att jag kan ha börjat på just den eller en annan Anne Swärd för några år sen, och inte gillat. Hm. Måste ha varit en dålig dag för mig bara, för nu blir känslan precis den motsatta.
Det är uppenbart något som ligger och pockar under ytan i den dysfunktionella familjen. Mellanbrorsan Kristian kommer hem för första gången på två år för att passa lillsyrran Kaj medan mamman åker på semester med storebrorsan Jens till Florida. Någon slags diagnos på Kaj – klarar inte folksamlingar, klarar inte skola eller jobb, klarar inte nya rutiner, får inte dricka alkohol, får inte gå ner till havet ensam. Och Jens sticker direkt de kommer fram till Florida för att göra något hemligt och ber mamman mörka det när hon då och då ringer hem till hans familj. Och hemma i Skåne går Kaj och Kristian och allt blir tätare för varje dag. Och så är det pappan. Mmm, ett helt galleri av mer eller mindre hemlighetsfulla och oroande figurer.
Gick inte att sluta läsa! Det mest överraskande och bästa jag hittat på länge. Allt är fint som små pärlor. Anne Swärd mejslar fram sina karaktärer och deras händelser, väver ihop nutid och dåtid, och sakta men säkert pusslar man ihop och förstår en helhet som är… Oj! Så. Bra! Det här var den allra finaste medicinen mot läströttma. Jag vet att hon skrivit ytterligare en, och jag sitter liksom och hoppar av iver att få tag på den. Och skriver såklart upp Anne Swärd på favoritlistan från och med nu.

2 kommentarer

2 kommentarer till Bloggar och boktips

  1. Ännu ett boktips!
    Somewhere towards the end av Diana Athill (89 år!). Jag hade nog aldrig köpt den i vanliga fall, men såg någon på tunnelbanan som läste den och blev nyfiken. Mycket läsvärd bok.

  2. ”Polarsommar” fick följa med mig hem från biblioteket. Ser fram emot att läsa.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida