Jessica
Gör som Johanna Ö och upprepar mitt tips från förra året: Philip Roth. Har t.o.m. lagt en beställning på hans ”Portnoy’s Complaint”.
Helena
Ärligt talat: ingen aning! Herta Müller, Thomas Pynchon, Salman Rushdie, Amos Oz och Joyce Carol Oates känns alla som möjliga namn (förutom Oates då som mest är önsketänkande…) men jag är inställd på att bli överraskad när Peter öppnar dörren lite senare idag. Kanske är det dags för en poet?
Johanna K
Jag har verkligen ingen aning och det är ju inte ens själva grejen med priset för mig. Nobelpriset är ju helt enkelt ett utmärkt sätt att upptäcka en hittills okänd författare. Men med kniven mot strupen säger jag Bei Dao, mest av taktiska skäl.
Johanna L
Det har ju pratats om Hertha Müller mycket nu, intressant i såna fall om de ryktena stämmer. Annars kanske Amos Oz, eller… eller… Det är så svårt att gissa Nobelpris. Och sen har vi ju alltid min vän Adonis.
Johanna Ö
Ändrar inte på förra årets tips – Richard Ford och Adonis. Men även Pynchon kan jag leva med. Helenas Müllergissning vore också nåt. Det är ju det här, alla vinnare är liksom så värdiga.
Vad tror du? Svara i kommentarerna!
24 kommentarer
Hoppas på någon av de stora, amerikanska männen, typ Paul Auster, Don Delillo, Philip Roth eller – trots att jag inte förstår en enda sida av Gravity’s Rainbow – Thomas Pynchon.
Jag förstår inte heller något av Gravity’s Rainbow! :) Hans nya, däremot, om Kalifornien under slutet av 60-talet med The Manson Family spökande i bakgrunden, verkar fin. Kul att han fortfarande tycks leverera.
Annars är The Crying of Lot 49 en mycket kortare och mer tillgänglig (och mycket rolig!) introduktion till Pynchon. Hur den står sig mot Inherent Vice vet jag inte eftersom jag inte har läst den senare än.
Håller med. The Crying of Lot ’49 är verkligen suverän.
Just precis – The Crying Lot of 49 är ju ett litet mästerverk. En mycket fin bok. Och ja, hans nya verkar också fet, framförallt har den ett ljuvligt omslag. Däremot är jag för snål för att lägga 250 pix på en bok som är alldeles för stor och tung för att ha i väskan. Väntar tills pocketsläppet. Men den ska läsas!
Eller Tranströmer! Oh, man, att det är han som skrivit ”Galleriet” räcker gott nog som underlag till ett Nobelpris.
Tranströmer är en bad m-f.
Margaret Atwood – det skulle vara så kul!
Mina tankar kring pristagare har jag skrivit om här: http://www.labyrinter.se/?p=286 (eller fungerar det med html i kommentarerna så man kan göra ordentliga länkar?).
Är det förresten bara jag som tänker att det kommer blir någon mer ”folklig” författare nu när det är Peter Englund som är ständig sekreterare? Det kändes förut som att det var Engdahl som var hela akademien och eftersom han var lite oåtkomlig och gammaldags så passade det liksom bra med nån författare som man knappt hört talas om. Men Englund har ju bloggat och hängt mer bland folket, då skulle det kännas konstigt om han helt plötsligt sa: ”Robab Mohed”. Men det är mitt tips hur som helst.
Nja, jag har svårt att tro att den ständiga sekreteraren har någon direkt oproportionerlig makt över valet. Det är visserligen bara få av akademiledamöterna som sitter i den kommittén men av dem tror jag bara sekreteraren har en röst bland andra. Inofficiellt är det förstås en annan sak. Det är mycket möjligt att sekreterarens åsikter är något som läggs lite större vikt vid, informellt.
Intressantast i sammanhanget är kanske om akademien nu väljer att ge priset till en amerikan, efter Engdahls uttalanden förra året om hur undermålig den amerikanska litteraturen är. Det betvivlar jag. Akademien fungerar nog som en helhet mer än så (även om de ständiga bråken kan få en att undra hur det egentligen går till bakom kulisserna). Och det är ju rätt troligt att Engdahl fortsätter att delta i nobelprisarbetet trots att han inte längre har den officiella rollen.
Njae, jag menade inte att jag faktiskt tror att det är så, det är mera känslan jag har.
Engdahl sitter fortfarande i Nobelkommittén, den lilla grupp som gör den första sållningen och väljer ut 15-20 aktuella kandidater. (Övriga ledamöter är Wästberg, Lugn, Frostenson, Englund och Espmark) Vem som är sekreterare spelar ingen roll i sammanhanget.
Jag tänkte nog mera att om det blir en författare vi inte känner till, så är det inte Englund som har propsat på den. Lite så. Men såklart jag vet att det inte spelar någon roll.
Låt oss bli överraskade!
Jag tror faktiskt att det blir Joyce Carol Oates! Ska snart sätta tänderna i hennes dagbok, men först ska jag läsa ut en bok som är helt UNDERBAR, jag ÄLSKAR den – har ni recenserat den? ”The Philosopher and the Wolf”, en sann historia, blandad med populärfilosofi, av Mark Rowlands. Finns översatt till svenska.
Oates är min önskan och har varit i flera år! Men tyvärr tror jag att det är wishful thinking bara…
Jag tror inte ens på en kvinna i år, vet inte varför – det känns så bara.
Ooooh det är spännande! Inte en blekaste aning, förstås, men kanske en stor amerikan (kanske McCarthy?) eller någon obskyr asiatisk poet. Hoppas ju såklart på Oates, eller Anita Desai, men som Helena uttryckte saken – det är ju mest önsketänkande..
Tror det blir en kvinna från arabvärlden.
Assia Djebar? :)
Eller kanske Nawal El Saadawi
Hur kan ni vara så fyrkantiga?
Varför gissar ni inte vildare. Nu blev det Müller, men från er sida var det väldigt lamt måste jag säga.
Gissa vilt? Är inte poängen med att gissa just att fundera ut vem man tror det kommer att bli?
Ber om ursäkt för min (och mina kollegors) fyrkantighet. Nästa år ska jag tippa att det går till V.C. Andrews. Postumt!
Hur man än gör har man rumpan bak?