Måndagsmöte: Anders Fager « Bokhora

Bokhora.se

19/04 2010
9:00

Foto: Fredrik Svensson

Foto: Fredrik Svensson

Den här måndagsmorgonen går i skräckens och tentaklernas tecken då jag träffar Anders Fager, författare till ”Svenska kulter”, en riktigt fin samling skräckberättelser som jag kommer att recensera lite senare i veckan. Det blir förstås ett samtal om skräck, men jag passar på att kolla Anders inställning till lite andra litterära företeelser också.

Hej Anders! Vad läser du just nu?

Har så mycket skrivjobb just nu att jag nästan bara läster fackböcker. Historia mest. Läste om William Gibsons Neuromancer-trilogi rätt nyligen.

Hur väcktes ditt intresse för skräcklitteratur?

När jag insåg att Bredäng 1975 inte var så spännande? Minns att man läste en våg av skräckserier som gavs ut under andra halvan av sjuttiotalet. ”Chock” och ”Dracula” och ”Kalla Kårar” och dom.

Nämn tre omistliga skräckverk.

Oh….. Omistliga som att de faktiskt är väldigt bra eller att de på något vis är klassiker?

Tja, varför inte både och? En topp tre över Skräckkanon According to Anders och en Anders Bästa Skräckisar. Fast ibland hamnar väl böcker i båda kategorierna?

Klassiker. Man ska väl ha läst ”Dracula” och de där… Och Lovecraft. Frågan är hur bra det är idag. Stilbildande och bra är inte alltid samma sak. Men ”The Hound”, eller ”The Shadow over Innsmouth” eller ”At The Mountains of Madness” är bra. Se ”The Call of Cthulhu” i stumfilmsversionen som gjordes för några år sen. Vad sen? Om man ska vara på något vis historisk? Finns det eror i skräcklitteratur?

Ja, det måste man väl säga att det gör? Inget verk är ju helt isolerat från sin samtid, och visst märks det skillnad på en skräckroman anno 2010 och en skräckroman anno 1892? Dina noveller, till exempel, är ju väldigt mycket en del av vår samtid. Även om fantastiska/övernaturliga ting sker så är inramningen realistisk och igenkännbar, och däri ligger en stor del av det otäcka. Samma sak med John Ajvide Lindqvist. Och Stephen King. Vad tycker du om honom, förresten?

Stephen King? Stephen King har en fantastisk berättargåva. Han kan förmodligen skriva 100000 tecken om veckans nummer av Mitt i Huddinge och göra det till en rafflande läsupplevelse. Sen är han kanske inte alltid så otäck, men det struntar nog han i hela vägen till banken.

Jag är inte alls säker på att det är samtiden som gör inramningen realistisk och igenkännbar. Speciellt inte i den av mina historier som utspelas 1718. Allt det där handlar om någon slags teknik att göra det otroliga troligt. En illusion som du hänger upp på ”samtid” – Påståendet att ”jag tror på figuren Anna Lundman bara för att jag vet att Borås finns” blir lite egendomligt. Eller?

Och för att svara på den första frågan sist. Klart de finns stilar och trender. Man var rädd för olika saker 1892 än vad man är idag. Man tolkade världen på andra sätt. Och det finns säkert väldigt tydliga stilmässiga trender. Jag kan dem inte så bra däremot.

Och så de bästa skräckböckerna – denna vecka.

”Den målade fågeln” av Jerzy Konsinski

”Arkham Asylum” av Grant Morrison & Dave McKean

”The Books of Blood” av Clive Baker (många riktigt bra noveller. ”The Madonne”, ”The Forbidden”, ”The Body Politic”)

Hur tycker du att skräckklimatet i Litteratursverige är idag? Är det mer okej att läsa skräck idag än för tio år sedan?

Beror inte det på vad du menar med ”skräck”? Vampyrer har ju blivit fullständigt mainstream tack vare ”True Blood” och ”Twilight”.

Jo, det har du ju rätt i. Men om man tänker på skräck man faktiskt blir rädd för…?

Egentligen. (Och nu lägger författaren sin elegant fårade panna i djupa veck.) Är någon ”skräck” egentligen så skrämmande? Jämnfört med vad vi ser på nyheterna? Den senaste film jag har haft mardrömmar om var ”The Hurt Locker” och den vimlar inte direkt av vampyrer. Kan det vara så att att många av oss gillar den här typen av ”spökhistorier” av andra skäl än att de egentligen är så skrämmande? Att de fyller nått slags groteskeribehov? Vissa människor får det behovet tillfredställt genom att läsa om bisarra seriemord i Ystad – andra när de läser om zombier.

Vad läser du helst när du inte läser skräck?

Dödligt seriös militärhistoria. Tror det eller ej….

Har du någon skämsbok? Själv glufsar jag, som trogna bokhoraläsare vet, i mig aspiniga amerikanska snyftare som annars mest läst av amerikanska hemmafruar så fort jag känner mig lite ur balans.

Jag gillar egentligen varken fantasy eller klassisk SF, men jag hetsäter ”near future” och skräck-tv-serier och nördunderhållning. Bionic Woman. Invasion. Painkiller Jane. Gärna lite genmanupilation och mystiska experiement och stora konspirationer. Det mesta är egentligen väldigt dåligt.

Vilken var den senaste boken som var så bra att du var tvungen att tipsa hela din bekantskapskrets om den?

Ett tv-spel; ”Biochock”. Få saker har rört mig så mycket på väldigt länge. Sanslöst vackert, otroligt smart och med en väldigt morbid humor.

Vad ser du fram emot att läsa i vår?

Oj? ”Metro 2035” eller vad den heter. (”Metro 2033”? ”Metro 2034”? Bokhorans anm.) Vill ta mig tid och jobba in lite sånt jag vill läsa, men aldrig hinner. De sista Sandmanböckerna.

16 kommentarer

16 kommentarer till Måndagsmöte: Anders Fager

 1. Svenska Kulter gillade jag mycket! Fantastisk liten bok.

 2. Mest intressanta måndagsintervjun hittills, tyckte jag. Har beställt ”Svenska kulter” nu! (Tips: bara 70 kr på kulturbutik.se)

 3. ”Metro 2033” heter den och jag gillade den, fast eftersom jag är patetiskt anglosaxiskt påverkad, så hade jag lite problem med alla dessa namn i Moskvas tunnelbana (där boken alltså utspelar sig till 99%). Tack och lov fanns det en karta. Jag var dock så glad över att läsa en rysk bok (hade en förödmjukande episod med ”Anna Karenina” förra året) som jag tyckte var spännande, så jag förlät en del som jag kanske inte hade haft överseende med annars. Fortsättningen, ”Metro 2034”, kommer i höst!

 4. kul att nämna ajvide och stephen king, då ajvide bara -försökt- överföra Kings sätt att skriva till svenska. Byt ut namnen, platserna och landet så vips har du en sämre kingkopia.

  • Nej, där tycker jag att du har fel. Ajvide är mer än en misslyckad King-epigon; hans verk står stadigt på egna ben även om King förstås spökar i bakgrunden. Men visst är King den större stilisten av de två om man nu nödvändigtvis måste välja. Håller helt med Anders om att man skulle köpt Kings litterära elefantiasis-version av Mitt i Huddinge. Eller Stephen Kings shoppinglista: The Unabridged Version :)

 5. På tal om Ajvide, när ska ni recensera hans nya bok Lilla Stjärna? Först skulle den kommit ut i slutet av maj, men när jag i helgen stack in näsan på Akademibokhandeln så fanns boken redan där.

  • Klart vi ska recensera den! :) Recdatum och utgivningsdatum kan ibland skilja sig åt uppemot en månad nästan, så det är inte helt förvånande att den redan finns i handeln. Vi håller dock recdatum, så i slutet av maj dyker vårt omdöme upp här.

 6. Verkligen intressant!
  Förstår The Hurt Locker-mardrömmarna. Vet inte när jag sist blev så omskakad på bio. Briljant och svårt jobbig film som fler borde se.

 7. Vem syndade och skrev ”triologi”? Ni eller han?
  Den inre språkpolisen ryser…..

 8. […] är en sådan ö. Andreas Roman är en annan. Amanda Hellberg en tredje. Åsa Schwarz en fjärde. Anders Fager har brutit ny mark och fört in tentakelsplatter i bästa Lovecrafttradition i det svenska […]

 9. […] Den 4 maj så är det julafton för oss skräckfanatiker, då pratar Jonas Ellerström och Anders Fager om HP Lovecraft på Medborgarplatsens bibliotek kl.19. Där ska jag hänga är det tänkt. Och i […]

 10. kul att nämna ajvide och stephen king, då ajvide bara -försökt- överföra Kings sätt att skriva till svenska. Byt ut namnen, platserna och landet så vips har du en sämre kingkopia.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida