Day 15: Favorite male character « Bokhora

Bokhora.se

17/02 2011
13:15

Tjoho! JoK klagar på att hon får neggodagarna. Jag får nu gotta loss med favorite male character.
Låt mig tänka. Jag kan ju inte välja en. Måste fuska med flera.
Eli i ”Mycket mer än så”.
Peeta i ”Hungerspelen”.
Nästan alla Sarah Dessen-killar.
Conrad i ”Sommaren jag blev vacker”.
Cross i ”Prep”.
Alla jag valt är young adult/ungdomsbokshjältar, och det kan man ju tycka si och så om. Det kändes först jäkligt pinsamt när jag kom på det, men sen klurade jag ut en förklaring. De här böckerna är väldigt fokuserade på att man ska gilla killarna. Det är det hela historien går ut på. De är dessutom unga så de har inte hunnit bli skitstövlar, jobbiga, bittra, uppgivna, livslögniga, sjangserade, rädda, trötta, insert valfri mindre bra egenskap här. Och det jag menar med det är alltså att en protagonist som är 46 år helt naturligt har mer gråskaliga egenskaper och kvaliteter pga mer livserfarenhet än en protagonist som är 16 och medverkar i en kärleksroman. 16-åringen är mer svartvit. Och medvetet skriven så att man ska falla för honom. Och då gör man ju det. Om 46-åringen hade betett sig som 16-åringen hade jag väl dessutom tyckt att han var skitjobbig och barnslig.
Alltså, lägre toleranströskel när jag läser young adult. Lättare att bli manipulerad. Tycker mycket om att bli manipulerad och få swoona lite. (Jag och min redaktör hade en liten Peeta-stund i måndags. Det var fint.) Tex om man tar Harry Hole som jag också är svag för. Gud, vad han är jobbig. Typiskt vuxet att vara sådär jobbig. Peeta skulle aldrig bete sig så. För Peeta är 16 så han kan inte ens. Förstår ni vad jag menar?

7 kommentarer

7 kommentarer till Day 15: Favorite male character

 1. Duh. Mr. Rochester.

 2. Peeta, ohja! Fast jag är också lite svag för Gale, gillar att man (jag) faktiskt gillar båda!! I Twilight var det så den ena eller andre. Eli också, jag är så förtjust i honom, men däremot blev jag besviken på Norman i Last Chance av Sarah Dessen, eller rättare sagt, blev besviken på hela boken.

  När det gäller vuxna manliga karaktärer är jag så gillar jag Karl-Oskar i Utvandrarna, faller kanske lite för det där karlakarl, hehe.

  Kommer också att tänka på en av mina favoriter, nämligen Sonen i Robin Hobbs Berättelsen om fjärrskådarna. Men absoluta favvo är svårt att säga, finns så många manliga karaktärer (och ännu fler kvinnliga) att välja mellan.

 3. Mm, Dalziel i Reginald Hills ”Dalziel och Pascoe”-serie – en underbart otrevlig, hämningslös och sardonisk herre i sina bästa år. Lite av en motsats till min egen småhämmade person.

  Sully i Richard Russos ”Nobody’s fool”. Frank Bascombe i Richard Fords trilogi. Jag gillar gubbar som liksom får leva ut min manliga sida… Jackson Brodie i Kate Atkinsons böcker. Jeeves i P G Wodehouses böcker är också suverän.

 4. Jag är förvisso en fantasynörd och vad jag anser vara den bästa manliga karaktären kan mycket möjligt färgas av detta. Dock så anser jag att det i litteraturhistorien inte finns en bättre manlig karaktär än Sam i Sagan om Ringen-trilogin. Sams förhållande till Frodo, eller ”husbonn”, kan lätt ses som ett Svart/vitt förhållande. Ägare och slav, Frodo är överklass och Sam underklass. Det finns mycket av den engelska aristokratins förhållande till sina arbetare i detta porträtt, och jag köper det på gott och ont. Jag tolkar det dock som ett av de tidigaste uttrycken för ”bromance”, och dessutom ett av de bäst skildrade! Kärlek och vänskap mellan män har sällan eller aldrig skildrats så väl och gripande som mellan Sam och Frodo. Sam är den som stöttar, som ger reservationslös kärlek, och som bär Frodo på sina axlar för att nå det slutliga målet. Att Sam dessutom, efter veckor av svält, lyckas laga kanin och potatis åt sin ”husbonn” är bara sås på mosen:-)
  Därför är Sam min favorit male character!

 5. Hur kan du välja Cross? Han är ju en riktig skitstövel?
  Nu blir jag osäker, omläsning till sommaren…

  • Jag vet… Cross är en player. Men han är samtidigt så bra för Lee i början av deras samspel. Och jag har väl identifierat mig för mycket med henne eller nåt = jag går på det varje gång.

 6. Atticus Finch i To Kill a Mockingbird (Skuggor över Södern). Han är ju faktiskt lite äldre, men jisses vilken GOD man. Och RÄTTRÅDIG och RÄTTVIS och VÄRLDENS BÄSTA PAPPA. Jo, jag är väl medelålders. Och så ser han för alltid ut som en ung Gregory Peck i filmen… Det hjälper.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida