Måndagsmöte: Eva Susso « Bokhora

Bokhora.se

07/06 2010
9:00

Eva Susso har ett språkligt tilltal som ingen annan och gestaltar gärna helt vanliga tjejer, som till exempel tjejerna i ”Hemligheter och pinsamheter”. Hon har skrivit sammanlagt ett tjugotal böcker och i höst kommer del 2 i hennes nya serie ”Dansfabriken”.

Jag blev så himlans glad när jag fick se att Rinkeby Bibliotek har adopterat henne nästa läsår. Jag bestämde mig för att jag måste kontakta henne!

Hej Eva! Du kommer att vara adopterad av Rinkeby bibliotek läsåret 2010/2011. Vad innebär det?

Kulturrådet har satsat pengar på det här pilotprojektet som är ett samarbete mellan mig, skolorna och biblioteket. Jag ska höra hemma på Rinkeby bibliotek och får en egen hörna där barn och ungdomar kan träffa mig. Och jag ska leda skrivarkurser och boksamtal på loven. Meningen är också att tillföra mina yrkeskunskaper i skolans värld, men all verksamhet ska ske på biblioteket. Just nu håller vi på och diskuterar olika idéer med skolorna. Till hösten börjar projektet att rulla och det ska utvärderas efteråt. För mig blir det intressant att undersöka vad som händer när jag är på samma plats under ett helt år. Jag har gjort så otroligt många författarbesök på olika skolor och orter men bara stannat en eller två dagar, max en vecka. Mitt förlag tycker också att det är en kul idé och ska medverka på något sätt. Eftersom vi uppfinner vår egen agenda kan vad som helst hända. Det är rätt speciellt eftersom det är första gången i världshistorien som exakt detta görs.

Vad läste du själv som barn och som tonåring?

Jag växte upp i ett hem med välfyllda bokhyllor, regelbundna biblioteksbesök och bokpaket till jul. När det gällde litteratur var mina föräldrar bäst för de lade sig aldrig i eller styrde min läsning. De presenterade ingen måstelista eller påstod att vissa böcker var finare att läsa än andra. Men de gav mig tillgång till olika slags böcker vilket formade mig till en fritänkande och lycklig bokslukare.

Vad är en ungdomsbok? Kan man definiera vad det är? Behövs en definition? I så fall varför?

Att sätta upp ramar och normer för vad en ungdomsbok är eller ska vara är lika enfaldigt som att försöka bestämma hur poeten bör skriva sin dikt eller konstnären måla sin tavla.

Vad läser du helst nu för tiden? Har du kanske en favoritförfattare?

För mig handlar läsning om tilltalet, tonen, mystiken, känslan texten väcker i kroppen. Litteratur är sensuellt, skönt, tankeväckande, medryckande. När jag läser en roman måste alla bitar finnas med annars ger jag upp. Den roman som fångar mig just nu är ”Invisible” av Paul Auster. Dessförinnan var det ”Just Kids” av Patti Smith. Det är litteratur i min smak.

Var läser du helst?

I sängen. På flyget. På tåget. Jag önskar att jag kunde promenera och läsa samtidigt. Jag  känner en man som gör det dagligen, till och från jobbet. Känner mig avundsjuk på honom. Promenera och läsa är två av mina favoritsysselsättningar och jag önskar att jag kunde göra båda samtidigt, men det är svårt .

Finns det någon genre eller helt författarskap som du gärna undviker? Varför?

Sen jag slutade läsa Kitty-böcker i tioårsåldern är deckare helt ointressant för mig, även fantasy och science fiction.

Hur sorterar du din bokhylla? Efter författarens namn? Bokens färg? Efter genre?

Eftersom jag köper många böcker men inte tänker skaffa fler bokhyllor måste jag gallra ganska ofta. Några hyllor sorterar jag efter färg. Andra hullerombuller. En hylla med olästa. En VIP hylla är vikt för lästa, svinbra som jag aldrig tänker skiljas ifrån.

Vilken bok läser du i hängmattan i sommar?

I traven som väntar finns Suzanne Brögger, Adonis, Maryse Condé, Richard Yates, Anna Lytsy och några till. Jag kommer antagligen att sitta på balkongen och läsa. Men mest ska jag skriva. Författarförbundet har semesterstängt, jag ska inte leda någon skrivarkurs … bara läsa, skriva och promenera. Underbart!

2 kommentarer

2 kommentarer till Måndagsmöte: Eva Susso

  1. Jag kan faktiskt läsa och promenera samtidigt, men jag vet inte om det är världens bästa kombination. Promenaden blir ju skön för att man ser omvärlden och boken blir skön för att man bara ser den. Så sitt du lugnt kvar i värmen på din balkong, Eva.
    Jag är väldigt nyfiken på Rinkebyprojektet och på något sätt är det självklart att det blev du som startade det. Jag skulle aldrig ha tänkt i de banorna. Räkna med ett besök. :)

  2. Åh, vad trevligt att du kommer till Rinkeby och träffar mig i min hörna. Den 18 augusti ska den vara helt klar. Men jag måste träna på att promenera och läsa, Niklas, det känns som en utmaning att få till det. Även om det säkert inte slår man bästa läsvana att ligga i sängen och läsa till Mozart … Vi ses!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida