”Denna dödens kropp” – Elizabeth George « Bokhora

Bokhora.se

26/04 2011
11:38

Jag läste påskekrim i helgen. Hade gett mig tusan på det. Sparat Elizabeth Georges jättetjocka bok bara för att kunna plöjplöjplöja. Och som jag plöjde.

I ”Denna dödens kropp” är liket (för det är ju alltid ett lik) en ung kvinna. Hon hittas död på en kyrkogård. Lynley är tillbaka från Cornwall. Han återvänder till Scotland Yard för att hjälpa den nya intendenten. Den nya intendenten som inte gillar Barbara Havers klädstil. Och som kanske dricker lite för mycket. Som är lång och rättså snygg och som ni alla känner till är Lynley också skapligt vacker och det är väl klart att om en man som är snygg och en kvinna som är snygg jobbar tillsammans bör väl där finnas ett uns av attraktion? Det avslöjas redan på baksidan. Havers är, som bekant, inte så värst vacker, så den där attraktionen fanns aldrig mellan Lynley och Havers. Möjligtvis från Havers sida, men definitivt inte från Lynleys. Lynley är dessutom änkling nu. Hans kloka (vackra) fru sköts på trappan utanför deras hem och det var därför han åkte till Cornwall och vandrade längs hela kusten.

Jag gillar Elizabeth Georges Lynleydeckare. Jag har läst varenda en, men hållit mig ifrån filmatiseringen. I mitt huvud är Lynley blond, precis som i boken. Jag tycker mycket mer om Barbara Havers sedan hon flyttade från sin mamma, till ett pyttelitet hus i trädgården bakom ett mycket större hus. Jag gillar relationen mellan Havers och hennes grannar. Jag tycker om att Deborah och Simon S:t James verkar göra typ allt ihop. Jag tycker verkligen om relationen mellan dem. Och mellan dem och Lynley.

Jag tycker att Elizabeth George gott kunde slakta några älsklingar, för boken är bra tjock och i något omdöme av ”Denna dödens kropp” som jag läste klagades på att det var så mycket folk och så lite Lynley. Det gör inte mig så mycket. Jag skulle vilja ha mer Nkata. Mindre intendent Ardery…

”Denna dödens kropp” är en kriminalroman och uppfyller de krav jag har på en sådan. Det är spännande (förvisso efter en ganska seg start), jag kan räkna ut en del och känna mig clever, men jag kan inte räkna ut allt. Det gillar jag. Sen ska jag väl villigt erkänna att jag läser Elizabeth George mycket pågrund av att jag vill veta mer om Lynley och Havers och jag vill veta hur det ska gå för dem. Inte så mycket för ännu en kropp på en kyrkogård. Och jag hoppas kunna läsa många fler böcker av George. Det är ett utmärkt tidsfördriv soliga påskhelger och andra regniga, snöiga eller heta dagar om året.

 

14 kommentarer

14 kommentarer till ”Denna dödens kropp” – Elizabeth George

 1. Jag har tvekat inför denna bok, blev så besviken av förra, Ett stråk av rött. Har alltid gillat böckerna om Lynley och Havers men var inte den förra helt fel?! Eller är det fel på mig? Det kändes som om hon helt tappat stinget i Ett stråk av rött men det låter ju lovande att du gillar denna!
  Malin

 2. Jag tyckte boken var hyfsat bra. Kanske något rörig, dock, och lite väl omfångsrik – nog för att jag gillar härligt tjocka romaner, men 700 sidor känns nästan som lite väl mycket. Sedan var detta med Isabelle Ardery så otroligt klichéartat: som kvinna i en mansdominerad miljö är hon tuff och hård på utsidan, men mjuk och sårbar på insidan… känns som att vi både hört och läst det förut.

 3. Jag läste ut Denna dödens kropp igår och blev rätt glad över att den var ”som vanligt”. Det var en vanlig George-deckare helt enkelt, och jag gillar ju hennes böcker. Jag vill också veta mer om hur det går med Havers och Lynleys privatliv, och det är nog ganska mycket därför jag fotsätter läsa (och samla) Elizabeth George.

 4. Men är alltså Simon och Deborah St James med igen i den här? Lessnade på EG:s böcker för att 1) de blev tjockare och tjockare och 2) det paret som jag verkl gillade liksom bara försvann. I ngr av de sista böckerna jag läste var de inte alls med, eller med typ 5 meningar. Kan tänka mig en EG-comeback för deras skull bara.

 5. Johanna L: ja, de är med, men har bara en liten biroll.

 6. Johanna L: ja, de är med, men har bara en liten biroll. Riktigt så illa som bara fem meningar är det nog dock inte :-)

  • Hm, en liten biroll… Om det inte förstör några stora hemligheter i handlingen, får jag då bara fråga om de har fått barn? Det var deras problem och sorg när jag slutade läsa.
   Tycker det faktiskt är oschysst av författare att bygga upp flera karaktärer, ge oss hela deras liv, och sen bara droppa några mitt i. Havers och Lynley i all ära, men St James-paret var ju också med massor i början. Jag tycker tex att Deborah skulle sluta stressa runt på jobb och äta mer ordentligt. Tack Elizabeth George för att jag för evigt går runt i detta små-upprörda tillstånd pga dig!

   • Inga barn! Jag tänker att EG koncentrerar sig på Lynleys sorg nu, men kanske blir det mer fokus på Deborah och Simon i nästa bok? Det är liksom deras tur nu.

 7. Nu kom visst min senaste kommentar med två gånger…. sorry, det var inte meningen…. :-)

 8. I och för sig är det en bisak, men är det någon mer än jag som reagerat på att tonen Lynley och Havers emellan blivit betydligt mer familjär? I början av bokserien niade de varandra, men i de senaste böckerna har ”du-reformen” tydligen slagit igenom. Är det likadant i de engelska originalupplagorna? Kanske svårt att avgöra i och med att ”you” betyder både ”du” och ”Ni”? Inte för att det har någon betydelse, men är lite nyfiken bara :-)

 9. Döpte mitt inlägg om boken till just ”Kill your darlings” då jag tycker att EG borde gjort just det. 700 sidor gjorde boken seg, blev lite besviken. Håller med Johanna L om att paret St James gärna får ta mer plats, men irriterade ihjäl mig på den stereotypa Ardery.

 10. […] Jag är ganska ense med Full bokhylla och Johanna Karlsson på Bokhora. […]

 11. Hej! Råkade hoppa in här på bloggen när jag googlade om boken =) Har själv inte läst den än, då jag väntar (otåligt) på att den ska släppas i storpocket, (Blir så snyggt i hyllan om alla är samma storlek, hihi) men blir sjukt nyfiken på boken då det verkar vara blandade reaktioner på den! Läser oxå serien mycke för karaktärernas skull. Gillar Havers starkt!! =)
  Hej svejs!!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida