Bokhora.se

16/02 2009
11:30

Vår nya pollfråga tar avstamp i våra tidigare rapporteringar om den nya Kindlen och den diskussion som drog igång i kommentarerna till Jessicas inlägg om Stephen Kings kommande novell som släpps exklusivt för Kindle. Kommer pappersboken snart vara historia när allt fler verk digitaliseras, eller finns det trots allt en framtid för det traditionella bokformatet?

Jag är, trots att jag är yngst, helt klart den mest teknikfientliga av oss bokhoror; att jag vågat ta steget från anteckningsblocket till bloggformatet är bara det rätt otippat, så oteknisk och old-school är jag. Följaktligen gråter jag en skvätt av blotta tanken på en värld utan pappersböcker, inte bara av egoistiska skäl utan därför att jag uppriktigt anser att det finns dimensioner av läsandet som helt går förlorade i e-boksvärlden. Jag älskar de fysiska förnimmelserna som uppstår när man vänder blad i en ny bok: pappersdoften, textens disposition på sidan, de stilistiska effekter som skiljetecken och styckesindelning förmedlar. Jag är ingen vän av ljudböcker, trots att jag inser att de är praktiska, och visste inte ens vad en Kindle var för något innan mina mer tekniskt avancerade bokhorakolleger skrev om fenomenet. Alltså, jag försöker inte kokettera med min okunskap, jag är bara väldigt, väldigt pro-traditionella böcker. Möjligen lätt (?) tekniskt handikappad också.

Trots mina smått reaktionära tendenser måste jag erkänna att det ÄR sjukt spännande med alternativa publiceringsformer – i alla fall i teorin. Att en veteran som Stephen King visar en sådan öppenhet mot nya litterära medier – tidigare har han ju bland annat gett ut e-novellen ”The Plant” och läser oftast in sina ljudböcker själv – är sympatiskt. Däremot tror jag inte att den traditionella pappersboken kommer att vara utdöd om fem, tio eller ens femtio år, så mitt svar på pollfrågan blir rätt givet. Nu vill jag veta hur ni andra ser på saken. Glöm inte att rösta i pollfrågan, och utveckla gärna ditt resonemang i kommentarerna till det här inlägget!

25 kommentarer

25 kommentarer till Hur kommer framtidens bokformat att se ut?

 1. Tyvärr tror jag den fysiska bokens dagar är räknade. Det enda som saknas är en tillräckligt billig läsplatta med hög upplösning som går att släpa med sig över allt som man laddar ner böcker i (gärna många på en gång så det är lätt att växla mellan flera parallella böcker).

  Jag trodde att digitala kameror var ett snedspår tills jag började använda det själv. Numera är de självklara och den gamla typen av kamera är bara jobbig. Jag tror samma sak kommer hända med den fysiska boken.

 2. Jag älskar att äga böcker och för mig är det ganska viktigt att läsning är en av få helt ”analoga” hemma-aktiviteter. Dock går det inte att förneka att det knappast är särskilt miljövänligt med fysiska böcker, och eftersom jag bryr mig om sånt med det mesta annat så bör jag ju inte konsekvensens namn ta Kindle och liknande till mitt hjärta.

  Helena: ”Textens disposition på sidan, de stilistiska effekter som skiljetecken och styckesindelning förmedlar” Detta försvinner väl inte nödvändigtvis!?

 3. ”i konsekvensens namn” ska det ju vara såklart

 4. Tror tillhör framtiden och vill tillhör framtiden är två helt olika frågor.

  Jag tror att den digitala boken kommer stort. Testade att låna e-bok på biblioteket och det var ju strålande enkelt och bekvämt (den levererades hem på nolltid och behövde inte rent fysiskt bäras tillbaka tex) förutom att jag var tvungen att sitta vid datorn och läsa.

  Men jag vill helst ha en fysisk bok när jag läser. Jag vill inte vara låst vid en dator. Och visst med en kindle så är man ju inte det, men jag vet inte…

  Du och jag Helena.

 5. En upplevelse jag anser att man förlorar i det digitala formatet är känslan av nyinköpt bok mot huden, den sträva ytan under fingrarna, kanske med fingrarna kunna följa en boktitel i relief… och så doften. Doften av nytt eller gammalt papper. Den krispiga känslan att öppna en sedan länge eftersökt bok man fått fatt i på antikvariat eller på tradera… Åh!

  Jösses vad nördig jag är!

 6. Hmm… det är klart *slår-sig-för-pannan*, antikvariat lär ju naturligtvis finnas kvar även i framtiden, kanske som det enda stället att få tag i en fysisk bok! *rys*

 7. Att läsa böcker på datorn kommer aldrig att bli populärt. Däremot tror jag att apparater som kindlen kommer att funka. Själv vill jag ha mina böcker i handen och i hyllan. Jag tror tyvärr att det finns en risk för att den fysiska boken kommer att försvinna, men i sådana fall om väldigt många år. Och då tror jag att det kommer att kännas ganska självklart, ungefär som det nu känns helt naturligt att inte lyssna på CD-skivor utan på mp3-filer. Vissa gamlingar (typ jag) kommer såklart att beklaga utvecklingen, precis som det finns de som envisas med att fortsätta köpa skivor.

 8. Att inte få se boken med sitt fina omslag, lukten av en helt ny bok, känslan av att vända blad för blad, det är som att ta bort halva läsupplevelsen..
  Jag kommer aldrig byta ut den fysiska boken mot en elektronisk pryl, och då är jag ändå 19 år och öppen för den mesta elektroniken..;)
  Dessutom samlar jag på böcker och i framtiden kommer jag förhoppningsvis ha en hel vägg full med böcker.

 9. Ve och fasa, böcker i digitalformat. Nej, jag håller mig till pappersvarianten. Böcker är vackra. Böcker vill man kunna bläddra i, känna på. Fast en sak som onekligen är bra är om man ska ut och resa, då skulle jag kunna tänka mig en liten kindle…

 10. Jag håller med Boktoka och många andra här. Tyvärr tror jag att det är den digitala formen som kommer slå igenom, men jag vill fortfarande hålla fast vid mina älskade pocketböcker. För mig är dom minst lika mycket värd som en dyr Kindle.

 11. Jag tror att man kan dra en parallell till mat här: snabbläsning och slow gourmet-läsning. När man snabbt vill få tag i en titel som man vet att man kommer att läsa snabbt och därefter inte fundera så mycket på kan man nöja sig med ngt elektroniskt. Men när man verkligen vill njuta av läsningen eller kanske ge bort läsning då är det utan tvekan papper som gäller även i framtiden. Det är inte heller självklart så mycket mer miljömedvetet att välja elektroniskt om man väger in problemet med växande, giftläckande berg av elektroniskt avfall i de fattiga länder som luras att ta hand om detta åt oss.

 12. Jag tror att möjlighet att bläddra och ha översikt av HELA boken samtidigt kommer att vara det som gör att den fysiska boken ”alltid” kommer att finnas parallellt med läsplattor, ljudböcker osv. Om än vissa genrer kommer att försvinna in i elektronikens värld… Fantasy? Deckare?

  Skulle inte bli förvånad om läsplattor, om de ännu inte har, kommer att få skrivarutgång…

 13. Tidningar kommer bara läsas elektroniskt i framtiden, där är fördelen med snabba uppdateringar för stor för att papper ska hinna med. Men boken… ja, jag hoppas att det inte blir under min livstid den försvinner i alla fall!

 14. Mattias: För mig försvinner de aspekterna när jag läser en bok i digital form eftersom hela lustkänslan minimeras, för att inte säger försvinner helt. De gånger jag läst en e-bok har det mest handlat om att ta sig från A till Ö. Sedan tror jag att man läser e-böcker på ett lite annorlunda sätt – mer som snabbmatsläsning, som någon här i kommentarstråden var inne på. Kanske blir det så att man laddar ner mer lättlästa, intrigbaserade böcker à la deckare och chick lit medan de mer krävande läsupplevelserna även fortsättningsvis läses i pappersform?

  Jag är absolut öppen för tanken att det digitala läsandet kommer att öka alltmer, det är nog en realitet även vi traditionalister får leva med, men om pappersboken dör helt och hållet kommer jag att flytta ut i skogen och förvandlas till Gollum. Jag och my precious i en koja. :D

 15. Jag tror inte heller att pappersboken kommer att försvinna. Däremot kommer flexibiliteten och alternativen öka, både beträffande medium och distribution. Läsandet blir mer livsstilsanpassat som så mkt annat. Kindle o.dy. passar kanske pendlaren, men den som dagligen cyklar 10 min till jobbet och passerar det lokala biblioteket på vägen har andra behov. Anslagstavlan på Konsum förlåt Coop Nära används fortfarande trots Blocket.

 16. Jag röstar inte, för att jag tror att framtiden tillhör båda. Jag tror att e-boksläsandet kommer att öka stort när läsmackapärerna blir billigare, men pappersböckerna kommer finnas kvar länge också eftersom det finns så många som tycker om boken som fysiskt objekt och inte bara som behållare för text.

  Själv skulle jag gärna ha en e-boksläsare till att läsa kurslitteratur och ta med på resor, samtidigt som jag vill fortsätta ha en massa pappersböcker i bokhyllan.

 17. Var det inte många som förutspådde för tio år sen, under IT-boomen, att det inte skulle finnas en enda dagstidning på papper kvar till 2010…?

  Jag tror inte att de analoga böckerna kommer försvinna. Visst, storsäljare som Liza Marklund och Dan Brown kommer nog distribueras mestadels elektroniskt. Men vi boknördar är såpass många och köper såpass många böcker att den försäljningen inte kommer försvinna, även om den förmodligen kommer minska.

 18. Jag tror att det kommer att finnas två former av böcker om sådär en 10-20 år:
  1. Bittorrentspridda böcker, piratkopierade eller via abonnemangstjänster som Spotify, i ”e-papper” (vikbart, med inbyggd 4G). Denna form ersätter pocketboken. Kan skrivas ut hemma om användaren så vill.
  2. Tryckta special editions i liten upplaga med tillhörande extramaterial (författarintervjuer, utkast och anteckningar, kritikeranalyser). Snarlikt vissa av de deluxeutgåvor som finns idag för vissa böcker och DVD-boxar.

  Givetvis kommer det att finnas kvar en massa old schoolböcker i bibliotek – det digitala och analoga kommer att samexistera en generation till. Inte så mycket pga begränsningar i digitalisering och distribution utan pga upphovsrättbråk och förlag som inte anammar nya affärsmodeller. Analogt med en ganska aktuell rättegång.

 19. Jag älskar teknik och är förtjust i prylar, men e-böcker lockar mig inte. Jag har svårt att läsa på skärmen och orkar sällan läsa längre texter hur intressanta de än är. Nu skall ju de här läsplattorna vara väldigt bra sägs det, men det kan knappast slå ett bra tryck.

  Dessutom älskar jag de fysiska böckerna, vill ha dem omkring mig och läsa dem om och om igen. När det är dags att börja på en ny bok brukar jag bre ut kandidaterna omkring mig och titta, läsa lite här och där och smaka på dem innan jag bestämmer mig. Lite av tjusningen försvinner när man bara har dem elektroniskt.

 20. Svar från år 2029:

  Krigföring med hjälp av elektromagnetisk puls, EMP, är standard. Därav följer att också pappersböcker är standard. Det elektronikbaserade samhälle vi en gång byggde utsätts ständigt för attacker av terrorister. I stora drag lever vi som på 1860-talet. Det låter förvisso mysigt, men vi har inte mycket kvar av den bekvämlighet vi fann självklar så sent som 2009. Men pappersboken lever som aldrig förr. Gott så.

  Hälsningar

  H.T.

 21. Jag drömde i natt att jag satt bredvid en politiker som läste tidningen på en läsplatta. Han visade den stolt för mig, som ”nyaste tekniken” men jag fnös och sa bara ”vet jag väl, jag har en själv”.
  Det var mycket konstigt, för precis som du Helena är jag en ung teknikmotståndare som hade det svårt till och med när tidningarna gick ner till tabloidformat (kanske är jag bara rädd för förändring). Numera jobbar jag som webbjournalist, men har ändå svårt att tro att varken papperstidningen eller pappersboken ska försvinna helt. Men.. den som lever får se!

 22. Inte kan man väl vilja sitta vid sin dator och läsa böcker (Jag har till och med svårt för att läsa tidningar on-line)? Däremot kan jag tänka mig att kindle kan bli populärt. Jag tillhör förstås generation ”modell ä”…..
  Vad ska man ställa i bokhyllan i framtiden? Inte fasen tänker jag sätta datorn eller en ”kindle-apparat” där.

 23. Det kanske blir lite Star Trek över det hela, där de flesta använder läsplattor men en del old school-användare kör med fysiska bocker (kapten Picard, till exempel). Men det blir nog i slutändan så att nya böcker inte kommer att tryckas, så de enda pappersböcker som finns är de som gavs ut innan, ja, när det nu blir.

  Annars kan nog Håkan Tendell ha helt rätt – ju mer elektroniskt samhället blir ju mer sårbart för attacker är det.

  Igår, till exempel, var vi utan internet hela dan och kunde därigenom inte beställa pizza eftersom vi inte kunde komma åt pizza.nu. Då hade det varit bra med några fysiska pizzeria-leaflets! =)

 24. För tio, femton år sedan var jag övertygad om att den fysiska boken skulle försvinna. Och ajg sörjde det itne, tänkte: texterna finns ju kvar, bara i annan form. Nu tror jag inte så längre. Jag märker både på mig själv och andra vilken överlägsen produkt boken är (förutom miljöaspekten). Och jag märker hur otroligt mycket jag tycker om just böcker! Jag tror att läsplattorna kommer att fortsätta utvecklas och bli bättre men att de mest kommer att användas för kurslitteratur, referenslitteratur, på resor och liknande. När vi vill läsa något som berör oss kommer vi fortfarande med darrande händer att slå upp första sidan i en ny roman …

 25. […] och strulet med e-boksavtal. I Johannas inlägg som startade det hela skrev hon bland annat: Vi har pratat om det tidigare här på bokhora. Vi har haft en omröstning där endast 12% av våra läsare satte någon som […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida