En Gunsbio eller en Axlbio? « Bokhora

Bokhora.se

18/05 2011
8:28

Jag blir inte riktigt klok på den här boken jag läser nu. Enligt omslag ska det vara en unauthorized bio över W. Axl Rose men den handlar nästan lika mycket om Slash och en hel del även om de övriga killarna i bandet. Varför inte bara kalla den unauthorized över GNR? Märkligt ju.

Det är i alla fall något med det här bandet som gör mig alldeles kollrig. Så har det varit sedan jag började läsa biografier över dem för några år sedan, och det håller i sig stenhårt. Jag vet inte vad det är. Jag har aldrig lyssnat på dem särskilt aktivt, av någon anledning kopplar jag ihop Paradise City-låten med en period av intensivt Nintendospelande (när kan det här ha varit, runt 1989?) men det är liksom allt. Det är klart att jag har hört dem, men inte köpt skivor, inte lyssnat, eller haft som idoler.

Nu tänker jag väldigt mycket på bandet. Jag blir faktiskt alldeles yr av att försöka föreställa mig hur det måste ha varit att åka på turné med Guns n’ Roses och Mötley Crue. Nikki Sixx dog väl tio ggr under den turnén eller nåt. Men jag lyssnar fortfarande inte på deras musik. Klart jag kan riffen och sådär, men det är mest människorna som trollbinder mig. Jag följe flera av dem aktivt på Twitter och ser hur det går för dem, det känns lite fint ändå.

Är egentligen inte så superförtjust i detta med journos som är mer som kompisar med sina intervjuoffer, jag tror inte på den sortens journalistik. Men den är väldigt vanlig inom just rockvärlden, tänker på t ex Anders Tegners bok som kommer nu (skoja ska jag köpa den!) och det dräller av utländska exempel också. Då vågar man sällan ta i tycker jag. Bättre att skriva som helt utomstående betraktare, eller så göra det till en kompisgrej hela vägen. Fast ok, då är den väl mera authorized än un-. Och även de som fått tillåtelse att skriva men gör det på avstånd, kan bli lite väl starstruck, t ex den där Paul McMartneybion som kom för ett tiotal år sedan. Minns ej vem som skrev, men boy var HAN ett Beatlesfan!

Det var i alla fall precis vad jag behövde just nu. Har kommit på mig själv med att längta efter läsning flera gånger den senaste tiden, det är en känsla som jag inte haft på så länge och verkligen har saknat. Man ska ju gå till sina darlings då! Där man vet att det finns läsglädje. I mitt fall är det rockbiografierna och det borde jag ha vetat. Flott i alla fall, att det kommit åter.

Förresten! Jag tycker faktiskt att Axl Rose var och är en liten jädra skittönt vars ego både hjälpte och förstörde för GNR. Så ni vet. Man hade ju börjat ta heroin för mindre, med sådana där divor i sin närhet (ping Slash, Izzy och Steven).

4 kommentarer

4 kommentarer till En Gunsbio eller en Axlbio?

 1. Åh, gud, Guns n´Roses! Jag älskade dem! Axl speciellt. Jag hade en svår crush på honom alltså. Idag skulle jag nog inte ta i honom om jag så hade en hazmat suit på mig. Fast jag blir fotrfarande ganska kollrig när jag ser gamla musikvideor…(och jo, jag tror att han är en idiot. Tyvärr).

 2. Jag älskar också Guns över allt annat och har även slukat denna bok. Tycker lite som du, att det känns inte som den bara handlar om Axl utan om fler av medlemmarna. Men det kanske hade varit svårt att skriva bara om honom eftersom han så sällan ger intervjuer, så man vet inte riktigt var man har honom.
  Mick Wall är för övrigt journalisten som Axl Rose&co dissar fett i låten ” Get in the ring”
  ”And that goes for all you punks in the press
  That want to start shit by printin’ lies
  Instead of the things we said
  That means you
  Andy Secher at Hit Parader
  Circus Magazine
  Mick Wall at Kerrang
  Bob Guccione Jr; at Spin
  What you pissed off cuz your dad gets more
  Pussy than you?
  Fuck you
  Suck my fuckin’ dick”

 3. Jag skulle verkligen verkligen vilja få Axls bio, berättad av honom själv (med hjälp av en skicklig författare), men det lär väl aldrig hända. Tyvärr.

 4. Långt innan GnR brukade jag lyssna på Anders Tengner i ”Heavy Metal Heaven” – en närradiostation för hårdrocksnördar. AT inte minst. Nördig, alltså. Kanske blir det en kul bok han skriver, även om jag har tyckt att han varit lite slarvigt överentusiastisk många gånger… Eller tvärtom.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida