Måndagsmöte: Kicki Norman « Bokhora

Bokhora.se

16/02 2009
9:00

Idag blir det ett lite annorlunda måndagsmöte som går från Martin via Johanna K till Kicki Norman.

Jag bestämde mig för att låta dagens MM-gäst besvara enkäten som Martin gjorde. Dessutom bjuder Kicki på bilder från sin egen bokhylla! Det är roligt att se tycker jag. Att bara prata om bokhyllorna utan att vi får se dem är ju att bjuda bara på halva nöjet. Så dagens möte är rikt på ord och bild.

Kicki Norman håller på att skriva på sin nästa bok (hon har avslöjat lite vad den handlar om och det låter jättespännande! lite i samma anda som den första boken ”Väninnorna & Kung Carl”) och om det och mycket annat skriver hon på sin egen blogg.

1. Varför läser du?
Avkoppling (deckare och chick lit), böcker som jag fått rekommenderade (läsupplevelsen) och fackböcker om bland annat mytologi, konst och arkitektur (bildningskomplex).

2. Vad tycker du är förbjudet inom litteraturen?
Att ta sig själv på för stort eller för litet allvar.

3. Vad är ett måste?
Att själv tycka om det man skriver.

4. Vilket är viktigast när du intresserar dig för en bok: popularitet eller status?
Popularitet. Jag avskyr allt som andas pretentioner. Förljuget. Bah!

5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?
James Herriot (James Alfred Wight) och Merri Vik (Ester Ringnér-Lundgren), som båda fick mig att vilja skriva för att roa. Jag fick ”I vår herres hage” av min pappa när jag var 12-13 år och väntade länge med att läsa den för att omslaget var så tråkigt. Det är fortfarande en av de roligaste böcker jag äger!

Lottaböcker

En glimt ur Kickis Lotta-samling.

6. Vilken redan existerande bok borde det varit du som skrivit?
Harry Potter. Både för att jag älskar böckerna och avundas Rowling hennes fantasi, och för att jag älskar dyra skor och fortfarande inte äger ett par Louboutins. Några millar på banken skulle sitta fint.

7. Har du, när du läst klart en bok, varit arg på hur den slutat och velat skriva om slutet, en karaktär eller liknande?
Det händer oftare att jag blir arg redan på första sidan när jag får ett hum om språket och berättandet och tycker att jag själv minsann hade kunnat skriva bokhelvetet bättre. Vilket förmodligen många människor också kan tänka om min bok, hahaha!

Tahar Ben Jelloun från Marocko ihop med Doris Lessing och Kerstin Ekman

Tahar Ben Jelloun från Marocko ihop med Doris Lessing och Kerstin Ekman


8. Finns det någon bok du gillar som du aldrig skulle råda någon annan att läsa? Vilken?

Varför skulle man inte rekommendera böcker man gillar? Tvärtom så försöker jag tvinga på folk mina favoritböcker mest hela tiden, oavsett genre. Jag tipsar gärna om allt från Jefferey Deaver till Erica Jong till Hanif Kureishi till Edith Nesbit till Ib Michael till Erlend Loe.

Och Jackie Collins, Jean M Auel och Erica Jong. En sann bokhora!

Och Jackie Collins, Jean M Auel och Erica Jong. En sann bokhora!

9. Om du fick bestämma, vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur?
Några jag gärna skulle uppmärksamma är två författare som båda skriver känsligt och vackert och fullständigt begripligt, trots att de skriver för helt olika läsare: Peter Pohl och Bodil Malmsten. Jag är inte säker på att de ska ha just Nobel-priset men någon form av uppmärksamhet vore på sin plats!

Jag skulle vilja avsluta med att citera Dominika Peczynski ur hennes blogg:
”Två av mina no-nos är:
1. Männsikor som bär Efva Attlings smycken
2. Människor som läser Paolo Cohelo och på fullaste allvar anser att det finns ett djup och svar på livets gåtor i hans böcker.
Maken till plattityder staplade på varandra har jag då aldrig upplevt. Jag läste en av hans böcker när jag var ute och seglade för några år sedan – bara för att testa. Efter halva boken kände jag mig så förolämpad -i egenskap av tänkande människa – så jag kastade den överbord. Och där ligger den än. På havets botten. Precis där den hör hemma.”

8 kommentarer

8 kommentarer till Måndagsmöte: Kicki Norman

 1. Plötsligt älskar jag Dominika. Förbehållslöst!

 2. Heja Jonna – jag älskar att du vågar smutsa ner Cohelo. Tillsammans är vi nu flera!

 3. Måste instämma med ovanstående; tack för att det finns fler som inte pallar Cohelo, det kliar i hela kroppen bara jag hör hans namn!

 4. Kul med ett till Lottafan!

 5. Hej alla! Jag kände mig bara tvungen att tillägga att språkfelen i Dominika-citatet är hennes egna. Jag valde att inte ändra dem, det känns fel att liksom korrläsa hennes blogg… Jag själv skulle till exempel stava den gode Paolos efternamn annorlunda.

 6. När jag ser Kickis imponerande Lotta-samling ångrar jag SÅÅÅÅÅÅÅ mycket att jag slängt mina Lotta-böcker. Ja, det är sant. Och vissa var från min mammas barndom. Jag tröstar mig med att samlingen inte på långa vägar var komplett.

 7. Hej,
  jag heter Åsa och har vuxit upp i Storuman, så det kändes…ovant när jag började läsa boken =) Hade ingen aning om det innan. Hur kom det sig? Vad jag vet finns det nog bara jag, två av mina klasskompisars mammor och min systers gamla klasskompis som heter Åsa i Storuman =) Hahaa,

  åsa

 8. Hej Åsa!

  Bokens Åsa finns naturligtvis inte på riktigt. Men karaktären är vagt baserade på ett par personer jag känner, varan en är från en annan ort i Västerbotten. Sedan ville jag ha med Storuman för att pappa är därifrån krokarna (Gunnarn) och för att det är på tiden att Storuman får vara med i en bok!

  kram
  Kicki

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida