”Älskar-hatar” – Jenny Downham « Bokhora

Bokhora.se

14/09 2011
10:20

Jenny Downhams ”Innan jag dör” kom för tre år sedan och handlade om en 16-årig tjej som var dödssjuk i leukemi. Jag tycker mig ofta höra den nämnas när det diskuteras ungdomslitteratur (den är inte klassad som en ungdomsbok, vilket är sammanhanget den nämns i) och jag kan utan omsvep redogöra kort för handlingen, men så mycket mer minns jag inte.

”Älskar – hatar” är Downhams nya bok. Jag tycker att den har en gräslig titel, särskilt med tanke på vilken fin bok det är, vilket jag ska komma till. På engelska, som är originalspråket, heter boken ”You against me”. Jag förstår varför, men jag tycker att det är en ganska fånig titel också.

Men vem är det nu som älskhatar vem och vem är emot vem? Jo, så här är det: Mikeys lillasyster har suttit inomhus i flera veckor, inte varit i skolan, inte svarat på sms från sina vänner, eftersom hon har blivit våldtagen av en kille på fyllan. Åtminstone är det vad hon påstår. Jag tycker om det med den här boken. Att det liksom inte är självklart från början vad som hände på den där festen. Killen, som heter Tom, har en lillasyster. Ellie. Ellie var hemma den där kvällen och är huvudvittne i rättegången och hon kan ju absolut inte göra sin bror, sin mamma, sin pappa besviken. Hon måste vittna. Och hon måste vittna till fördel för sin bror.

Mikey och hans familj har det ganska dåligt ställt, mamman dricker sprit och lillasyrran (han har två) kommer inte iväg till skolan. Socialen flåsar dem i nacken. Man vet inte riktigt var Mikeys pappa är, men Mikey är mannen i familjen, han måste se till att mamman håller sig nykter när socialen ska komma, han handlar mat, väcker sina systrar. För att försvara sin systers heder går han hem till den våldtäktsanklagade Tom för att markera, slå honom på käften, hämnas sin syrra.

Där träffar han Ellie.

Just historien mellan Mikey och Ellie är väl rätt förutsägbar, men vet ni? Det spelar mig absolut ingen roll, för jag gillar sätter Downham beskriver deras sprirande förälskelse på. För jo, visst är det Mikey och Ellie som älskar varandra. Men när Ellie får reda på att Mikey är storebror till tjejen som anklagar hennes bror för våldtäkt har hon lite svårare att älska Mikey. Hon tycker faktiskt rätt illa om honom då. Typ hatar. Och som sagt: förutsägbart, men jag hejar på Mikey och Ellie (klyschan!). Jag vill att de ska vara tillsammans, de tycker ju så mycket om varandra. Det tycker jag att Downham förmedlar skickligt. Och hon växlar mellan att berätta ur Mikeys synvinkel och ur Ellies synvinkel. Jag gillar verkligen Ellie.

Och jag tänker flera gånger att det är en himla träffsäker översättning. Det chillas och konverseras och jag övertygas. Helena Ridelberg har även översatt ”Innan jag dör”, men översättningen var ingenting jag tänkte lika mycket på med den boken. Jag pratade med en kollega om det idag. Att det verkligen är svårt att läsa dialoger mellan ungdomar, för att det är så få författare som fixar det. Vi pratade för övrigt om att det är rätt skönt med böcker som Lisa Bjärbos ”Det är så logiskt alla fattar utom du” där föräldrarna är helt normala. Också. För att de inte är helt vanliga i litteraturen. Där är föräldrarna antingen som Mikeys mamma: alkoholiserade och frånvarande, eller som Ellies föräldrar: stränga, rätt orättvisa och ganska frånvarande. Tur att Ellies mamma är snäll!

Trots förutsägbarheten i Mikeys och Ellies relation och Ellies och Mikeys föräldrar är ”Älskar-hatar” en riktigt bra bok. Jag sträckläste den. Jag tyckte om huvudpersonerna. Jag tyckte om förälskelsepirret och jag tycker att Downham fixade det svåra ämnet alldeles okej också. Läs den särskilt om ni gillade ”Innan jag dör”. ”Älskar-hatar” är bättre!

9 kommentarer

9 kommentarer till ”Älskar-hatar” – Jenny Downham

  1. Åh! Jag gillade ju ”Before I Die”! Fast jag grinade ögonen ur mig. Den inledde nästan YA-eran jag hamnat i.

  2. […] Recension för Älskar-Hatar på Bokhora.se! Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  3. Jag läste den här på engelska för en dryg månad sedan, och måste nästan säga att jag gillade den bättre än innan jag dör. Allra mest gillade jag vändningarna och de här moraliska problemen som både Ellie och Mikey ställs inför. Jag tycker om att Downham skapat en berättelse där man känner att det inte finns ett enkelt eller självklart val för någon av dem.

  4. Åh, måste skriva upp på läslistan känner jag. Låter som en bok som skulle kunna försvinna ”spårlöst” ur vårt bokrum.

  5. Gillar särskilt att karaktärerna (alla utom T och Es pappa) är så välbyggda och trovärdiga. Det finns inga enkla sanningar. Och kärlekshistorien är så fin.

  6. Har hört mycket om Jenny Downham de sensta dagarna, vill läsa denna och Innan jag dör =)

  7. Känns som en bom man måste läsa!

  8. Sämsta boken suger kuk

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida