Bokhora.se

24/05 2010
9:00

Den här måndagen träffar vi Karl Johnsson, författare till fina serieromanen ”Mara från Ulthar” och en riktig fena på skräck, fantastik och annat livsnödvändigt.

Vad läser du just nu?

Jag håller som bäst på att skriva manus till min nästa serie och detta har gett mig en ursäkt att läsa om George R.R. Martins ”Ice and fire”-böcker. Jag håller just nu på med ”A Clash of Kings”. Jag läser dem dels i studiesyfte och dels för att de är så fantastiskt underhållande. Jag vill nämligen att min nästa serie ska vara lika bra som GRRMs böcker så jag måste läsa dem för att se hur han gjorde.

Hur är en typisk Karlbok?

En typiskt Karlbok är en rå och upprörande fantasyberättelse med magisk stämning, en oroande svärta, en längtan och ett vemod, åska vid horisonten och muller från underjorden, myt, saga och sång och ett slut som ger hjärtat breda och mäktiga vingar. Eh, eller det är väl snarare boken jag vill skriva. En typisk bok jag plockar upp för att läsa är något som lovar eskapism, snask och romantik med garanterat övernaturliga inslag. Gärna lite skräck också.
… och vilka typer av böcker tar du inte ens i med tång?
Hmmm… jag vill förhålla mig öppen då jag antar att alla genrer har sin goda grädda. Jag antar att vi pratar fiction här? Annars hatar jag sådana där självhjälpsböcker typ ”bli lycklig nu mesamma”, eller ”läs den här boken, bli miljonär”. Bästa sättet att bli miljonär verkar vara att skriva en bok om hur du blir miljonär. Ännu värre tycker jag att ”andlig” litteratur är, typ ”Den nionde insikten” eller ”Samtal med Gud”, de böckerna osar av bullshit! Och böcker som ”The Secret” sen, uuooäääh! Det är böckernas motsvarighet till Nigeriabrev.
Sen blir jag lite illamående av att varenda b-kändis som dragit ett par linor kokain och gökat med en prostituerad ska få sin egen självbiografi.
Annars är jag skeptisk mot den svenska överproduktionen av deckare. Jag vet att det inte är lätt att livnära sig som författare, men är det inte roligare att ha ett schysst extrajobb och skriva böcker med lite själ i än att gå runt på att skriva samma gråa formuladeckare som alla andra?
Jag tar i deckare men jag använder tång.
I ”Mara från Ulthar” har du skapat varelser som månbestar, halvmän och saturnkatter. Du har även skrivit på din blogg om din kärlek till stora insekter. Vilket litterärt monster eller magisk varelse önskar du att du hade kommit på?

Om jag ska vara ärlig så har jag snott de varelser du nämner i frågan från H.P. Lovecraft, men jag har förstås tolkat dem både till karaktär och utseende. Jag skulle gärna ha hittat på Alien, ”han” är så fin! Tänk att ha hittat på great Cthulhu! Det hade varit nice…

”Mara från Ulthar” utspelar sig, som du påpekar, i ett Lovecraftinspirerat universum. Vilka tre skräckböcker måste man ha läst, tycker du?

Ok, bara tre stycken…

”The case of Charles Dexter Ward”, om jag ska välja bara en av H.P. Lovecraft.
”I am Legend” av Richard Mathesson. Uppfann zombiegenren och återuppfann vampyrgenren. Mest handlar den om ensamhet. Ensamhet är läskigt!
”The Shining” av Stephen King. För att Stephen King är en av vår tids stora berättare [hey, tänker inte käfta emot där! bokhorans anm.] och ”The Shining” har allt som är bäst med King.

Har du några skämsböcker? (Definition av skämsbok: en bok du inte skulle läsa på bussen av rädsla för att någon du känner skulle upptäcka vad du läste.)

Eftersom jag läser mest fantasy är jag van att sitta på bussen och se ut som om jag läser en bok riktad till elvaåringar (eh, vilket de ofta också är), men då jag själv producerar fantasy så ser jag det som min uppgift att hålla huvudet högt och vara stolt över min pastellfärgade pocket med partiell lackering på titeln och en stegrande enhörning i solnedgång som omslagsmotiv.

Jag har dock en last som kan kännas lite obekväm på bussen: chicklit! Jag älskar Marian Keyes och jag har nog läst allt hon skrivit. ”Rachel’s Holiday” är bäst. Asså, jag är en sån där kille som är trygg i sin pung och allt, men de där rosa fluffiga omslagen kan vara lite för mycket ibland… Det tycker nog de flesta brudar också. Mer sobra omslag på chicklit tack!

Vad vill du läsa i sommar?
Först ut är ”Lilla Stjärna” av John Ajvide Lindqvist. Sedan passar det nog bra med Jeff Smiths (Bone) nysläppta del två av hans serie RASL. Jag har forftarande inte läst ”The Graveyard Book” av Neil Gaiman, den är jag lite sugen på. ”Kraken” av China Miéville vill jag läsa!
12 kommentarer

12 kommentarer till Måndagsmöte: Karl Johnsson

 1. Vilken fantastisk intervju!

 2. Vilken kul intervju, eller så är det en kul man. Den typiska Karlboken verkar riktigt bra, och jag gillar att han ser böcker som the Secret som det sämsta. Bra, mer sånt.

 3. Alien är en ”hon”.

  • Originalalien är av svårbestämt kön, skulle jag vilja påstå. Egentligen är den väl könlös då den inte har några direkta möjligheter att fortplanta sig, såvitt jag vet. Jag lutar nog ändå åt ”han” då alien har en huvudform som mer än väl kompenserar för tomrummet mellan dess slanka ben.

   Aliendrottningen är givetvis en hon, och en mycket ståtlig kvinna dessutom!

 4. Fabiana Aka Lev

  Du e så fin på bilden! Och snaskig!

 5. Väldigt trevlig läsning. Mara från Ulthar ligger nu på min önskelista. Lilla Stjärna och Kraken låg redan på listan och The Graveyard Book läste jag i förra veckan. Neil Gaiman överträffade mina förväntningar som vanligt, så den får du absolut inte missa!

 6. Grym intervju! Håller med om vartenda ord, den killen ska jag hålla lite koll på! Haha, The Secret. På bokbålet med den.

 7. Hans ord för med sig en doft av pekoral.

 8. Kul att ni gillade intervjun, och tack Fabiana, jag gör mitt bästa!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida