Krim-alfabetet: A « Bokhora

Bokhora.se

04/05 2009
17:00

9789100577674bok_schenkel_1409789189380134

Paperback Lover har skapat en ny utmaning för oss krimdiggande bokbloggare: A till Ö i krimvärlden. Det gäller att, utifrån den angivna bokstaven, lista en kriminalroman man läst, en kriminalförfattare man gillar och en kriminalroman man vill läsa. Klart jag hänger på!

En kriminalroman jag läst: ”ABC-morden” av Agatha Christie

Inte en av mina topp tio-Christies (för att ta reda på vilja de är, klicka här) men en raffinerat konstruerat pusseldeckare som åldrats väl. Passande handling dessutom, med en gärningsman som mördar efter alfabetet. Jag tror faktiskt att detta var den allra första Agatha Christie-deckaren jag läste, i Bonnier Pocket-utgåvan från tidigt nittiotal. Idag trängs 46 Agatha Christie med varandra i bokhyllan, så man kan lugnt säga att det gav mersmak.

En kriminalförfattare jag gillar: Tyska författarinnan Andrea Maria Schenkel. Nu har jag i och för sig bara hunnit läsa ”Mordbyn”, men om den är något att gå efter är det en riktig begåvning vi har att göra med. Sparsmakat, poetiskt och så totalt jävla hårresande i sin konsekventa, jag vill nästan skriva utstuderade, kolsvärta att jag direkt efter att ha läst ut den sprang till chicklitbokhyllan och slet ut en Jane Green för att få bort den metalliska smaken i munnen. (Det där sista var en komplimang, även om det kanske inte lät så.)

En kriminalroman jag vill läsa: Men vad svårt det var att hitta en bok som börjar på A! Kommer bara på böcker jag redan läst, typ ”A Judgement in Stone” (Rendell) och ”A Darkness More Than Night” (Connelly). Jag gör en fuling/räddning och svarar så här: jag vill läsa mer av Rennie Airth, författare till den historiska kriminalromanen ”Mörkrets flod”. Läste och gillade den när den kom ut, gjorde en mental anteckning att kolla upp kommande boksläpp från honom… och så kom något annat emellan och vips förpassades Rennie Airth till de mörkaste skrymslena i det där minnesbiblioteket Stephen King skriver om i ”Drömfångare”. Ledsen, Rennie, men jag lovar att bättra mig.

6 kommentarer

6 kommentarer till Krim-alfabetet: A

 1. Läst: Aftermath av Peter Robinson
  Gillar. Margery Allingham (sådär), Charlotte Armstrong (lite mer)
  Vill läsa: All the Way Home (novell av Charlotte Armstrong)

 2. Har nu bestämt på riktigt att ta mig an Agatha Christie och läsa från början. Undrar hur gammal jag är när jag läser den sista?
  Rennie Airth läste jag också för många år sedan (Mörkrets flod) och tokgillade, undrar också varför det inte blev mer läst av honom?

 3. Rennie Airth är fantastisk. Det har tagit honom låååång tid att skriva uppföljare, kanske är det därför han hunnit falla i glömska. Efter River of Darkness kom The Blood-Dimmed Tide fyra år senare, samma huvudperson, riktigt bra, och nu faktiskt i förra veckan (!) kom en tredje roman om John Madden; The Dead of Winter. Jag har läst och gillar skarpt. Det har gått mycket tid och boken utspelar sig under andra världskriget kring London. Han skriver så bra. (Han har skrivit ett par andra böcker för hemskt länge sedan, men de finns inte i tryck och ska vara rätt annorlunda.)
  Annars tycker jag att Kent Anderson är en bra och förbisedd noir-författare. Hans Night Dogs är nog den bästa polisroman jag någonsin läst. Portland, 70-tal, polisen är Vietnamveteran, på nätterna skjuter de vildhundar… Brrr.

  • Aha! Där har vi nog svaret, ja. :) Men nu har jag ju, tack vare glömskan, sparat upp en liten buffert av John Madden-deckare – och vad sjukt att den tredje kom ut så sent som i förra veckan! Jag har, som jag skrivit här tidigare, märkt att litterära upptäckter (och återupptäckter…) har en tendens att, helt slumpmässigt, haka i varandra på ett väldigt påtagligt sätt: jag läser och gillar något och upptäcker omedelbart att författaren ifråga är aktuell med en ny bok. I love it!

 4. Har läst: Alexander McSmith, Damernas detektivbyrå
  Har läst och gillar extra: Ann Cleeves, Svart som natten
  Vill läsa/kommer att läsa: Kate Atkinson, When will there be good news?

 5. Alexander McCall Smith ska det naturligtvis vara!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida