Bokhora.se

14/05 2009
11:01

Nu kommer Mons Kallentofts tredje bok om polisen Malin Fors, ”Höstoffer”. Lika välskrivet språkmässigt som de tidigare två. Uppgiften för Malin Fors i stora drag ungefär: Nyrik advokat mördad på sitt stora gods. Vem har gjort det? Någon av de fiender han skaffat sig under tiden som advokat, eller någon från barndomen eller är det kanske rentutav den adliga familj som tvingades sälja godset och har sörjt det sedan dess?

Fast mest handlar det nog om Malins privatliv denna gång. Hennes drickande eskalerar, hennes relationer till sin familj går fel, på jobbet börjar man oroa sig. Det är mer av det som vi på bokhora kallar för ”fluff” i denna boken jämfört med de tidigare, åtminstone känns det så. Det är inte något negativt, men visst är det intressant hur de svenska deckarna alltmer fokuserar på polisernas privatliv, snarare än brottet som ju borde stå i centrum för en kriminalroman? Istället blir det sekundärt, det är människor och relationer för hela slanten. Nå, inte mig emot, fluffknarkare som jag är. Här får jag mitt lystmäte. Och jag lider med Malin, vill hjälpa till, reda upp, skaka om henne. Få henne att förstå vad hon håller på med. Åh! Om vi människor bara kunde prata med varann en enda förbaskad gång. Vad lite böcker som skulle skrivas.

Jag tycker om Mons Kallentofts deckare. Det är honom och Åsa som jag följer så ivrigt, väntar på mer, fler delar. Det finns en mjuk melankoli i böckerna om Malin Fors och ett reflekterande kring människorna. Ofta pratas det om att deckarförfattare använder sina böcker till samhällsreflektioner och -kritik, men Mons har alltid använt deckarhistorien som bakgrund till människorna och det är intressant.

En ivrig väntan var det, och jag blev inte besviken. Tvärtom, längtar redan till nästa del. Vill veta hur det går för Malin och så är jag nyfiken på Maria Murvall, vars öde vi fick veta något om i den första boken och som sedan följer med som ett litet sidospår, en person som upptar Malins tankar och tid. Jag hoppas att den gåtan ska få sin lösning och att Maria Murvall ska bli frisk och kunna berätta om vad som har hänt henne.

Men okej, deckarhistorien kunde ha varit lite mer komplicerad i den här boken, det var lite för lätt att räkna ut vem mördaren var tycker jag nog. Och sidospåret med resan till Marbella kändes lite konstruerat, som om det behövdes en anledning att få Malin att åka dit och träffa sina föräldrar, snarare än att det var särskilt nödvändigt eller trovärdigt för historien. Men så flufflover jag är, kan ha överseende med det. Jag vill ju veta vad för mystiskt det finns mellan föräldrarna, det är nåt där helt klart!

Och så måste jag säga att böckerna blir bara snyggare och snyggare. Hemskt förtjust i omslaget till denna. Vem är det som gör dem?

hostoffer

Glömde! Det här med kursiverade mördare, fast i Mons fall, kursiverade offer. Det är ju så onödigt, det pratade vi om redan förra gången det begav sig. Lägg ner!

6 kommentarer

6 kommentarer till ”Höstoffer” – Mons Kallentoft

  1. Fast jag gillar Kallentofts kursiverade offer, ja, kanske inte själva kursiveringen då, men åtminstone i Sommardöden tyckte jag det gav en extra dimension till historien. Väckte lite extra sympati för offret hos mig, offren blir ju annars ganska anonyma.

  2. Ja men visst är det ett underbart sätt att skriva som de båda, Mons och Åsa, använder sig av. Drömmar, tecken och svävande offer som hjälper vår hjälte till rätta.

  3. Aha! Med kursiverade offer menar ni alltså att när offret talar, eller vad en död nu gör, är texten kursiverad?! Inte konstigt att jag blev lite förvirrad när jag lyssnade på cdboken. Då missar man ju det kursiverade…. Ska läsa hans andra böcker i pappersvarianten.
    Tack för att ni tog upp detta!

  4. Paula: Bra poäng! Jag tror jag har svårt att ta till mig de kursiverade avsnitten ordentligt just för att de stör. Men det är ju precis som du säger, att de också får ett liv och en personlighet.

  5. Niklas Lindblad/Mystical Garden Design är mannen bakom de snygga omslagen till Mons Kallentofts böcker. Han och hans familj är dessutom direkt inblandade i alla omslagen på olika sätt: Niklas fru Eva Lindblad tar bilderna och på ”Midvinterblod” är det Niklas fötter och underben som syns, på ”Sommardöden” hans dotters hand och inför fotot på ”Höstoffer” fick han lägga sig i en sjö … Ni borde intervjua honom!

  6. Ja i detta fall behövs nog ett riktigt bra omslag för att dölja innehållet.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida