”One Day” – David Nicholls « Bokhora

Bokhora.se

31/05 2010
14:11

Innan man kan börja läsa David Nicholls tredje roman ”One Day” måste man bläddra förbi flera sidor av fetstilta, storfontade – och konsekvent entusiastiska/hänförda – omdömen från brittiska författarkolleger. Precis ALLA, från Nick Hornby via Tony Parsons och Jonathan Coe till Jenny Colgan och Kate Mosse, avgudar boken. Förlagets val att låta författare verksamma inom den lättsammare – men inte lättviktiga! – populärlitteratursfären funderar jag lite på. Vill man försöka nå samma målgrupp, marknadsföra ”One Day” som en ”High Fidelity” eller ”About a Boy” för det nya (nåja, direkt pinfärskt är det ju inte…) millenniet? Tja, det är roligt och träffande och nästintill omöjligt att sluta läsa, med ett flyt som många författare bör avundas och eftersträva, och liksom Hornby är Nicholls fenomenal på att skildra det moderna Storbritanniens laster och olater på ett uppriktigt men charmigt sätt. Ändå känns Hornbyjämförelsen inte helt klockren, det är något som skaver där. Är det helt enkelt så att David Nicholls är en mer begåvad författare än Hornby? Jag tror att det kan vara svaret, och ni som vet hur mycket jag gillar Hornby borde nu ana i vilken tonart den här recensionen kommer att skrivas. That’s right folks, det blir en kärleksbomb i dur! Sitter ni bekvämt? Då kör vi – och om ni inte vid slutet av recensionen tryckt på ”bekräfta beställning”-knappen borde jag skickas på lovebombingkurs.

Med denna recension bidrar jag alltså till att sönderkramandet av ”One Day” fortsätter. Möjligen riskerar jag också att irritera en gammal idol, Everything But the Girl-sångerskan Tracey Thorn som i en intervju med SvD:s Andres Lokko klagade över hur en roman som betytt mycket för henne blivit allmängods. ”En roman som man vill behålla för sig själv och jag blev nästan arg när jag såg att den ligger högt upp på de engelska bestsellerlistorna” – så uttryckte hon sig. Jag kan förstå hennes reaktion. På något plan vill man gärna ha sina älsklingsböcker för sig själv, som en väl bevarad hemlighet. Eller som en underbar ny bekantskap, den där sorten man kan prata med timme efter timme utan att obekväma pauser uppstår, allt bara glider på, man hakar i varandras meningar, refererar till samma filmer och böcker och känner sig smart och vitsig som en Gilmore Girls-karaktär. En sådan människa vill man helst inte dela med kreti och pleti, eller hur? Samtidigt brukar glädjen över att ha funnit något så fantastiskt, oavsett om det handlar om en bok eller en livs levande person med puls och personnummer, övervinna småsintheten. Man tänker att världen kanske blir lite, lite ljusare om fler får ta del av denna fantastiska upptäckt. Så är åtminstone jag funtad. Ergo denna recension. Sprid ordet!

”One Day” är berättelsen om Dexter och Emma. Dex och Em, Em och Dex, perfekta för varandra – men när ska de själva inse det? Den 15 juli 1988 tar de examen från Edinburghs universitet och tillbringar en natt tillsammans. Därefter går de skilda världar men deras liv fortsätter att korsas. Det är ett klassiskt Harry och Sally-scenario: ska de eller ska de inte, och kan de verkligen fortsätta att bara vara vänner? Romanen är så fiffigt konstruerad att vi får möta Dexter och Emma en gång om året, just den 15 juli, från sent åttiotal till nollnolltalets sista år. Genom att göra årliga neddykningar i deras liv tydliggörs pågående förändringar väldigt tydligt; det blir mer spännande och mer drastiskt än om man fått följa dem dag efter dag, vecka efter vecka. Samtidigt anas Storbritanniens sociala och ekonomiska förändringar i bakgrunden: nya Labourpartiets uppgång och fall, bombdådet mot Londons tunnelbana i juli 2005, Irakkriget, britpopen, kändiskulten som växte som en malign cancersvulst under 90-talet och eskalerade i Big Brother-kulturen… Ja, det är oerhört skickligt konstruerat. Vilka lovord ska vi mer ta till? Tja, vad sägs om det här: det är hysteriskt roligt och fruktansvärt sorgligt, varmt, underfundigt, välskrivet, rörande, engagerande och alldeles, alldeles underbart. Vi notoriska läsare brukar ju ibland av de stackars krakar som inte förstår vitsen med att läsa anklagas för att vara världsfrånvända, men när jag lägger ifrån mig ”One Day” efter att ha ägnat en lycklig helg åt den har jag inte – den förvisso härliga – känslan av att ha läst ut en riktigt bra bok. Det känns som om jag, under de timmar det tog att läsa boken, levt tillsammans med Dex och Em, sett deras sorgkantade, imperfekta men i slutändan vackra liv, hoppats och önskat och njutit av de årliga statusrapporterna på samma sätt som man gör när man slår sig ner med en kär och saknad vän med en flaska vin och går igenom vad som hänt sedan sist.

”One Day” utkommer på svenska i början av november på nystartade förlaget Printz Publishing. Den kommer då att heta ”En dag”.

44 kommentarer

44 kommentarer till ”One Day” – David Nicholls

 1. Din lovebombing är helt klart befogad, jag tyckte också denna boken var fantastisk! Har lånat ut den i omgångar sen jag läste den, jag vill att alla träffar Em & Dex.

 2. Vilken lovebomb! Hade jag inte haft begränsad ekonomi och köpstopp hade jag definitivt tryckt på köp-knappen, nu fick det bli lägg-i-önskelista-knappen istället, i väntan på bättre tider.

 3. Jag behöver inte klicka på köpknappen. Jag köpte den i London i mitten av april. Har bara inte hunnit läsa den. Men nu blev jag ännu mer sugen på att smita förbi i att-läsa-listan. Du kan det där med att lovebomba.

 4. Har inte ens hört talas om boken förrän nu, nu är jag däremot extremt intresserad!

 5. Oh, den ligger redan och väntar i att-läsa-högen! Ser verkligen fram emot att sätta igång att läsa den.

 6. Läste ut den igår! Underbar. ”It was the sweetest kiss they would ever know.”

 7. Men visst var den härlig!? Jag var lite orolig att formen skulle ta överhanden, men det gjorde den verkligen inte! Sen tyckte jag mycket om att karaktärerna var så pass komplexa som de var. Vi hade den som läsecirkelsbok i både Uppsala och Stockholm i våras, de flesta var mycket förtjusta.

  • Åh har ni en bokcirkel? Jag vill vara med.

   • Johanna, vi har Reading Groups varje månad i både Uppsalabutiken och i butiken i Gamla Stan. Man anmäler sig från gång till gång. Te, sockerkaka, muffins, mysig miljö, spännande böcker och inspirerande konversation… Vi kör nästa gång veckan före midsommar och då har förlaget i England meddelat att författaren kommer att medverka digitalt! Nästa bok är Adam Foulds The Quickening Maze. Mycket spännande ung brittisk författare. Priser, priser… Kolla hemsidan, hör av dig till lämplig butik.

  • Nej, formen tog verkligen inte överhand utan bidrog bara till att berättelsen förblev intressant och fräsch. Läste i efterordet att Nicholls inspirerats av Thomas Hardy i upplägget (han har även dramatiserat ”Tess of D’Urbervilles” för BBC. Nicholls alltså).

 8. Låter verkligen lovande… En perfekt present till min man tror jag! Är hans tidigare lika bra?

  • Vet inte, det här är min första. Men jag kommer absolut att läsa de tidigare! Debuten filmatiserades med James McAvoy i huvudrollen för något år sedan. Tror att även ”One Day” skulle göra sig som film.

 9. Film på gång, Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna viskas det om… David Nicholls själv skriver manus.

  • ANNE HATHAWAY?! Med Yorkeshiredialekt och allt? Vad är det för fel med en brittisk skådis?

   Nej, nu måste jag gå och äta lunch och smälta den – i alla fall på papperet – monumentala felcastingen.

 10. Jag tänkte film under hela läsningen – och såg faktiskt Keiras ansikte framför mig några gånger. Vilket inte bidrog till en god läsupplevelse, kan jag tillägga – tål henne inte och gruvar mig inför Never let me go.

  Men vad jag egentligen ville säga var: Tack, tack, tack för tipset! Skolkat från jobbet idag bara för att få läsa färdigt. Och grät på det där sättet som jag annars bara gör till just filmer (om de inte har Keira i huvudrollen).

 11. […] om samma: Helena på Bokhora älskar ihjäl den, Booksoverpsychos gillar verkligen upplägget och berättar mycket mer om […]

 12. Läste den under semestern och älskade den. I alla fall fram till slutet, som jag tycker var väldigt onödigt sorgligt. Jag vill samtidigt passa på att slå ett slag för den fantastiske Tim Lott, som jag inte tror ens finns översatt. Hans ”Rumours of Hurricane” utspelar sig delvis under samma tid som ”One Day” och är i mitt tycke ett riktigt mästerverk.

  • Mmm, jag kan hålla med om slutet, men otroligt bra och minnesvärd bok i alla fall. Ska kolla upp Tim Lott, låter mycket lovande. Tack för tipset!

 13. När kommer en svensk upplaga av den här boken?
  Tacksam om någon vet!

  • Den håller just nu på att översättas och utkommer före jul någon gång, om jag uppfattat det rätt. Den är väl värd att vänta på!

   Uppdatering efter att ha pratat med förläggaren: I början av november!

 14. Jonas Söderström

  Herregud, det är bara att erkänna: ”One Day” slog fullständigt knock på mig. Det var länge, länge sedan jag läste något med en sån fantastiskt trovärdig gestaltning av huvudpersonerna, sådan psykologisk klarsyn … men framför allt så känslomässigt drabbande. Inte sen … Anna Karenina, tror jag.

 15. […] http://bokhora.se/2010/one-day-david-nicholls/ Detta inlägg postades måndag, 18 oktober, 2010 kl 15:35i Läsa.Du kan följa alla svar till detta inlägg via RSS 2.0 flödet. Du kan lämna en kommentar, eller skicka en trackback från din egen hemsida. […]

 16. […] One day av David Nicholls är en sån där bok som har tagit sig själv. Ni vet, via mun till mun, öra till öra och blogg till blogg. Inga stora förlag bakom som har haft en miljon PR bakom. Utan det här handlar om att folk älskar den, och har sen fört de vidare till nästa, nästa och nästa.  Och nu toppar den flera listor världen över och det snackas om den överallt. […]

 17. Läser den nu, och måste säga att Monica kunde ha märkt sin kommentar med ”spoiler”!

 18. Helena! Du är min bokguru nummer 1. Jag kommer aldrig tvivla när du tipsar om böcker du gillar framöver. Har läst flera böcker du tipsat om och bara älskat dem. Så även ”One day”. Underbar, underbar, underbar bok. Har precis läst ut och jag kan inte säga annat än ÄLSKAR!

 19. Underbar bok! Smart, rolig, välskriven, känslosam och bitterljuv…sorgligt när boken är slut och man plötsligt är liksom ensam, trivdes så bra i sällskap med Em & Dex…

 20. lena kjersén edman

  Minns någon den romantiska komedin ”När Harry mötte Sally”?
  ”En dag” har vissa likheter med den filmen även om David Nicholls roman är mindre gullig än filmen. ( Bokens manlige huvudperson är nämligen en ogullig bortskämd slashas.)

  Om jag skulle ”bokprata” för 40-åringar om ”En dag” så skulle jag inleda boksamtalet med att fråga om någon i min rodnande publik fortfarande kan minnas en kärleksnatt för sissådär tjugo år sedan.
  Efter det skulle jag försöka att inte fråga om hur det gick.
  Sedan.
  Blev det kärlek? Höll kärleken?
  Höll vänskapen?

  Det är nog ingen tillfällighet att David Nicholls själv var just 40 år när han började skriva sin bok. Jag tror att det är i medelåldern som man börjar tänka tillbaka på hur livet blev när man inte längre var helt ung. Och har uupptäckt att man sedan ett par decennier befinner sig i det där förunderliga som kallas vuxenvärlden.
  Hur blev det med drömmarna? Jobben? Kärleken? Erotiken. Vänskapen? Familjen?
  Vad var det som hände? Eller inte hände?
  Och varför?

  Läsaren av ”En dag” lär känna den skötsamma men aningen sarkastiska litteraturälskaren Emma och den arrogante och inte så jättesmarte snyggingen Dexter när dessa två vänner tillbringar en sommarnatt tillsammans år 1988.
  De är drygt tjugo år och de har just har hämtat ut sina examensbevis från Edinburghs college .

  Två unga människor är de som , i det väntande vuxenlivet, vill förändra världen.
  Men inte alls på samma sätt.

  Men hör de ihop?

  Nästa år kommer filmatiseringen av One day.
  I regi av vår allra bästa nordiska regissör, nämligen Lone Scherfig. Det lovar gott.
  Särskilt som det är Anne Hathaway som ska spela den kloka Emma

 21. […] i media och på andra bokbloggar. Jag instämmer med de övriga, En dag är en riktigt bra bok. Helena på Bokhora uttrycker klockrent det jag tycker […]

 22. […] och Emmas liv – är intressant, men jag blev ändå inte lyrisk. Slutsats: Fullt så bra som alla andra får den att låta är den alltså […]

 23. […] dag har jag legat på soffan hela dagen, och läst ut den här urhärliga boken (först i min bokcirkel tror jag?). Nu måste jag in till stan och göra ett par ärenden, i […]

 24. […] bloggare om boken: Malin Johansson, Bokhora, En bokcirkel för alla, Calliope […]

 25. […] ”One Day” är berättelsen om Dexter och Emma. Dex och Em, Em och Dex, perfekta för varandra – men när ska de själva inse det? Den 15 juli 1988 tar de examen från Edinburghs universitet och tillbringar en natt tillsammans. Därefter går de skilda världar men deras liv fortsätter att korsas. Det är ett klassiskt Harry och Sally-scenario: ska de eller ska de inte, och kan de verkligen fortsätta att bara vara vänner? Romanen är så fiffigt konstruerad att vi får möta Dexter och Emma en gång om året, just den 15 juli, från sent åttiotal till nollnolltalets sista år. Genom att göra årliga neddykningar i deras liv tydliggörs pågående förändringar väldigt tydligt; det blir mer spännande och mer drastiskt än om man fått följa dem dag efter dag, vecka efter vecka. Samtidigt anas Storbritanniens sociala och ekonomiska förändringar i bakgrunden: nya Labourpartiets uppgång och fall, bombdådet mot Londons tunnelbana i juli 2005, Irakkriget, britpopen, kändiskulten som växte som en malign cancersvulst under 90-talet och eskalerade i Big Brother-kulturen… Ja, det är oerhört skickligt konstruerat. Vilka lovord ska vi mer ta till? Tja, vad sägs om det här: det är hysteriskt roligt och fruktansvärt sorgligt, varmt, underfundigt, välskrivet, rörande, engagerande och alldeles, alldeles underbart. Vi notoriska läsare brukar ju ibland av de stackars krakar som inte förstår vitsen med att läsa anklagas för att vara världsfrånvända, men när jag lägger ifrån mig ”One Day” efter att ha ägnat en lycklig helg åt den har jag inte – den förvisso härliga – känslan av att ha läst ut en riktigt bra bok. Det känns som om jag, under de timmar det tog att läsa boken, levt tillsammans med Dex och Em, sett deras sorgkantade, imperfekta men i slutändan vackra liv, hoppats och önskat och njutit av de årliga statusrapporterna på samma sätt som man gör när man slår sig ner med en kär och saknad vän med en flaska vin och går igenom vad som hänt sedan sist.” http://bokhora.se/2010/one-day-david-nicholls/ […]

 26. […] har fått väldigt bra recensioner, på bokhora t.ex., och jag kan bara instämma i hyllningarna. På svenska heter den En dag för den som hellre […]

 27. […] flesta recensenter verkar dock hålla med om lovorden och öser ännu fler. Här och här och här till exempel. Se Bokhora för en intervju med författaren David […]

 28. […] eller hur? Vill ni läsa mer uttömmande redogörelser så kan jag tipsa om följande bloggar: Bokhora, Bokläsardagbok, Dantes bibliotek och Bokgalleriet.  Jag försökte hitta negativa recensioner […]

 29. […] Filmmedia har jag skrivit en liten recension av En dag. Ni vet, filmatiseringen av David Nicholls fina bok. Såg den ikväll och hade en trevlig stund, men som alltid med böcker som blir film känner man […]

 30. […] – bl a – att läsa hos Bokmania, Boktoka, Full bokhylla…, Sandras Bokhylla, Bokhora, Bokomaten och Calliope. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 31. […] recensioner finns där och där. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 32. […] Du hittar boken hos bl.a. Adlibris och Bokus. Några andra som skrivit om boken är SvD, Bokmilaskogen och Bokhora. […]

 33. […] som har skrivit om boken: Bokhora, PocketBlogg, Charlotte Ekbom, Zellys […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida