Tragik: Namn & Nytt i DN läggs ner i sin nuvarande form « Bokhora

Bokhora.se

02/12 2009
18:00

Okategoriserade

Om det finns några sidor i DN jag läst varje morgon så har det varit Namn & Nytt. För en stund sedan läste jag i Resumé att DN ska lägga ner sidan. Visserligen säger Maria Schottenius i artikeln att de bara ska ”reducera sidan”, men det låter ytterst olycksbådande ändå. Jag har i dagarna gått över till en helgprenumeration på DN, men nu undrar jag om verkligen ens vill fortsätta med det. Inget fan av hur de gjort om På stan heller.

Uppdatering: Nu finns det en protestgrupp på Facebook: ”Rädda Namn & Nytt”.

21 kommentarer

21 kommentarer till Tragik: Namn & Nytt i DN läggs ner i sin nuvarande form

 1. Sjutton också. Jag är verkligen också ett fan av Namn & Nytt!!! Brukar spara den till sista kaffeslurken på morgonen för att få rätta stämningen för dagen.

 2. Det är en sjujävla skandal. Men nu har DN fritt fram att utföra den slutliga omformningen av tidningen till en skittidning enligt följande http://lista.se/listor/tio-tips-till-ett-dn-i-forsamringstagen-613

 3. lena kjersen edman

  Skittidning?
  Jag håller inte med dig alls.
  Menar du verkligen, Larry,att det är ”skit” som till exempel dessa DN-skribenter publicerar?

  Ulrika Kärnborg
  Ola Larsmo
  Jonas Thente
  Mustafa Can
  Maciej Zaremba
  Nina Björk
  Sven Lindqvist
  Maria Schottenius
  Ingid Elam
  PC Jersild
  Per Jönsson
  Arne Ruth
  Eva Adolfsson
  Ingrd Carlberg
  Göran Rosenberg
  Nikla Ekdal
  Catharina Grunbaum
  Lotta Olsson

 4. Men usch så tråkigt! Namn och nytt som är ett sådant glädjeämne. Även om det blivit utarmat. Saknar en hel del av de gamla kåsörerna som Unge och Mats Nörklits dagsverser.

 5. lena kjersen edman

  Jag tycker naturligtvis också att det är tråkigt att kulturutrymmet i dagspressen överhuvudtaget minskar och att frilansare får dåligt betalt.
  Om fler annonserade och prenumererade kanske det skulle bli förbättringar ….
  Jag vet också att många kulturredaktörer (jag är sedan många år flitig frilansskribent i Västerbottens-Kuriren och är inne på min tredje kulturedaktör, alla tre belagar detta) tycker att det är pinsamt att de kan betala oss frilansare så dåligt.
  Jag tror dock inte att någon av de kända DN-namn som jag (ur minnet) rabblade upp riskerar sina jobb i den mån de har en anställning, det skulle förvåna mig. Men jag har ingen insidesinformation om vad som händer inom DN-koncernen.
  Jag skulle förresten också ha kunnat nämna duktiga skribenter i Svenska Dagbladet (jag prenumererar på båda tidningarna), så jag har inget behov av att försvara just DN.
  Ofta hamnar man i diskussioner med folk som använder begrepp som ”skit” när det gäller hur DNs journalister och andra skribenter skriver eller är ”på god väg” att skriva – men ofta är det svårt att få den som kritserar DNs skribenter att ge exempel på ”skiten”.
  Att Namn och Nytt i DN fräschas upp tycker jag,liksom Eva, är rätt bra.

  • Men det är fortfarande ingen som sagt att DN skriver skit i den här diskussionen. Och var skriver Eva att hon håller med dig i att Namn & Nytt ska ”fräschas” upp? Hon verkar ju mer vara inne på spåret att sidan redan försämrats. För sparkar man alla frilansare så är väl risken överhängande att det snarare blir ytterligare försämringar.

 6. lena kjersen edman

  Hej Jessica!
  Namn och Nytt-sidan har problem – det håller jag med Eva om.
  Hanna H. hör till mina favoriter – men vem har kommit efter henne?
  Kom det någon ny kåsör under 2009? Jag tror inte det.
  Jag efterlyser fler nya kåsörer med studs (gärna kvinnliga) på Namn och Nytt.
  Många DN-nostalgiker talar med längtan om Runa Brars kåserier .
  Vart tog Runa Brar vägen? Eller hellre – vem blir den nya Runa Brar?

  Vilka frilansare är det som sparkas? Från DN?
  Jag har en vän som sedan många år är frilansskribent på DN och hon har inte hört talas om att hon eller någon annan veteran inte ska få fortsätta att skriva mot betalning där. (Hon kan ju inte gärna ”sparkas” från DN eftersom hon frilansar.)

  • Om man klickar på min länk t ex, så inleds den med ett citat från Maria Schottenius, som väl om någon borde veta att de ska dra ner på frilansutrymmet och göra mer hemma, det är exakt vad hon säger. De kommer köpa färre frilanstexter. Ett annat led i det är att köpa in längre reportage från tidningen Filter, som man precis inlett samarbete med. Om man följer debatten rent generellt, så vet man också detta.

   • Jag håller med om att DN behöver förändras, liksom alla andra stora dagstidningar. Jag tror att morgontidningarna kommer att behöva välja mellan att gå mot sensationsjournalistiken (och konkurrera med kvällstidningarna), och gå mot längre och djupare reportage-serier. Eller göra både och, men då är risken överhängande att resultatet blir spretigt. Det känns lite ”billigt” dock att köpa in reportage från Filter, jag som läser de längre artiklarna i Filter med god behållning vill inte betala DN för att få en förkortad utgåva. Bra grundtanke, men dåligt resultat.
    Maciej Zaremba är min absoluta favoritjournalist/författare i DN, han producerar just det som jag vill betala för, artikelserier som är grundligt underbyggda och fantastiskt läsvärda.
    För övrigt kommer jag också att sakna NoN…

 7. lena kjersen edman

  Ja, det är tråkigt. Dagstidningarna (inte bara DN) går så dåligt så de måste dra ner på frilansutrymmet – och det har bland annat att göra med att de inte får tillräckligt många som betalar för att annonsera och prenumerera.
  Man kan väl säga att på de flesta dagstidningar, åtminstone så tror jag att det är så – att det finns två sorters frilansare. En sort är den som min vän repreenterar på DN och jag själv på VK, dvs vi som räknas som ”medarbetare” utan att på något sätt ha fast anställning. Sedan finns det många frilansare som då och då säljer sina texter till t ex DN. Jag tror att det är den senast nämnda grupen som drabbas hårdast av tidningarnas dåliga ekonomi.

  • Och gör man en produkt som ingen vill betala för, kanske man måste tänka om? Kanske höja kvaliteten, eller skriva andra typer av texter och så vidare. Inte bara sitta på feta rumpan och gnälla på att ingen vill betala. Liksom ”de får inte tillräckligt många som annonserar och betalar” – ingenting om produkten man själv tillverkar? Att man gör fel någonstans? Folk VILL betala, så länge det rör sig om saker som är av intresse för dem. Kan inte fatta att man orkar gnälla om sin rätt att göra som man alltid har gjort. Men det är väl ofta så för den äldre generationen, som dessutom är den som sitter kvar på tidningarna istället för att man kan ta in nya namn. Jag tycker också det är synd att Namn och Nytt läggs ner, jag älskar Namn och Nytt. Men jag antar att vi som gör det är alldeles för få.

   • Det tror jag inte du ska utgå från. Efter mindre än ett dygn har facebookgruppen (http://www.facebook.com/group.php?gid=216499685090) snart 500 medlemmar, och det växer för varje minut.

   • Jo, fast det är ungefär som ”Rädda Pommac” – alla engagerade sig men det var ingen jävel som gick och köpte läsken ändå, i slutändan. Trots protestgrupperna och alla som rasade åt höger och vänster. S k falsk lojalitet. Väldigt vanligt när gamla fenomen går i graven. Man vill ha det som man alltid har haft, men man vill inte pröjsa för det. Så tror jag det riskerar att vara också med Namn och Nytt.

   • Facebookgruppen har nu 1800 medlemmar och tidningar som Resumé har skrivit om dem… Något ska vi nog kunna ändra!

 8. De har väl dragit in sitt barn- och ungdomsuppslag på kulturdelen också? Jag prenumererar inte på DN så jag har litet dålig koll nu, men jag hörde för ett tag sedan att de skulle avskaffa den. Det vore synd. Om barn- och ungdomslitteraturen ska klämmas in tillsammans med vuxenlitteraturen brukar den dra det kortaste strået och inte få så mycket utrymme.

 9. Pommac – och igloo-glass. Samma sak. Massor med protester men ingen som vill köpa egentligen. Man saknar en sida och kåsörer som inte längre finns på tidnignen, de flesta har faktiskt gått i pension. Nu ska tidningen sluta att betala de pensionerade som fortsatt att skriva – detta är alternativet till att varsla anställda. Valet ligger mellan att fortsätta att betala pensionärerna och att kasta ut ungdomarna. Det finns 300 journalister på tidningen och Maria Schottenius svarar i Resume att sidan ska göras av tidningens journalister. Varför är alla övertygade om att det inte kan bli bra?

 10. barnlitteraturen lever och frodas i DN. helt obegriplig kommentar.

  • Lever, ja. Frodas, nej. Den ska ju nu samsas med diverse på ett uppslag i Boklördag, kan vara 1/3-del av sidan som går åt till annonser och andra notiser. Dessutom har det ju länge varit så att det utrymmet inte är givet åt just barnlitteratur utan likaväl kan handla om teater, musik, film, annat. Barnkultur. Så uppmärksamhet en gång i veckan kanske inte alltid blir ens det åt just barnlitteraturen.

 11. Det må så vara att man inte längre har ett fast mät för barnlitteraru som definieras i centimeter, men så ser det ju ut i hela resten av tidningen också. Att man mer och mer går ifrån fasta utrymmen på fasta dagar och att man per dag inte kan räkna rättvisa. Det betyder inte att alla de intresseområdena försvinner.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida