Bokhora gillar olika: Fiktiviteter « Bokhora

Bokhora.se

05/10 2010
10:00

Okategoriserade

Dagens ”Bokhora gillar olika”-boktipsare är ingen mindre än en av mina absoluta favoritbloggare, nämligen Helena på Fiktiviteter.

Boktips 1: En av mina starkaste läsupplevelser någonsin drabbade mig när jag läste Gellert Tamas ”Lasermannen” för några år sedan. Boken handlar naturligtvis om den man som benämndes lasermannen – hans bakgrund och brott – men den handlar ännu mer om det samhälle som skapade honom och förändrades med honom. Det är ett Sverige där Ny Demokrati kom in i riksdagen, där Ultima Thule sålde guld och spelades på skoldiscon, ett Sverige som var ganska kallt, ganska främlingsförskräckt och ganska förvirrat. Litegrann som nu helt enkelt. Att läsa Tamas fantastiskt initierade och välskrivna bok är att förstå lite mer om vad som hände, vad som händer och hur vi hamnade här. 

Boktips 2: Lena Sundström har skrivit en bok om Danmark som jag hoppas aldrig kommer att handla om Sverige. På  ett inbjudande och faktaspäckat (utan att vara tungläst) sätt berättar hon i ”Världens lyckligaste folk” om hur Danmark inte bara fick ett främlingsfientligt parti i folketinget utan hur de andra partierna snart adopterade deras retorik. Boken är full av samtal och exempel på hur den danska politiken fungerar och hur den inte fungerar. Sundströms bok är förvisso en skildring av ett skeende och som sådan ingen deckare men det är ändå väldigt otäck läsning och det är lätt att se hur det som hände i Danmark också kan hända här. Kanske händer här…

Boktips 3: Om man gillar olika och dessutom har barn som man hoppas ska bli varma och omfamnande människor så  rekommenderar jag starkt en läsning av hela Pija Lindenbaums författarskap. Särskilt kan nämnas Kenta som korsar genusordningen och leker med tjejer, dockor och klänningar (”Kenta och barbisarna”), Lillzlatan som inte bara spelar fotboll med killarna utan också fajtas med svartsjukan när älskade morbror träffar ny kille (”Lillzlatan och morbror raring”). Och så Gittan som trotsar alla rädslor och leker med dem hon är rädd för (”Gittan och gråvargarna”). Lindenbaums barn gör det vi alla borde – trotsar sina rädslor, vågar det de inte vågar, väljer det som anses märkligt och går sin egen väg. Lindenbaum förmedlar en tro på barn och deras inneboende kraft som är så stor att man inte kan annat än att se positivt på framtiden.

11 kommentarer

11 kommentarer till Bokhora gillar olika: Fiktiviteter

 1. En fråga som inte hör inlägget till (men bra boktips!): när kommer inlägget med Nobelspekulationer här på Bokhora? Snart dags ju!

 2. Många bra tips! Jag kan skriva under på samtliga även om jag tycker att Kenta och barbisarna är problematisk på sitt sätt. Ska blogga om det någon dag, nu när jag tänker efter.

  • Ja, gör det! Få böcker är ju oproblematiska och jag kan se att Kenta.. inte är ett undantag. Diskuterar gärna hos dig :)

 3. […] att jag gillar olika hos Bokhora idag. Med anledning av kampanjen ”Bokhora gillar olika” tipsar jag om en hel hög med […]

 4. Själv älskar jag Kenta och barbisarna och skulle gärna se vad du tycker, Full bokhylla. Älskar för övrigt alla böcker jag läst av Lindenbaum, även de ovan nämnda Lill-Zlatan och Gittan-böckerna.

 5. Fina tips Helena! Lasermannen med sin fantastiska och skrämmande redogörelse av Ausonius bakgrund och samhället som var berörde verkligen.

  • Tack! Jag blev också oerhört berörd av den, visst var tv-serien som baserades på boken också riktigt bra?

   • Jag tror jag såg den när jag var gravid och väldigt trött för jag kom inte igenom alla delar trots att David Dencic var så bra….men jag har den hemma så den måste nog snart ses om!

 6. Fast jag kan förstå den danska upprördheten över ”Världens lyckligaste folk”. Den är rätt svartmålande över att land som ju inte skiljer sig åt så mycket som vi vill tro från Sverige (och inte heller gjorde det innan valet, för 5 år sedan eller ens 10 år sedan).

 7. […] så var Världens lyckligaste folk självklar. Jag skrev såhär då (hela inlägget hittar ni här): Lena Sundström har skrivit en bok om Danmark som jag hoppas aldrig kommer att handla om Sverige. […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida