Bokhora.se

20/04 2009
13:00

Två fina ungdomsböcker med samma grundproblem; en outvecklad, oerfaren och tråkig huvudperson som umgås med kompisar som är precis tvärtom.

I Jessica Schiefauers ”Om du var jag” så är Agnes den tråkiga och osynliga, och Louise den snygga, roliga, påhittiga och på alla sätt mer utlevande. Mycket olika tjejer, men tvillingsjälar. De ska snart gå ut gymnasiet, har skaffat en lägenhet ihop och nu ska Livet börja! Agnes jobbar på en fikavagn, och Louise jobbar i garderoben på en porrklubb. Fast det är ju hennes lön som bekostar lägenheten mest… Berättelsen handlar om de sista intensiva veckorna innan studenten och hur Agnes, mot alla odds!, träffar en kille, och hur Louise därefter börjar bete sig konstigt. Plötsligt sticker hon bara.
Det är ju en väldigt vanlig ingrediens, bli riktigt kär för första gången och ha en konflikt om det med sin närmaste vän, men Schiefauers språk med alla känslor och allt bubbel är så väldigt bra att det känns nytt. Jag tycker nog mest om delen som handlar om det, och speciellt innan Louise försvinner då allt tar en ganska oväntad vändning. Skulle nog tom säga att jag inte bryr mig så mycket om Louise alls, utan jag fokuserar på de små detaljerna med Agnes. Hon är riktigt bra skriven! Ska bli spännande att se hur Jessica Schiefauers nästa bok blir när debuten är så här bra.
Passar för gymnasiet.

Sen läste jag ”Kiss” av Jacqueline Wilson som precis kommit på svenska och heter ”Kyssen”. Sylvia är tretton, i steget mellan barn och tonåring. Hon har inga bröst, ingen mens, ingen önskan om vilda fester och uppror än, men hon tycker att hon borde ha det. Till råga på allt ser hon så barnslig och liten ut, så alla tror att hon är en småunge. Granne med henne bor jämnårige Carl, hennes bästis sen de föddes. De går på olika skolor nu, men träffas nästa varje dag. Eller gjorde iallafall, tills Carl fick massa läxor och/eller började tappa intresset för deras lekar.
Jag läste en Wilson för något år sen, inte alls så förtjust, men nu, wow! Helt annat ljud i skällan. Tacksam konflikt med Sylvia versus hennes nya kompis Miranda som ser ut som och beter sig som en liten erfaren pinuppa, och så då Carl. Carl är så förändrad. Sylvia har ju alltid gillat honom och tänkt att de ska gifta sig, men han verkar överhuvudtaget inte reflektera över att kyssa henne eller något sånt. Istället börjar han prata mer och mer om en fotbollskille på sin skola. Carl gillar ju inte ens fotboll?! Mhm, varsågod, här kommer konflikt nummer två seglande.
Det är svåra insikter och mycket djupa känslor i faggorna, men allt presenteras ändå med humor och lätthet – utan att något sjabblas bort eller förringas. Jag blir glad, varm och sorgsen när jag läser ”Kiss”. Himla bra för både killar och tjejer, och en av de böcker som känts allra mest för mig i vår. Passar för mellan och högstadiet.

2 kommentarer

2 kommentarer till Outvecklad, oerfaren, o-allting…

  1. Ååh, som jag älskade Kyssen av Wilson. En av hennes allra bästa böcker, även om jag gillat andra innan. Den har liksom en liten extra twist som gör det hela extra spännande.

  2. Anneli – nu tog jag faktiskt bort din kommentar och inte för att jag tyckte den var elak, hetsig mot folkgrupp eller så, utan för att du avslöjade precis hela upplösningen på ”Kyssen” och det kändes oschysst. Boken är så ny på svenska. Skriv gärna igen, men var lite mer hemlighetsfull med handlingen?

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida