”Här ligger jag och blöder” – Jenny Jägerfeld « Bokhora

Bokhora.se

23/09 2010
7:00

Jag är inne i ett lyckligt läsflow just nu. Har bara läst bra sista tiden. Och nu kommer ännu en topptitel, ”Här ligger jag och blöder” av Jenny Jägerfeld. En del kanske kommer ihåg det namnet sen debuten ”Hål i huvudet”? Mm, den var bara sisådär minns jag, så jag var väl halvpeppad inledningsvis till ”Här ligger jag…”. Men den inledningen blev kort!

Allt börjar med att Maja, som går estetiskt gymnasium, råkar såga av sig yttersta tumtoppen när hon står och gör en hylla. Hennes pappa blir väldigt orolig och tror att hon gjort det med flit för att hon inte kan verbalisera sin ångest. Maja blir förbannad på honom. Hon har väl ingen ångest! Inte mer än normalt iallafall. Herregud.
Men helgen efter kommer lite ångest. Maja åker ner som vanligt till Norrköping för att hälsa på sin mamma. Mamman som alltid kommer och möter på stationen, men som nu inte gör det. Inte heller är hemma. Och inte har svarat på telefon på flera dagar, trots tumgrejen. Det beteendet är så extremt olikt henne. Var är hon??

Det finfina med Jägerfelds bok är att ”jakten” på mamman varvas så skickligt med Majas ”normala” liv. Just nu inte en så normal fas alls, men att hon råkar slå sig hela tiden som leder till att hon hamnar på en fest hos grannarna, eller när hon hänger med sin kompis Enzo, eller när hon tjuvläser sin pappas mejl och facebook. Olika sorters spänning, verkligen. (Jag kan inte avslöja vad som hänt med mamman, men oj, vad jag gillade den delen.)
En annan finfin sak är att Maja och Enzo och alla är så likeable att man dör. Älskar persongalleriet! Debbie, tex. Och Justin Case, men det är ju uppenbart att man ska älska honom. Men Enzo då, måste nämna h0nom igen. De blir sådär att man vill att de ska finnas på riktigt, att vi ska träffas.
Och sen som tredje punkt, precis som i Johanna Thydells bok, språk och dialoger som är perfekta i takt och ton.
Ni förstår att min inledningstvekan var kort?
Dessutom tycker jag, återigen samma som Thydells ”Ursäkta att man vill bli lite älskad”, att detta är en solklar crossover-bok. Dvs, den passar superbra för både unga och vuxna. Ta det som en uppmaning! Det är en jättefin och sorglig och rolig berättelse.

21 kommentarer

21 kommentarer till ”Här ligger jag och blöder” – Jenny Jägerfeld

 1. lena kjersén edman

  Jag håller helt med dig om det du skriver i det sista stycket.
  Magnifik cross-over!
  Både Johanna Thydells ordspråksbok ”Ursäkta” och Jenny Jägerfelds blodbok (och Gunnar Ardelius löpnings-och-kärleksbok) är heta böcker för alla läsare över tolv år som längtar efter en eldfarlig historia med ett språk som brinner!

 2. Mmmm jag har den nu. Jag fick den igår, från förlaget, helt oväntat, för att jag hade råkat skriva i Lisa Bjärbos blogg och min egen blogg att jag ville ha den. Älskar sociala medier. Ska läsa den nästa vecka när jag har pluggat klart. SJUKT PEPP!

 3. Ja, Hål i huvvet var sådär, men vilket bra tips nu! Vill läsa!

 4. Tack Johanna för ditt framträdande på Ullevi igår, jag ser verkligen fram emot att läsa din bok!

 5. Jag blir sjukt nyfiken. Det är helt otroligt så mycket böcker det finns just nu verkar skrika ”läs mig, läs mig!”

 6. lena kjersén edman

  Augustnominerad – hurra!

 7. Lånat det på bibblan idag. Snart börja läsa!

 8. Så värd sin nominering. Full av beundran över hur snabbfotat språket kändes. Ingen klibbighet nån stans.

 9. Agneta i Luleå

  Jag älskade den! En av mina fem bästa ungdomsromaner i år.

 10. […] Läs mer: DN, SvD, dagensbok, enbokcirkelföralla, Bokhora  […]

 11. […] Sigrid Combüchen på Babel (ligger uppe till 2010-12-18) Bokhora recenserar HÄR LIGGER JAG OCH BLÖDER Onekligen recenerar HÄR LIGGER JAG OCH BLÖDER Kulturbloggen recenserar DEN RÖDA GREVINNAN […]

 12. […] finns inget förutsägbart eller klichéartat. Persongalleriet är noga tecknat, och precis som Bokhora-Johanna skriver tar man dem alla oreserverat till sitt hjärta. Enzo som har lite svårt med orden, men som […]

 13. […] bokbloggare om ”Här ligger jag och blöder”: En bok om dagen Bokhora En bokcirkel för alla 55.603331 […]

 14. lena kjersén edman

  Lycka!
  På LITTFEST 2011 i Umeå i mars
  får jag intevjua Jenny Jägerfeld.

  Jenny kommer också att ha ett eget seminarium tillsammans med den spännande debutanten Sarah Olsson.
  Programmet blir fantastiskt! Det handlar i år mycket om ungdonsböcker.
  Mikael Niemi kommer. Och Gunna Grähs.
  Gunna Grähs – tala om Cross-Over!

  • Lena, om man ständigt ständigt känner ett behov att promota sina egna föreläsningar, böcker, artiklar eller recensioner, så är det allra bästa att skaffa en egen arena. Och nej, jag menar inte bara den här Littfest-föreläsningen vid just det här tillfället idag, för det kan man ju lätt tycka att det var väl helt harmlöst om man ser på den som en isolerad företeelse, utan jag pratar om allt annat promotande genom årens lopp. Och mängden och frekvensen av det.
   Egen blogg kanske, är tiden kommen?

   • lena kjersén edman

    JohannaL,
    min iver över att det kommer så spännande författare till Littfest 2011 består, men jag blir ledsen över din ton.
    Jag lovar att sluta skriva inlägg på Bokhora.

   • Om du vill sluta skriva så gör du givetvis det, men nu var det inte ett helstopp jag efterlyste, utan stopp för en viss typ av kommentarer. Har man sin egen arena är det helt okej att dra igång vilka diskussioner man vill när man vill, att göra reklam för sitt arbete osv, men har man inte det så får man nog hejda sig ibland.

 15. Boken är sämst….en tjej som slår sig hela tiden liksom…

 16. […] andra bloggare som har läst och recenserat är Dantes bibliotek, Dagens bok, Bokhora, Ooof bok och […]

 17. […] Här ligger jag och blöder är Jenny Jägerfelds andra roman och den tilldelades Augustpriset 2010 för bästa barn- och ungdomsbok. Den handlar om Maja som går på gymnasiet, bor hos sin pappa i Stockholm och gör varannan helg- utflykter till sin mamma i Norrköping. Något som vanliga Svenssons tycker är ett märkligt arrangemang, ännu märkligare är Maja i ögonen på de “coola” på gymnasiet – de som har helt rätt kläder och inte går estetisk linje som Maja gör. […]

 18. […] livet, kärleken och personen runt om kring henne som är dumma i huvudet. En bra sak i boken som Johanna på Bokhora nämner är persongalleriet. Maja, hennes bästa kompis Enzo, Jens och andra, det är så skönt […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida