Ett altare till hans ära « Bokhora

Bokhora.se

18/09 2011
10:49

Jag grät. Och så skrattade jag. Och så grät jag igen. Och så knöt jag näven. Och så läste jag högt. Och så grät jag. Och så skrattade jag.

Och så vidare.

Ni fattar.

Mats Kamp” av Mats Jonsson är tamejfan den bästa svenska bok jag har läst i år. Den är ett magiskt knytnävsslag i magen för alla oss sjuttiotalister, måsteläsning. I synnerhet om du är inflyttad stockholmare med norrlandsrötter som har skaffat barn. Passar du in på beskrivningen kommer du att ställa hans porträtt på ett litet hemmagjort altare och sedan knäböja där varje morgon. Ditt exemplar av ”Mats Kamp” kommer att bli så tummat, välnött och utläst att du likt Jan Guillou kommer att behöva förvara nya exemplar i frysen så att det ska räcka din livstid ut.

Passar du inte in på exakt den beskrivningen kommer du att ställa hans porträtt på ett litet hemmagjort altare och sedan knäböja där varje morgon. Ditt exemplar av ”Mats Kamp” kommer att bli så tummat, välnött och utläst att du likt Jan Guillou kommer att behöva förvara nya exemplar i frysen så att det ska räcka din livstid ut.

Just precis så bra är det. Det kommer att skrivas sånger till hans ära en dag, sanna mina ord.

6 kommentarer

6 kommentarer till Ett altare till hans ära

  1. Låter lockande trots att jag varken är stockholmare eller norrlänning.

  2. Till och med jag, som inte riktigt vet var jag hör hemma och bara är 18, tjej och helt klart utan barn blir sugen på att läsa den då jag läser ditt inlägg!

  3. Åh, vad bra att den är bra! Jag har ännu inte läst den, men hört så gott om den att jag köpt den till min kille i födelsedagspresent. Är 31 och har inga barn än, men är i ”det verkar skitläskigt, men samtidigt fint så vi försöker och ser hur om det blir nåt” stadiet. Hoppas man inte blir allt för avskräckt?

  4. […] Liv Strömqvist-, Mats Jonsson och Lena Andersson-seminarium var jag bara tvungen att köpa ”Mats Kamp”.  I dag hade jag gärna stannat hela dagen på rummet, men jag har montertjänstgöring och sådana […]

  5. Oh ja! Jag håller med om varenda ord.

  6. […] den fått. Och , jo den var bra. Inte så att jag vill bygga altare som JoÖ uppmanar till i sin entusiasmerande bloggy. Men ett stort hurra ska boken få!  Jag har tidigare läst om ungdomsåren i Hey Princess (men […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida