Ny älskling « Bokhora

Bokhora.se

02/09 2010
19:48

Okategoriserade

Ni kanske minns hur jag förra hösten totalt kärade ner mig i den egensinniga, svartpunkiga, genreöverskridande och allmänt fantastiska Elizabeth Hand? Just på hösten brukar jag av någon anledning vara extra mottaglig för nya författarskap. Flera av de författare jag nu räknar till mina största favoriter har jag upptäckt medan löven ändrat färg; inandandes klar, hög luft och med tweedkappan på har jag trotsat alla förmaningar och gått och läst till och från bussen för att få några minutrar till med dessa nya, spännande författarskap som gått direkt in i hjärtat. 2006 var Christine Falkenlandhösten, 2007 Tom Perrottahösten, 2008, min första bokhorahöst, var jag för uppslukad av nyhetens behag med recensionsböcker och gratisläsning för att kunna rikta in mig på ett specifikt författarskap. 2009 däremot: den redan nämnda Elizabeth Handhösten. ¨

2010 ser ut att bli Gillian Flynnhösten. Har den senaste veckan kärlekstwittrat hennes debut ”Sharp Objects”, en sällsynt suggestiv och sinnrik thriller om Camille, en ung reporter som återvänder till sin hemstad för att rapportera om en flickmördare som härjar i den lilla staden. Väl hemma dras hon omedelbart in i mysteriet, samtidigt som hennes minst sagt dysfunktionella familj och otäcka omständigheter kring morden får henne att falla allt djupare ner i en spiral av självdestruktivitet. Jag ska inte avslöja mer om handlingen – ni ska helt enkelt läsa själva för det här är alldeles, alldeles underbart. Jag vet inte var jag ska börja. Med Flynns lätt gotiskt färgade detaljrikedom, kanske? Hur hon beskriver hur Camille tycker sig höra fiskbenens krasande när hennes styvfar äter? Eller skildringen av Camilles mor, en psykotisk Southern belle (fastän de tekniskt sett bor i Mellanvästern präglas hela berättelsen av idel sydstatsmanér, vilket ytterligare befäster de gotiska vibbarna) med bortslitna ögonfransar? Jag vill nog trots allt börja med Camille själv, så djupt störd och allmänt destruktiv och så fruktansvärt trovärdig. Det är nästan Elizabeth Hand-klass på henne, en lika uppfuckad lillasyster till ”Generation Loss” Cass Neary. Om ni gillade ”Generation Loss” MÅSTE ni läsa ”Sharp Objects”! Det är en order. Och om ni gillar ”Twin Peaks”, det hoppas jag innerligt att ni gör eftersom det är så jag delar in bra respektive dåliga människor. (De RIKTIGT bra människorna förstår att det inte alls gick utför efter säsong ett, men det kan vi ta en annan gång…) Det vilar helt klart en aura av Lynch över Flynns småstadsskildring, över flickornas dubbelliv, småstadslolita möter beckmörker… Åh, det är så bra! Jag märker att jag nu förvandlas till den där stjärnögt oohande och aahande bokidioten som våra belackare alltid misstar oss för, men jag har tidigare märkt att det blir mycket svårare att skriva sakligt och nyanserat när man blivit totalgolvad av en roman.

Äsch, jag har sagt för mycket; jag har inte sagt tillräckligt. Läs Gillian Flynn istället. Börja med ”Sharp Objects” och fortsätt med ”Dark Places”. Den har jag precis börjat på, så den kan jag inte säga särskilt mycket om annat än att den slår an samma mörka, suggestiva ton som föregångaren och att huvudpersonen tycks vara minst lika störd och komplex som Camille. Första meningen: ”I have a meanness inside me, real as an organ.”.

Gillian Flynnhösten har officiellt börjat! Någon som vill hänga på?

33 kommentarer

33 kommentarer till Ny älskling

 1. Kära Helena,

  nu måste du ta en bloggpaus fram till julen eller så, så att min lästakt och ekonomi hinner ikapp alla lästips du bubblar ur dig!

  De bästa hälsningar,
  Bokbabbel

  • Sorry, no can do. Du får helt enkelt sålla bort alla boktips som inte kommer från mig. :)

   Bästa hälsningar,

   Helena Bokhora

 2. Jag håller med bokbabbel. Dina tips är alltid läsvärda, men jag hinner faktiskt inte med längre. Min stackars, stackars plånbok.

 3. Been there, done that. ;-)

 4. Jaha, då verkar det som mitt köpstopp varade lite mindre än två veckor… Jag som var så duktig : )

 5. Bästa Helena,

  angående vår tidigare konversation:

  Kanske om jag startar en Facebook-grupp som kräver att du tar en paus? Tro mig, du kommer att vara saknad, men det tär på våra bokmaliga själar att ligga så långt efter i lästipsen, för att inte tala om hur det tär på våra plånböcker och de människor vi delar hem och bokhylla med.

  Med hopp om att Du överväger mitt tidigare förslag,
  din Bokbabbel

  • Men tänk på den här stackars trötta småbarnsmamman som BEHÖVER den här ventilen för att orka med alla blöjbyten! Av rent humanitära skäl ber jag dig att tänka om angående Facebookgruppen.

   Alltid din,

   Helena Bokhora

 6. Jag som preciiiis bloggade om hur fantastisk jag tyckte att Generation Loss var, då måste jag ju verkligen läsa den här! Jag tar det som en order, att du skrev att alla som gillar Generation Loss måste läsa Sharp Objects.
  Ehm… det är okej att jag skyller på dig va, om min man tycker att jag köper för många böcker?

  • Helt okej! Och ja, du MÅSTE faktiskt läsa! Uppföljaren ”Dark Places” (helt fristående) är minst lika bra såhär några sidor in.

 7. ”Kan” jag läsa Flynn trots att min engelska är lite ringrostig? Jag är alltid så skraj att jag missar väsentliga delar pga att jag läst för lite engelska böcker. För fyra år sen läste jag två lätta Agatha Christie, sen inget alls efter det. Jag har lyssnat på några Binchy i något komprimerad form. Det gick OK men då hade jag för ett antal år sedan läst dem på svenska så jag visste ju handlingen. Har du några tips om böcker att skärpa till engelskan på innan jag ger mig ikast med Flynn som kanske är ”svår”?

  • Intressant fråga. Flynn skriver ingen jättelätt engelska även om det inte är några stora språkliga experiment utan rätt rak prosa, det är rätt mycket referenser till amerikanska företeelser och så vidare. Så kanske bäst att mjukstarta med något annat först. Jag läser nästan uteslutande på engelska och ser det nästan som mitt förstaspråk vid det här laget, så jag kan inte på rak arm tipsa om lite lättare böcker att börja med. Men hon borde översättas till svenska, tycker jag. Och snart kommer förresten filmatiseringen, som Flynn själv skriver manus till!

   • Hhmmm jag tror jag försöker med Sharp Objekts iallfall, du skriver så målande om Flynn.

 8. Bästa Helena,

  har tänkt om gällande Facebook-gruppen då du åberopade humanitära skäl, men jag ber om att få hänvisa till Dig då familjemedlemmar suckar över mina bokköp, precis som Fru Bokstävel föreslog.

  Varma hösthälsingar,
  din Bokbabbel

 9. Åh, så Gillian Flynn är så bra alltså? Jag såg en av hennes böcker på en bokrea för några år sedan och en stor blurb av SK på framsidan. Men trots att jag älskar King så hyser jag en lätt misstänksamhet mot hans darlings (kanske för att jag trots omläsningar inte fattar storheten med Harry Potter) och passade. Men den senaste veckan har jag trots allt köpt två böcker med hans blurbar på ändå (”Ruinerna”, Scott Smith – ja, jag har sett filmen och därmed brutit mot Regel Nr 1; i mitt försvar, dock klent, vill jag säga att jag inte visste att det fanns en bok, och ”The Church of Dead Girls” av Stephen Dobyns), så kanske jag ska ge Flynn en chans till.
  Och ”Twin Peaks”! Ja, jag blir lika besviken varje gång dagens ungdom – eller värre! Mina jämnåriga!- inte fattar storheten med den serien (vem tror de att de har att tacka för ”Lost” till exempel?). Och andra säsongen spårade inte alls ut, den gick bara vidare till en helt anna nivå.
  Och så dök ju Dennis/Denise Bryson upp. Bara det…

  • JA! Hon är så bra. Vet vad du menar med misstänksamhet mot Kingblurbar, jag blev också lite bränd efter att han kallade The Ruins för århundradets bästa skräckroman. Men här har han helt rätt i sin blurb: ”Gillian Flynn is the real deal, sharp, acerbic, and compelling”. Och om inte jag och Kingen räcker till (hemska tanke!) så blurbar även Kate Atkinson.

   JA! igen. Säsong två präglas väl visserligen av en del unga gästregissörer som var mer intresserade av att vara konstiga än att verkligen greppa Twimpanandan, men förutom den där trista historien med James och Evelyn är det fantastiskt hög klass på säsong två. Stor mysfaktor också: tänk bara på scenen med Coop, Harry och Annie på Double R Diner. Pingvinskämtet och ”it’s a chickadee on a Dodge Dart”. Hjärtat smälter varje gång! Och JA (igen), Dennis/Denise Bryson hjälper ju förstås till. ”I may wear panties, Coop, but I still put them on one leg at a time, if you know what I mean…”

 10. Det enda problemet med flynn är väl att hon inte verkar skriva på den tredje!!! Detta då abstinensnivån är hög när man avverkat de första böckerna. Sharp objects är iaf min favorit av de bägge men det kanske beror på att hon ändrat berättarstil i dark places och den passar mig mindre bra.

  Jag antar att du varit inne på hennes hemsida och med den här författaren gör det ju faktiskt inget för hopn verkar lika sympatisk som man vill att hon ska vara. Jag har aldrig varit fan av någon musikgrupp men jag kan förstå min mans Morrisey-obsession (nåja, nästan, ledsen Helena men där ligger vi lååångt ifrån i smak:) för jag kan ha samma crush på författare, nu senast gillian flynn: Läste du det där hon skrev om flickor/kvinnor och ondska? ( http://gillian-flynn.com/for-readers/ ) Så klockrent. Obs för den som inte läst sharp objects så avslöjas lite väl mycket där…….

  • Ja, det är ytterst oroväckande att det inte verkar vara en tredje på g! Å andra sidan utkom väl Sharp Objects 2007 och Dark Places nästan exakt två år senare, så om hon håller den takten kanske vi får något nytt 2011. Ibland har jag märkt att förlag och författare inte talar särskilt högt om skrivprojekt förrän boken i princip är tryckfärdig. Vi kan ju hoppas att det är fallet här.

   Måste säga att jag tycker hemskt mycket om Dark Places so far. Språkligt är den nästan ett strå vassare än föregångaren, även om miljöerna och personerna är mer drabbande i Sharp Objects. När Libby beskrev sitt barndomsjag som ett skitigt barn med ”drunk landlady eyes” blev jag helt lycklig i kroppen. Jag vurmar rätt rejält för den där liksom omvända trailer trash-estetiken som hon närmar sig här. Men Southern Gothic-vibbarna (technically, Midwestern gothic) i Sharp Objects är ändå strået vassare.

   Trevligt med en Morrisseybesatt man! Men du Morrissey stavas just så: med två s. :)

 11. På brittiska Amazon när man söker på Gillian Flynn, kan man förbeställa ”Gone Girl”, som tydligen ska släppas nästa september. Fast det är ju onekligen underligt att det inte nämns på hennes hemsida, så kanske är det Amazon som ät ute och cyklar?

 12. Tack snälla Emma S!!! Även om det är långt dit så räcker vetskapen om att det kommer en tredje långt. Tur att det finns andra författare som man kan fylla upp tiden med. Då får vi alla se vad Helena ordnar åt oss att läsa tills dess (feel the pression)…

  • Åh, underbart med besked även om nästa september känns väldigt långt bort! Sarah, hade du läst ”Generation Loss” av Elizabeth Hand? Om inte: där har du ditt tips.

 13. Generation Loss, och The Poison Tree är beställda. Men nu snackar vi ju faktiskt ett år framåt, och för oss som är hemma med barn och vars huvudsakliga intresse/besatthet är böcker räcker det inte speciellt långt. Sorry Helena, men vi är nog många som räknar med dina tips även framöver::::)))

  Men du kan ju se det som något positivt, din läsning blir ju (om du vill) till en helt altruistisk handling, något du gör för oss förtappade själar. Förklara det för de i din närhet som ev kan ha synpunkter på att du spenderar lite väl mycket tid/pengar på böcker. Själv får jag hitta ursäkter på annat håll (typ det är bra för min son att hans mamma läser istället för att titta på tv etc).

  • Ingen fara, jag lovar att fortsätta slänga ut boktips för att fylla ev själsliga hål fram tills, under och efter Gillian Flynns nya boksläpp!

 14. […] gå in på Adlibris och lägga in en beställning på Gillian Flynns ”Sharp objects”. Allt är Bokhora-Helenas fel! Det går ju inte att motstå att köpa en bok som hon skriver så lyriskt om, speciellt inte när […]

 15. […] Camille är lika ärrad som Hayders hjältinna Grey i Tokyo, men av andra orsaker. Tack till Bokhore-Helena som skrev om denna, och jag håller med om Twin peaks-vibbarna. Den där krypande känslan i en […]

 16. […] har jag också läst den. Efter alla jublande recensioner och inlägg från Bokbabbel, Helena, Snowflake, Sara och säkert några till har jag också läst Gillian Flynns mästerverk. För att […]

 17. […] meningar om Gillian Flynns briljans; om hur hon efter den minst sagt förpliktigande debuten ”Sharp Objects” fortsätter att skapa älskvärt uppfuckade antihjältinnor, damaged goods, taggarna utåt, […]

 18. […] (efter att ha läst hyllningar av Glory box-Sara, numera Cirkeln-Sara, Snowflake, Bokbabbel och Helena) norpade jag en fredageftermiddag med mig Vass egg från jobbet. Jag tror att familjen var bortrest […]

 19. […] 2010 (efter att ha läst hyllningar av glory box-Sara numera Cirkeln-Sara, Snowflake, Bokbabbel och Helena) norpade jag en fredageftermiddag med mig Vass egg från jobbet. Jag tror att familjen var bortrest […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida