Kelly Link, I’m your fan girl « Bokhora

Bokhora.se

25/11 2010
12:18

Jag hade inte ens börjat läsa första novellen i Kelly Links novellsamling ”Pretty Monsters” förrän det stod klart att Lisa Förare Winbladhs kalasbyxor inte behöver oroa sig för att bli uppätna. Link, som marknadsförs som young adult men torde passa alla med en faiblesse för fantastik, hade mig på kroken redan med mottot (som jag senare upptäckte var ett citat från den inledande berättelsen: alla noveller i samlingen inleds just så) ”Anyone might accidentally dig up the wrong grave”. När sedan griftefridsnovellen, som bär ekon av Buffy cirka säsong 6 – vilket förstärks ytterligare av en Buffyreferens, åh, vad jag gillar när författare genom små blinkningar visar att de delar ens referensramar! – följs upp av ännu starkare berättelser, varav den kanske mest läsvärda hittills handlar om en fiktiv TV-serie, ”The Library”, som Joss Whedon bara MÅSTE göra (han kan behöva ett kul projekt nu när Buffy så grymt kidnappats från honom)… ja, då måste jag ju erkänna att jag är fast. Överväger nästan att köpa den här t-shirten med trycket ”I’m so goth I shit tiny vampires” som inspirerats av ”Magic For Beginners”, aka ”The Library”-novellen. Det är skruvat, det är roligt (utan att roligheten känns påklistrad eller som något slags självändamål, det bara kommer på köpet – den bästa formen av rolighet i litteratur), det är en alldeles fantastisk hybrid mellan fantasy, SF, skräck, surrealism och trippade sagor. Om du är det minsta svag för något av det ovannämnda – Bokstävlarna, Feuerzeug och Fiktiviteter, jag tittar på er… – look no further. Här har ni er julläsning. Själv ska jag införskaffa Links två andra novellsamlingar så fort det bara går. Tillbringade precis en alldeles oemotståndligt trevlig lunchhalvtimme med pannkakor, blåbärssylt och den fjärde novellen. Om ni befann er i min närhet skulle ni bländas av stjärnglansen i mina ögon. Det kanske ni gör ändå…?

Sugen på ett smakprov? På Kelly Links hemsida kan man läsa flera av hennes noveller.

15 kommentarer

15 kommentarer till Kelly Link, I’m your fan girl

 1. Hade det varit en Kelly Link-novell hade kalasbyxorna ätit upp mig. No kidding!

  • Köttätande kalasbyxor på hämndstråk – jepp, låter som en Link-novell! Älskar att hennes berättelser är fullkomligt bisarra och fullkomligt trovärdiga på samma gång. Ett alldeles eget universum med egna regler och egen logiok. Och eget språk.

 2. Pretty Monsters slank faktiskt ner i varukorgen när jag gjorde en julklappsbeställning i förmiddags. Bara sådär liksom… Det får nog bli årets julläsning – tillsammans med Mortons ”Den glömda trädgården” – tror jag.

 3. Kul att du gillar! Vet inte om du redan vet det men Pretty Monsters innehåller noveller från hennes tidigare två samlingar – det är en mer Y.A.-anpassad Kelly Link-samling.

  http://0glorybox0.blogspot.com/2010/08/lite-mer-om-kelly-link.html

  • Jepp, lade märke till att några av titlarna återkommer. Ska nog läsa de andra böckerna ändå – men ”Catskin” hoppar jag över (tack för varningen!).

 4. Boken har legat hemma ett bra tag och jag petar på den ibland och tänker att ”Du! Du och jag kommer ha det mysigt en vacker dag.” Är redan helt förälskad och då bara efter lite bläddrande. Men illustrationerna kan ju få vem som helst på fall!

 5. Jag hör och lyder, stora bokorakel!
  *uppdaterar önskelistan hos Adlibris*

 6. Oh, låter hur bra som helst! Jag som också är insnöad på liknande sagor och berättelser känner att jag genast måste klicka hem!

 7. Det låter inte dumt alls det där. Jag tittade på pocketshop, men där var det tji, så jag får ta dem (ja, alla så klart) till nästa adlibrisbeställning istället.

  Visst borde man få ett extra bokpaket från adlibris till jul? Även om man redan har en hög fullt läsbara olästa böcker hemma på hög?

 8. Jag har varit jättesugen på denna länge, och har nu äntligen kommit till skott med att beställa den. Längtar tills den dyker upp! Eftersom din smak verkar ligga väldigt väl i linje med min egen, Helena, så är förväntningarna givetvis skyhöga.

 9. Vilket habegär som just väcktes i mig trots att jag trodde att jag inte skulle köpa mer böcker just nu. Får bli en promenad till Sf-bokhandeln.De borde ju ha den.

 10. […] Blink blink. Det här inlägget postades i deckare/thriller, hjärta, Kindle, läst av Bokbabbel. Bokmärk […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida