”Borta bäst” – Sara Kadefors « Bokhora

Bokhora.se

26/08 2009
7:00

bortabast_inb_low”Borta bäst” av Sara Kadefors handlar om Sylvia, en medelålders svensk kvinna. Hemlös. Ja, faktiskt. Man kan verkligen inte tro det när man ser hur prydlig Sylvia är, och hur befriad från abstinens eller alkoholproblem hon verkar vara, men hon är hemlös. Hon har parkerat sin älskade lilla bil i en dunge en bit ifrån Kungens kurva. Varje morgon när IKEA slår upp portarna är hon först på plats. Morgontoalett och gratiskaffe halvtimmen innan varuhuset öppnar. Sen glider hon runt där inne så länge det går. Äter diskret upp lite rester från andra kunders lämnade tallrikar, provligger sängar, råkar tyvärr kanske somna ibland. Men hela tiden låter och beter hon sig så himla normalt. Om det bara inte var för det här med bilen som hemmet? Självklart undrar man ju som läsare hur det kommer sig att Sylvia får härbärgera i dungen. Och det kommer förklaringar. Sakta men säkert på ett mycket roande sätt.

Jag och JoÖ brukar inte kunna läsa Roslund och Hellström för att det är så äckligt realistiskt och svettigt. Hade de skrivit om en hemlös kvinna hade jag antagligen bara kommit tjugo sidor. Sara Kadefors approach är en helt annan. Hon gör Sylvia väldigt lik mig. Hennes tankar, ofta rätt så syrliga och bitska, matchar mina. När hon ser andra uppenbart utsatta människor i förortscentrumet tex, och gärna skulle rekommendera dem att inte kombinera mjukisbrallor och skinnjacka. Eller när hon med liv och lust börjar förespråka regelbundna fotvårdsbehandlingar till en kvinna som helt uppenbart har betydligt större hälsoproblem än några hälsprickor. Så typiskt Sylvia. Och via det här, ska vi säga, normala oäckliga beteendet, så dras jag med lätthet in i det inte så normala kring Sylvia. Det hade kunnat avskräcka mig tidigt, men det gör inte det. Mycket skickligt berättat och framfört. Sara Kadefors är verkligen en fena på att få till driv och en bra historia med budskap. Jag läser inte en pamflett men jag kan nicka instämmande åt Sylvias  förklaring och se det som så himla typiskt i dagens samhälle. Innan jag når dit får jag massa fniss på grund av den cyniska humorn och alla pricksäkra personer som Sylvia stöter på, i alla samhällsklasser.
”Borta bäst” är precis som Kadefors förra roman ”Fågelbovägen 32”, man börjar läsa för att det är så underhållande och så sitter man kvar med något vassare och hårdare efteråt när man är klar. Jag gillar den känslan mycket.

7 kommentarer

7 kommentarer till ”Borta bäst” – Sara Kadefors

 1. Sara Kadefors verkar vara i min smak, tack för tipset!

 2. Jag har också införskaffat Kadefors nya, hade goda vibbar redan innan och blev glad över dessa positiva ord!

 3. Tyckte också väldigt mycket om ”Borta bäst”! Skönt när allvarliga frågor utreds med både distans och humor utan att boken för den skull blir ytlig.

 4. bums till bokaffären. sara k och viveca lärn – bra på människor, nära till ett kvävt fniss.

 5. Jag har läst ut den nu och gillade den lika mycket som den första.
  Och precis som i den första romanen blir jag lite bortkollrad och vet inte om jag känner för eller mot huvudpersonen. Om jag gillar eller inte gillar…

  Sara skriver bra så, rappt och lite undflyende så att drivet gör att man vill veta mer. Måste veta mer. Om varför, och hur. Känslan var samma i den förra boken.
  Givetvis handlar även denna bok om val och hur de påverkar fortsättningen.
  Jag tokgillar de tre första fjärdedelarna av boken, slutet är lite mer sisådär…

 6. Vilken härlig bok om fördomar och förnekelse. Kan inte sluta läsa!

 7. Wow vilket underhållande sätt att skriva. Jag läste ca hundra sidor och glömde kvar boken på nattåget. Tänkte sedan många gånger att jag måste köpa en ny. Tiden gick och jag rekommenderade boken till en kollega som köpte den och lånade sen ut den till mig (hehehehe).

  Jag tycker att skildringen av Sylvia är hur bra som helst. Jag tänker väldigt ofta när jag läser den att vi är alla olika; Sylvias sätt är så främmande för mig men så intressant. Är hon så där eller är det chocken eller sjukdomen som agerar i hennes ställe?

  Jag skulle gärna vilja vara lika rätt fram som både hon och Lisbeth är.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida