”Cirkeln” – Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren « Bokhora

Bokhora.se

25/05 2011
20:23

Jag var ju naturligtvis tvungen att kolla vad all uppståndelse gällde tillslut. Jag tog min bok under armen och åkte ut i skogen. Och sedan läste jag.

Ja, faktum är att jag inte gjorde så mycket annat. Jag läste tills det var slut och då var jag så inne i läsandet att jag plöjde en annan bok av bara farten. ”Cirkeln” var mycket angenäm läsning.

För er som missat ”Cirkeln” kan jag berätta att den handlar om sex tjejer i en liten håla i bergslagen, Engelsfors. En liten bruksort där alla verkligen känner alla eller åtminstone vet vem alla är. Ungefär som den plats där jag växte upp. Hursomhelst: på den här lilla platsen börjar sex tjejer ettan på gymnasiet. Det visar sig snart att just de här tjejerna – som naturligtvis är väldigt olika varandra och absolut inte vänner – är utvalda att bekämpa den uråldriga ondska som plötsligt har väckts till liv. Tonåringarna är häxor och har olika element som de kan behärska. Vanligtvis finns det bara en utvald, men den här gången är de sex (sju) stycken, vilket ställer till en del bryderier för de vuxna som ska hjälpa och undervisa dem. Tjejerna får utstå en hel del blod, svett och uppoffringar, jag gillar skarpt att författarna är så osentimentala med sina tjejer. Jag är inte helt säker på att alla kommer att finnas kvar när vi kommer till den sista punkten i den här trilogin (det här är alltså första delen).

Och nog känner jag igen Buffy, Giles och hellmouth i ”Cirkeln”. Det gillar jag också. Jag ska väl erkänna att det väl egentligen inte finns någonting som jag hittills inte gillar med boken. Jag hoppas däremot att vi kommer att få lära känna Linnea och Ida lite bättre i tvåan och att författarna jobbar lite mer på de manliga bifigurerna. Det är nödvändigtvis inte en Xander jag önskar mig, men jag tycker att Gustaf, Erik och Wille är lite schablonmässiga. Hade tjejerna i den här boken varit killar och killarna tjejer, hade den inte klarat Bechdeltestet. Men missförstå mig inte nu: jag tycker att författarna är sjukt talangfulla. Jag är vansinnigt imponerad över den här historien som de har fått ihop. Och jag hoppas att de skriver fler böcker tillsammans när den här trilogin är avslutad. bra är ”Cirkeln”.

Jag funderade ett slag på att vänta med trilogin tills 2013, då den avslutande delen kommer ut, men det är inte nödvändigt. ”Cirkeln” innehåller ingen sådan cliffhanger som innebär att jag måste sitta på händerna tills nästa del kommer ut. Det återstår att se vad som händer i del 2, ”Eld”. Däremot kan jag inte hålla mig från att kasta mig in diskussionsforumet på Facebook. Häxor får mig att bli så himla nördig! Och tills vi väntar på ”Eld” och Cirkel-filmen (filmerna?) kommer nyligen en ny häxserie i höst (jag har ingen aning om när – eller om – den börjar sändas i Sverige dock). Nom nom.

6 kommentarer

6 kommentarer till ”Cirkeln” – Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

 1. ”Jag var ju naturligtvis tvungen att kolla vad all uppståndelse gällde tillslut. Jag tog min bok under armen och åkte ut i skogen. Och sedan läste jag.”

  Exakt. Själv är jag också väldigt skeptisk och blir nästan orättvist anti när saker och ting blir så haussade, men ”Cirkeln” är ju verkligen bra. Herregud, tänk om man själv varit 12-13… Då hade man ju läst den fyra gånger på raken…

 2. Jag hade byggt upp stora förhoppningar inför denna bok, men blev gruvligt besviken. :(
  De flesta personerna var schablonmässiga, inte bara killarna (de flesta killar var dock så ytligt beskrivna, inklusive vaktmästaren, att de mest liknande pappfigurer).
  Men vad gäller tjejernas klyschighet: plugghästen bor i fint villakvarter med designmöbler och föräldrar med fina jobb, mobboffret heter Anna-Karin, är en bondlurk och har stora bröst, bimbon heter Vanessa, bor i ett sjabbigt hyreshus och är skillsmässobarn, emoungen är depressiv och skär sig i armarna. Ätstöringsoffret måste ju finnas med också, om författarna ska följa statistiken för tonårstjejer.
  Författarna kunde även lita mer på läsarens egen intelligens. De behöver inte förklara in i minsta detalj hur personerna känner sig. Man kan lista ut det själv genom deras handlingar och tal.
  Förutom Buffy finns även likheter med W.I.T.C.H. och filmen ”The Craft” (”Den onda cirkeln” på svenska).

 3. […] så oerhört haussad i våras, det skrevs om den både här och där, och ännu lite mer här och här. Det är ju klart att jag tänkte läsa den då, […]

 4. […] av alla bloggare som har recenserat Cirkeln är Dagens bok, Bokhora, Lingonhjärta och Feuerzeug. Dessutom recencerade DN:s Jonas Thente boken med besked – att en […]

 5. Jag önskar att jag hade varit tretton år när jag läst den här boken! Den är bra, riktigt bra nu också. Historien tar nya vändningar, det är svårt att förutse vad som ska hända och i princip omöjligt att lägga den ifrån sig. Men, om jag hade varit tretton hade den första kyssen, den första fyllan och inte minst den första kärleken, alla ämnen som boken tar upp, trollbundit mig än mer. Men faktum kvarstår, magi och kärlek fascinerar mig även i vuxen ålder och jag gillar boken!

 6. […] som skrivit om boken: Bokhora Bokbiten Lingonhjärta […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida