Bokhora.se

11/05 2010
7:00

Jag var ju på konferensen ”Den digitala tryckvågen” förra veckan där undersökningen vi genomfört senaste tiden presenterades. (Här kan du ladda ned sammanställningen.) Bara 20% av 1011 respondenter hade läst en e-bok under senaste året och av dessa 20 % hade bara 26% läst e-böcker på en läsplatta.

Konferensen var mycket intressant, men man måste verkligen inse att den digitala boken fortfarande är i sin linda. Det säljs knappt 1400 svenska e-böcker i månaden! Avsevärt många fler lånas visserligen ut, men inte ens jag som älskar varje ny teknisk pryl och som inte ens är främmande för tanken på att jacka in min hjärna rakt in i matrisen är särskilt exalterad än.  Möjligtvis ifall e-boken och den vanliga inbundna boken såldes tillsammans i ett paket eftersom jag då kunde läsa min vanliga fysiska bok som jag önskar och sedan ha med mig e-boken och slå upp sidan jag är på när jag är på resande fot. Jag har funderat lite på vad mitt motstånd egentligen består utav och det kanske bara är som med LP-skivor v.s. CD-skivor: man kommer helt klart sakna omslaget men enkelheten och den minskade storleken kommer vinna. Och nu kan man visserligen dela sina Spotify-listor på Facebook men nog var det roligare att rota i någons skivback? Jag älskar ju att kolla in andras bokhyllor och vill inte alls bara se deras offentliga profil i framtida versioner av Google Editions eller nått. Men först och främst vill jag kunna bläddra och inte bara trycka på någon knapp… Visst, större delen av den textmängd jag konsumerar per dag sker visserligen via skärm (dator och iPhone) men jag pallar inte läsa skönlitteratur så.

Är du sugen på att läsa digitalt? Kommer jag kanske ändra mig när jag får talla på en schysstare läsplatta om något år?

11 kommentarer

11 kommentarer till Digital läsning?

 1. Jag skulle möjligtvis kunna tänka mig att använda läsplatta för ”skräplitteratur” – sådana där böcker som egentligen inte är bra men som man tuggar i sig för rent underhållningsvärde och känner noll lust att läsa om…

  Men jag köper å andra sidan en del CD-skivor fortfarande så vad vet jag… ;)

 2. Jag fick i förra veckan hem Adlibris e-boksläsare ”Letto” och läste i går ut min första bok (Sookie10) på den! Det var helt OK, det var inte som att läsa på en dataskärm, det kändes faktiskt mer som en boksida, ärligt talat. Bläddringen/laddningen var lite irriterande i början, men man vande sig. Jag ser fram emot att fortsätta använda läsplattan på t.ex. resor, men föredrar nog trots allt en ”vanlig” bok hemma i läsfotöljen.
  Jessicas idé om att kunna köpa boken i både fysisk och digital form för att kunna välja tycker jag är lysande!

 3. Jag är faktiskt inte vidare sugen. Det känns som om jag inte alls förstår vad grejen med läsplattor är. om man jämför med musiklyssnandet tycker jag att det är annorlunda. Jag växte upp med kassetter, som så småningom fick sällskap av cd-skivor – och då var cd-skivorna naturligtvis åtråvärda eftersom det var så enkelt att hitta rätt låt på dem (för att inte tala om att ljudkvaliteten var mycket bättre). När mp3:orna kom var jaag inte direkt först i kön för att köpa en mp3-spelare, men jag kan inte minnas att jahg någonsin hade ett motstånd, väntade snarare på att de skulle gå ner i pris. Iofs hade vi ju då vant oss att lyssna på mp3or via datorn, så det var inte så främmande, bara väldigt praktiskt, att kunna rada in dem i en liten spelare istället för att dra runt på en bärbar cd-spelare och en cd-väska.
  Men med e-böcker – det kanske bara är jag som inte fattar, men jag får inte alls den där känslan av att oj, det där måste ju vara så himla kul och praktiskt. Inte alls. Ljudböcker – oj, vad jag gillar dem som komplement, men e-böcker ska ju fortfarande läsas med ögonen på vanligt sätt. Så vad är grejen, liksom?

 4. Jag tror att det är lite som Ika skriver, själva poängen med läsplattan är lite oklar. CD-skivan hade ju fördelen att man hittade rätt låt på direkten, mp3-spelaren att man kunde få med sig hela sitt skivbibliotek i jeansfickan Men läsplattan? Visst, jag kan få med mig massor av böcker i handväskan, men när ska jag hinna läsa dem?
  Om vi säger att genomsnittslåten är fyra minuter så hinner jag lyssna på ungefär 45 låtar på en tågresa mellan Göteborg och Stockholm och eftersom jag antagligen inte vill lyssna på fyra cd-skivor utan på låtar från kanske 45 skivor så slipper jag alltså ta med mig 45 skivor på min tågresa.
  Men med böcker är det ju annorlunda. Jag hinner ju kanske inte ens läsa ut en bok på samma tågresa. Så varför ska jag ha med mig en dyr läsplatta med 100 böcker i när jag kan ta med mig en pocketbok, som jag kan vika hörn i, skriva i marginalen i, byta med min granne på tåget och som jag dessutom slipper vara rädd för att tappa för den kostade 70 spänn och går inte sönder om den flyger i marken. Fördel pocketboken alltså.
  Så jag behöver nog begripa NÄR det är meningen att jag ska använda läsplattan innan jag kan tycka att den är ett bra köp.

 5. Jag blir väldigt trött av att läsa från en datorskärm. Därför kommer jag fortsätta att läsa en pappersbok. Sen är det något speciellt med att vända på ett fysiskt blad och se bokmärket flytta sig mot slutet.

 6. Läsplattor eller iPads känns rent tekniskt i sin linda. Dels apparaterna i sig, dels mjukvaran. Bara några exempel: Först tekniken – jämför med datorer som blir föråldrade på 1,5-3 år och ska (för dyra pengar) uppdateras, jag tror läsplattor/iPads kommer vara än värre – utvecklingen går snabbt. Denna uppdateringsmerkostnad måste alltså läggas på bokkostnaden (om jag köper 20 böcker om året blir de egentligen 20 kronor dyrare per styck om jag ska hålla apparaten modern (vid en kostnad av 1000 kr per 3 år, och det kan mycket väl vara lågt räknat). De olika läsplattorna låser mina böcker till särskilda fölag eller bokhandlar (vad händer om de går i konken?) och jag riskerar att vara fast i ett system eller om jag vill byta system kan jag inte läsa mina tidigare inköpta böcker – vansinnigt! En gång fanns det flera olika videoformat, och flera digitala disc-format. I båda fallen slutade en som världssegrare. Alla andra discar fick slängas när deras respektive maskin dött. Jag ser en stor liknande risk för alla dessa eboksformat. Det finns fysiska böcker som är flera hundra år, håller en ebok ens i tio? Samtidigt tillhör jag den minoritet (enligt undersökningen) som har provat på att läsa ebok, och faktiskt köpt ett par titlar. Jag bor utomlands och kan, tack vara det suveräna bibliotekssystemet i Sverige ändå följa svensk litteratur (åtminstone delar därav som digitaliserats). Kan dessutom se andra fördelar – fysiska böcker tar enorm plats! Och väger ett ton! Eböcker kan ges ut i smakprov, novellvis, kan säkert bli lika lättnavigerade som cd-skivor (vad gäller kapitel, eller t o m enskilda, sökbara avsnitt/citat etc). Facklitteratur kan ges korsreferenser till andra verk eller internet. Bokcirkelgrupper/litteraturstuderande kan kommentera till varandra. Dår finns roliga och oändliga möjligheter. Men, eböckerna måste vara billigare! Detta är inte förlagens chans till att öka sina marginaler, detta är förlagens chans att hitta nya läsare! Bokhoras undersökning tog snittet på vad folk ville betala. Men titta på medianen istället!

 7. ”Bara 20% av 1011 respondenter hade läst en e-bok”

  Jag tycker inte att 20% är så ”bara”. :)

  Jag lär skaffa en läsplatta, när de har blivit både billigare och bättre. Just nu känns det som att för mycket fattas för att det ska vara värt det. Inte ens för de som verkligen vill använda läsplattor går det enkelt. Min tekniknörd till karl är inte särskilt förtjust i papper (alla pappersboknördar flämtar förskräckt) utan läser mycket hellre på läsplatta. Men problemfritt är det inte. T.ex. igår ville han köpa en viss bok men ingen svensk nätbutik hade den och när han väl hade lyckats få tag i den blev det en lång stunds krånglade för att kunna läsa just den filen. ”Och så undrar de varför ingen vill ha läsplattor…” var hans kommentar.

 8. Jag väntar också på att de ska bli billigare och bättre, annars är jag jättepositiv till läsplattorna. Kan tänka mig att skaffa en Kindle nu, för att läsa t.ex. fantasy/scifi-serier och amerikanska ungdomsböcker. Det svenska utbudet av e-böcker är verkligen dåligt. De som är mest öppna för läsplattor måste väl ändå vara unga nördar (i positiv mening, jag är själv en), så om det fanns ett mer intressant e-boksortiment ur det perspektivet skulle nog fler skaffa en svensk läsplatta.

 9. Jag har nyligen köpt en läsplatta (Kindle) av just det skäl som Sara BE beskriver längst upp här: att jag läser en hel del ”skräplitteratur” som inte finns att låna på biblioteket och som inte behöver ta upp plats i min bokhylla. Det går utmärkt att läsa på den (även om ”papperet” kunde ha varit en nyans ljusare) och det är inga problem att konvertera om andra format, t.ex. EPUB så att de funkar på Kindlen. Jag tror att detta, precis som så mycket annat, är en fråga om vana. Just nu känns det underligt, om några år kommer det kanske att kännas helt normalt. Så har det varit med många andra prylar också.

  Bevarandefrågan blir ju något för t.ex. KB eller andra institutioner att fundera på — en datafil som är läsbar idag kan var otillgänglig om något år när tekniken har förändrats. Där är pappersboken suverän. Det jag tror mig vilja spara kommer jag nog att köpa i pappersform.

  Läsplattan lär ju vara jobbig för den som vill skylta med sin goda smak, dock…

 10. Har önskat många gånger på sistone att jag hade ”pågåendeboken” i min iPhone också så att jag enkelt kan läsa vidare när jag blir ståendes i nån väntsituation. Är boken pocket hänger den ofta med i väskan, men är den inbunden får den stanna hemma. Noveller skulle jag också vilja ha i min iPhone.

 11. Stephen Kings senaste tegelsten läste jag till stora delar på min HTC Hero-telefon på pendeltåget. Jätteskönt att slippa släpa på boken och funkade hur bra som helst tycker jag.

  Fast när jag kom hem flyttade jag fram bokmärket i mitt inbunda ex och läste vidare i den. :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida