Fredagsfrågan v 14: Vilken barnbok minns du tydligast och varför? « Bokhora

Bokhora.se

09/04 2010
12:00

Jessica
Jessica”Penelope – en resa i tiden” av Alison Uttley. Dels för att jag hela tiden läste om den och den fanns länge med i mina fantasilekar och dels för att jag fick en minirecension av den publicerad i Läseklubbens medlemstidning.


Helena

HelenaMaria Gripe såklart! När det gäller skuggböckerna minns jag allt från de svarta konfirmationsklänningarna till att Bertas mamma hette Elisabet men kallades för Elsa. Och tesupén med prästen Lindrot  i ”Tordyveln flyger i skymningen”! Alla stämningar och detaljer sitter som tatuerade i mig.

Johanna K

Johanna KJag minns tydligast ”Brevbäraren på Lagerlundsvägen” och en bok som jag tror heter ”Anna får en lillebror”. De hade, såvitt jag minns, mjuk pärm och lästes högt väldigt ofta för mig och min storasyster. Det är väl därför jag minns dem. Varför det var just de två som var favoriterna, minns jag däremot inte.Johanna L

Johanna LJag tänker på sommarlovsföljetongen på radio. Just den som Helena nämner, ”Tordyveln flyger i skymningen”, den var ju så läskig. När de lyssnade på bandinspelningarna och upptäckte mystiska bakgrundsljud. Ojojoj.

Johanna Ö

Johanna ÖDels är det ”Alfabetets användning anar aporna aldrig”, den ABC-bok jag införskaffade till Tage när han bara var ett litet, litet frö i min mage, den läste jag bokstavligen sönder som liten. Men även ”Godnatt Mister Tom” som jag också återvände till hälsosamt ofta.

31 kommentarer

31 kommentarer till Fredagsfrågan v 14: Vilken barnbok minns du tydligast och varför?

 1. Känner du Pippi Långstrump. Det var den första bok jag fick och jag skar mig på den! Mycket fascinerade. Boken har följt mig och mina barn. Nu använder jag den i barngrupper på biblioteket. Tänk att vi har samma ”bok-kompisar” fast min bok är 50 år äldre. Och tänk att barnen i Kina också kan ha Pippi som kompis. Har alltid älskat bilderna i den

 2. Maria Gripe absolut. Och så Laura Ingalls Wilder o alla böcker om henne på prärien o vid plommonån o vid silversjöns strand o alla andra vackra platser…fascinerande ting såsom bläckmuggar o vackra klänningstyg samtidigt som det mesta är hårt o kragt o strängt moraliskt. Om att det inte var så LÄTT, katastrofer lite då o då, läskigt, spännnade o så ändå så många ljuva stunder. Jag gillade henne så mycket!

 3. ”Alfabetets användning…” var en stor favorit för mig också. Sen minns jag ”Lisen kan inte sova” av Kaj Beckman väldigt tydligt. Och ”Bröderna Lejonhjärta” när jag blev lite äldre. Tyvärr finns det nog väldigt mycket som försvunnit någonstans längst bak i minnet också…

 4. När jag kunde läsa själv vad det helt klart Ronja Rövardotter som fastnade hårdast i mitt minne. När jag var yngre gillade jag böckerna om trollet Plupp. Han med yvigt rött hår. ”Plupp och lämlarna” var en favorit för den var lite hemsk. Och så gillade jag bara varannat uppslag i Plupp-böckerna. De som var blanka i färg :-)

 5. Det blåser på månen! Underbar bok av Eric Linklater. Min mammas gamla som hon fick i present av sin storasyster. Bilder finns här:
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/07/01/ni-kanner-val-dina-och-dorinda/

 6. Och Mio min Mio av Astrid Lindgren. Så bra!

 7. Och Pricken, av Margaret Rey tror jag hon heter. En prickig kanin som föds i en familj av enfärgade… inte lätt. Klassiker.

 8. Mormorsresan av Edit Unnerstad. Den förde mig, en liten byunge i Norrbottens kustland ut i världen och tiden. Den boken fick mig att inse att här och nu har inget med geografi och klockslag att göra.

 9. Oj, det finns så många böcker som följt mig genom åren att det nästan är svårt att välja. Jag älskade serien om Gallavanterna, men tyvärr har jag glömt bort vem som skrivit den. Astrid Lindgren naturligtvis, och Marie Gripe.

  • min lillasyster älskade också boken om gallavanterna! jag fick läsa den många gånger för henne. tror man fick den genom någon bokklubb.

 10. Jag kommer inte ihåg vad den här boken heter eller vem som har skrivit den, men det är den jag minns bäst från min barndom. Den handlar om en kaninfabrik där en massa kaniner sitter inlåsta i trånga burar. En dag kommer det en ny ung kanin dit och lär känna en äldre kanin och övertalar denna att rymma. Sedan hoppar de omkring och skuttar tillsammans i naturen ett tag och allt är frid och fröjd men mot slutet av boken börjar den gamla kaninen att längta hem igen, han är inte van vid så mycket frihet och så… ÅTERVÄNDER HAN TILL KANINFABRIKEN. Slut på sagan! Gud vad jag grät när jag var liten, sjukt sorglig bok! Min storebrorsa var tvungen att hitta på att det fanns en fortsättning där det slutade lyckligt.

  • Ja! Den älskade jag också! Och den blir bara ännu sorgligare av de nästan fotorealistiska bilderna i rätt dystra färger. Fast det brukar aldrig vara någon som hört talas om den när jag berättar om den för folk. Jag blir fortfarande helt gråtfärdig bara jag tänker på den …

  • Kaninen som vågade rymma av Jörg Steiner! Jag hade ett riktigt hatkärleksförhållande till den där boken…vågade nästan inte läsa den, men kunde inte låta bli heller.

 11. ”Godnatt Mister Tom” av Michelle Magorian. Jag har säkert läst den 100 gånger.

 12. […] Bokhororna frågade ”Vilken barnbok minns du tydligast och varför?” […]

 13. Jag läste om och om igen serierna om Anne på Grönkulla, Kulla-Gulla och hästböckerna om Jill.

 14. Det blåser på månen och Tordyveln flyger i skymningen. Dock inte som bok utan som uppläst bok på radion, samt när vår lärare läste Frankensteins moster, men jag har glömt författarinnan. (Tror nästan jag hört den på radio också)

  Sen minns jag nog Bröderna Lejonhjärta och Bengt Linders Danteböcker bäst om vi talar om såna som jag faktiskt läst.

 15. Blytons Kvartetten på Hemliga Ön!

 16. Pappa högläste ur Thomas Stearns Eliots ”The Wasteland” för mig när jag var sju år, jag minns det med värme.

 17. Genom den röda dörren av Edelfeldt för att den hade så vackra bilder. Förstod dock inte då hur hemsk den var förens långt senare(den handlar lite om pedofoli).

 18. Solägget av Elsa Beskow. Det var de vackraste och mest levande bilder jag någonsin sett. Kanske var jag 7-8 år.

 19. lärn sundvalls böcker om mimmi: en ettas dagbok osv. inspirerades jättemycket av dem. roald dahls böcker, framför allt kalle och chokladfabriken. en bilderbok som jag inte kommer ihåg vad den heter, men den handlade om en dockskåpsdocka som hette tilda, eller nåt, som rymmer och skapar sig ett eget hem med avlagda grejer i ett skjul. en annan bilderbok jag kunde läsa hur många gånger som helst var gunilla hanssons nu ska här bli andra bullar. älskade ett uppslag från en leksaksaffär där huvudpersonen ska välja vad hon allra helst vill ha i present från sin morfar. burnett: en liten prinsessa. sundhs böcker om rosali.

 20. …fast den första bok jag kommer ihåg är ”Elle-Kari” med fantastiska bilder av Anna Riwkin-Brick. Texten kan ha varit skriven av Elly Jannes.

 21. Lotta på Bråkmakargatan, och den bok som jag lärde mig läsa med hjälp av; Tre Nallar (ingen känd författare dessvärre, men en fantastisk bok förstås;-). Hade också en liten tunn sak med klassiska djurfabler, som jag älskade.

 22. Kerstin Sundhs böcker om Miranda är de bästa barnböckerna.

 23. jag kommer ihåg Nalle Puh böckerna, det var små tunna och jag hade Iors bok, medan min syster hade Tigers bok. Det var så filosofiska böcker!

 24. Jessica (fd Sapere Aude)

  Finns ju många naturligtvis men Godnatt Mister Tom, Häxtävlingen och den gula Pippiboken där hon bakar pepparkakor på framsidan Ör de som finns tydligast i mitt minne. Den första för att jag förbjöds läsa i den fart jag ville av läraren, så jag stal med mig boken ut i kapprummet och läste dold av regnjackor. Det doftade clementin och jag grät så jag blev påkommen. Min mamma blev jättearg på min fröken och vi lånade boken på bibblo så jag fick läsa slut. Den andra för att det var högläsning hemma och jag och min syster låg på var sida om mamma och snedtaket var tapetserat med relieftapeter i sammet som man kunde följa med fingret. Fantastisk bok det där! De olika häxorna och deras djur! Och Pippi för hon var min största idol när jag var liten.

 25. Mina föräldrar läste ”Snövit och de sju dvärgarna” kväll efter kväll för mig och brorsan tills de tröttnade och tyckte de var smarta och spelade in den på kassettband… Jag lärde mig läsa i fem, sex-åldern i boken ”Ponnyn Patrik” en bok med härliga bilder som jag fortfarande är förtjust i. ”Jättehemligt” av Barbro Lindgren var både skrämmande och fascinernade! Pippi Långstrump förstås!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida