”Om Tyko Glas är skuggan, vem är då mannen? Detta är i många avseenden en svårbegriplig bok.”
Pontus Revinge, huvudperson i Kerstin Ekmans nya och – det ska sägas på en gång, om ni av någon anledning inte har tid att läsa hela recensionen – bländande välskrivna roman ”Mordets praktik”, är läkare i förra sekelskiftets Stockholm. En solkig, stinkande och ensam plats, i alla fall för doktor Revinge, som till stor del försörjer sig genom att utföra besiktningar på stadens prostituerade. Han anser att Hjalmar Söderberg har en alltför romantiserad bild av Stockholm. Han är också övertygad om att den store författaren, som han träffat ett fåtal gånger, modellerat sin romanfigur Tyko Glas efter honom själv. Liksom den fiktive doktorn funderar Revinge kring mordets etik. Är det någonsin rätt att döda? Och är det som Strindberg skrev i ”Röda rummet”, att läkare alltid går omkring med cyankalium i fickan?
I ”Mordets praktik” driver Ekman vidare de frågor som Söderberg ställer i ”Doktor Glas”, och gör det med den äran. Språket är sömlöst tidsenligt, med de gamla verbformerna (vilket får Revinges styvdotter att skrattande påpeka att till och med Selma Lagerlöf övergett det ålderdomliga sättet att skriva) och ett handlag så självklart, så varsamt att det ibland känns som att läsa Söderberg himself. Glasklar prosa, för att citera romanens huvudperson; ett lysande exempel på att doktor Glas hade fel när han kritiserade det svenska språket för dess avsaknad av halvtoner och mjuka övergångar. Jag tror och hoppas att ”Mordets praktik” blir läst av många, och Augustnomineringen torde vara en självklarhet.
Hösten hitintills bästa roman (inklusive ”Glitterscenen”). För maximal njutning (gud, jag låter som en kondomreklam!), gör som jag och läs ”Doktor Glas” i anslutning.
Och ja, Ekman skriver alltså om verkliga personer! Är manifestförfattarna underrättade?
16 kommentarer
Vad roligt att läsa en till bra recension! Har redan läst om den på Dagens bok. Nu ser jag mycket fram emot den.
O har precis sett att Barbara Kingsolver kommer ut med ny roman i november, ”the Lacuna”. Handlar tydligen delvis om Frida Kahlo och Diego Rivera ( apropa ”riktiga manniskor”). Blurbad av Kate Atkinson dessutom! Vill ha!
Jag med! Jag med! Och säkert JoL också, för hon gillade ”Giftträdets bibel”.
Tyckte förresten att recensionen i DN – av ”Mordets praktik” alltså – var lite märklig. Att en roman är för perfekt utförd känns lite som en invändning för invändandets skull. Jag gillade perfektionismen, det konsekventa tonfallet och alla korrekta historiska markörer. Det är ju en mästare vi har att göra med.
Ååh, pepp! För oss (läs: jag) som nu *harkel* inte har läst Doktor Glas, rekommenderar du att man läser böckerna parallellt eller Söderberg först? Vad har man (alltså, jag) störst behållning av?
Man ska alltid, alltid läsa Doktor Glas. Enligt mig solklart det vackraste som har skrivits på svenska.
Mordets praktik har jag inte läst än, men det kommer väl så småningom. Greppet känns intressant.
Läs Doktor Glas först, så får du ut mest av läsningen.
doktor Glas ska nog läsas först tycker jag. Annars tappar man antagligen en stor del av Ekmans bottnar och resonans.
Ser mkt fram emot att läsa den här romanen.
I recensionen idag – recensent är litteraturvetaren och genusforskaren Annelie Bränström – i
Västerbottens-Kuriren (VK)
finns intressanta tankar om Kerstin Ekmans nya roman och om hennes relation till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. (Både till romanen och till romanens berättare).
svante, Helena, mathias: tack för svar. Ska se om den inte finns nånstans i olästhyllan, annars stundar reservation på bibblan omgående.
Jag kan bara instämma i att det var en riktig härlig läsupplevelse som Ekman bjöd på och som sagt, man ska ha läst Doktor Glas innan så av bara farten fick jag läst den också!
Camilla: Ansluter mig till alla andra; läs Doktor Glas först. Jag uppfattade också DN:s anmälan av Kerstin Ekmans roman som mycket säregen. Medan däremot Gun-Britt Sundströms i Svenska Dagbladet är insiktsfull och anger en intressant läsvariant. (För man göra reklam också? Min egen recension av boken finns här: http://deckarbiten.wordpress.com/)
Samma här -instämmer helt i att Doktor Glas bör läsas först. Det är ju som med Bengt Olssons Gregorius -vetskapen om vad som händer i Doktor Glas står ju för så mycket av spänningen i uppföljningsromanerna. Jag är förresten väldigt förtjust i Gregorious också.
Och så skrattade jag gott och Helenas kommentar om kondomreklam. Jättefyndigt:)
[…] recensions av Mordets praktik av Kerstin Ekman Expressen Bokhora Svenska Dagbladet Dagens […]
[…] oktober 31, 2009 av bokslukaren Givetvis syftar jag på Mordets praktik av Kerstin Ekman, en roman som är inspirerad av den tydligen alltid lika aktuella Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Det rekommenderas för övrigt att man läser Doktor Glas innan man påbörjar Mordets praktik, om man nu inte redan har gjort det. http://www.bokhora.se/blog/recension/2009/09/mordets-praktik-kerstin-ekman/#comment-214463 […]
[…] nästa bokval i cirkeln är antologin Min mormors historia följd av trippeln Doktor Glas/Gregorius/Mordets praktik. Så välkommen höst, låt den komma, låt den […]
[…] hittar boken hos bl.a. Adlibris och Bokus. Några andra som skrivit om Mordets praktik är SvD, Bokhora och […]