En skriftlig Nuut-recension i tillägg till de två filmade recensioner som jag redan har gjort – i radio samt i senaste DJTV.
Att läsa via e-bok ska ju vara framtiden. Tyvärr är den inte riktigt här ännu.
Visst är Nuut hyfsat smäcker jämfört med annat man sett i e-boksväg, men den känns ändå lite plastig och klumpig får jag lov att tycka. Dock väger den verkligen ingenting – en klar fördel och jag ser ett stort användningsområde, ja faktum är att i Asien (Japan och Sydkorea) där e-boksläsandet redan är stort, så säljs det mer läromedel än skönlitteratur när det kommer till e-böcker, åtminstone enligt PWC. Att slippa bära en massa kurslitteratur måste ju vara ovärderligt! Istället bara en liten platta på några gram. Jag vet dock väldigt lite om hur svenska läromedelsförlag resonerar kring e-boken.
Daniel tyckte att den var krånglig att använda – det tyckte inte jag. Fick ganska snabbt in snitsen vad gäller de viktigaste knapparna – tre knappar vid höger långsida för att välja bland böckerna, den i mitten en slags OK-knapp, och sedan bläddra via de två silverfärgade knapparna. Däremot är jag relativt missnöjd med grafiken. Det känns inte som om jag är på rätt sida om tvåtusentalet med den här! Det borde ju vara tvärtom, så entusiastisk som jag varit inför läsplatta. Tycker menyerna känns taffliga och det blinkande som uppstår varje gång jag gör ett menyval eller bläddrar fram till en ny boksida, är otroligt enerverande.
För mig känns också skärmen något för mörk. Visst, den teknik som läsplattorna använder sig av, går i motsats till datorskärmar och telefoner att använda även i solsken och andra ljusstarka situationer, men jag läser mestadels inomhus, i sängen eller i soffan. För mig blir skärmen på tok för mörk då, det känns inte behagligt för ögonen riktigt. Åtminstone inte i jämförelse med en vanlig bok. Eller ska man jämföra med den vanliga boken hela tiden? Jag vet inte. Jag tror nog inte det.
För mig handlar e-boksläsning om helt andra saker. Interaktivitet framför allt. Möjligheten att kunna slå upp ett ord i wikipedia, få en länk till författarmaterial, eller bara möjligheten att direkt, ja t o m kanske i realtid, medan jag läser boken, kunna diskutera med andra som också läser, via olika läsarfora. Därför är det ett måste för min del, att läsplattan har wifi-uppkoppling. Jag VILL vara connectad mot nätet medan jag läser via läsplatta, annars kan jag lika gärna läsa en vanlig pocket. Det är inte coolheten i att tillgodogöra sig text via läsplatta jag är ute efter, utan möjlighet att utveckla mitt läsande och t o m lära mig mer än vad jag gör när jag läser en vanlig bok. Läsa på ett annat sätt. Det är inte heller säkert att det är just skönlitteratur vi främst kommer läsa via dessa – jag är övertygad om att sådant har betydelse. Vad vi läser, när vi läser, hur vi läser. Olika syften.
Nuut är ett okej första steg, inte tu tal om det. Men jag tror vi ska akta oss för att befästa att det är så här det kommer att vara att läsa böcker i framtiden, det är nog inte ens sant till 10%.
Kan rekommendera thedigitalist.net om man vill ha lite koll på eboksbranschen. Jag följer dem även på Twitter, men de uppdaterar lite dåligt där. Här i Sverige har vi braiga Bokens framtid. Bokmärk!
16 kommentarer
Måste säga att det låter som att Amazon Kindle är ett bättre alternativ än den där plattan. Där kan man även slå upp ord man inte förstår/ ladda ned böcker direkt etc.
Jag är säker på att en mer tekniskt utvecklad form av den där plattan kommer vara en norm för studenter i framtidens cybervärld.
Själv har jag min HPmini och en egen virtuell bokhylla.
Problemet med Kindle är ju att den inte funkar i Sverige öht – just på grund av uppkopplingsproblematiken. I USA har Amazon avtal med de stora operatörerna, men i Europa där det är ett gytter av operatörer i varje land (många små fragmenterade marknader mao) så har man inte mäktat med att gå in och sluta avtal. Därför tror jag det dröjer ännu lite till innan vi ser Kindle i Sverige.
Nuut går att koppla till nätet. Men jag håller med dig Monica – jag tänker också vänta något år eller två. Både för pris, modeller och tillgänglighet vad gäller titlar.
Själv tror jag att jag ska ligga lågt några år. Bara läsa vanliga böcker, eller på laptopen.
Snart har vi mycket bättre läsplattor.Bättre att köpa då.
[…] pratade ju om Sveriges första e-boksläsare Nuut i veckans DJtv. Nu har Johanna skrivit en mer utförlig recension hos Bokhora. Jag tycker att hon är för snäll – jag såg Nuut som en rätt undermålig produkt som […]
Jag skulle mer än gärna vilja ha en läsplatta framöver för all form av jobbläsning. Det vore fantastiskt att kunna göra sig fri från bokpåsar, A4-manuskript och datorbärande. Men den läsningen är ju ganska instrumentell. För min privata läsning som involverar fler sidor av mig själv kommer jag nog hålla kvar den fysiska boken så länge som möjligt. Men vem vet, jag har ju sorterat ut alla mina skivor. All min musik är digitaliserad. Jag kanske rör mig mot större acceptans av den digitaliserade boken också.
Provade Nuuten på bokmässan väldigt kort och blev ganska positivt överraskad. Jag var rädd att texten skulle bli för jobbig att läsa, men det kändes ganska bra ändå (fast nu är väl belysningen annorlunda i mässhallen än hemma så man får nog ta det där med en skopa salt). Men givetvis är detta en produkt som kan bli bättre, och wifi-stöd är ett måste. Däremot undrar jag huruvida den kan visa grafik. Ta t.ex. en konstbok (kanske överdrivet exempel) eller, säg, blädderbokspartierna i Safran Foers ”Extremt högt och extremt nära” – går detta att bygga upp i den kristalliserade matrisen?
Pillade också på NUUTen på bokmässan, och jag håller med JohÖ om att bl.a. blinkandet vid varje bläddrad sida blev enormt irriterande och att den kändes väldigt plastig. Inte värt sina 3000:- i alla fall! Det får bli att bära omkring på Laptopen för e-boksläsandet ett tag till då…
Det kan nog bli fart på dem om tidningarna börjar använda dem:
http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/9/21/w32389.php
[…] and carry it around. Men kanske det dröjer några år. På basis av de recensioner (Bl.a. DJtv och Bokhora) jag läst av första e-boksläsaren för den svenska bokmarknaden, Nuut, är det kanske lika så […]
Har du testat Cool-Er? Den ser snygg ut på bild, men jag har inte hört så väldigt positiva saker om den.
http://www.coolreaders.com/specifications.asp
Det där interaktiva läsandet låter skrämmande. Personligen har jag väldigt svårt att koncentrera mig på att läsa även kortare texter på nätet eftersom man hela tiden kan klicka vidare, slå upp någonting, kommer på en grej man borde kommentera, et cetera. Är det ens möjligt att verkligen försjunka i en bok om man då och då klickar bort sidan för att diskutera den med andra? Jag vet att det är fråga om olika slags läsande, men jag är ändå skeptiskt. För kurslitteratur är det väl jättebra att diskutera och slå upp samtidigt, men för skönlitteratur…?
Just i pluggsammanhang är det ju bra att slippa släpa tunga böcker med sig, men kan man göra understrykningar eller marginalanteckningar?
[…] ju att återkomma om Nuut. Här är inte mindre än två filmer i ämnet, samt en länk till min bokhorepost om Nuut. För andra e-boksrelaterade nyheter ger jag er en länk till min killes blogg, där han så sent […]
Hej jag har läst en del om de läsplattor som finns och håller på att skriva en rapport tillsammans med tre andra studenter på Södertörns högskola.
Rapporten handlar om läsplattor och digitaliseringen av böcker.
Det skulle uppskattas enormt om alla som har möjlighet kan svara på denna enkät http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dG5CMTNoS0RQUlpoZ183dmJaOUZQN0E6MA
Det går snabbt jag lovar. Fridens/ Mikael
Hej
Har ni tänkt att om man använder en Kindle som bara kostar 279 USD + frakt 20 USD och tull 70 USD att man också måste betala ytterligare 2 USD för varje bok man laddar ner samt att man bara kan köpa böcker från Amazon. Om en bok inte finns där men som man vill ha på ett annat språk så kan man inte köpa den. Samma sak med NOOK från Barnes & Nobels. Dessa läsplattor är låsta till Amazon resp Barnes&Nobels. Alla andra läsplattor är fria och de böckerna som dessa 2 har kan man ändå köpa från t ex Borders UK eller annanstans ifrån. Sedan att Amazon inte stöder alla befintliga format som finns i Europa är det ingen heller som nämner.
Mera fram för att under frihet få köpa de böcker jag vill med en annan platta än att vara frihetsberövad som med Kindle.
Saludos/Andreas
Skärmen på min läsplattan (Nuut) har slutat att fungera, jag har inte varit hårdhänt med den (tvärtom).
I butiken hävdar de att skärmen är spräckt och därför kan de inte göra nåt. Jag köpte Nuut för två veckor, känns surt att 3000 kr har flugit iväg på bara två veckor. ) :
Om de tar in den och de visar sig att skärmen är ”sprucken” få jag betala själv undersökningen.
Det finns inga tecken utanpå (märke) att skärmen är skadad, men de säger att den är extrem känsligt och bara om den har fått en liten smäll så kan skärmen spricka inifrån .( mmm)
Man kan fråga sig varför de tar in ett sånt produkt?
Kan inte rekommendera Nutt!
Jag har rent samvetet och har varit varsamt med den.