Bokhora.se

21/11 2011
9:00

Nästa formgivare i fokus är Anna Winberg som nog många som läser bokbloggar känner igen från hennes blogg Book Cover Girl. In dit och frossa i mängder av vackra omslag!

Vilket av dina egna bokomslag är du mest stolt över?

Omslaget till Antiloper av Ester Roxberg. För processen, känslan och för att både förlag och författare var supernöjda.

Vilken är den vackrast formgivna bok du vet?

Oj vad svårt, hur ska man kunna välja en? Men det finns en pocketutgåva av Kafkas Amerika som är silverfärgad som jag älskar. Den är väldigt speciell. Men det kan bero på att jag älskar innehållet också…

Väljer du själv böcker till stor del efter omslaget?

Ja, utan tvekan. Baksidestexten spelar stor roll också, vilket jag predikar när jag föreläser för förlagen.

Hur ser din arbetsprocess ut när du ska formge en bok? Läser du alla
böcker du formger?

Jag läser alla böcker om de finns klara, ibland har man ju bara synopsis att gå på, det är väldigt viktigt tycker jag. Jag börjar med att prata med förlaget, och ibland författaren (inte alltid dock, ibland är det ju utländska författare, eller så kanske de inte lever längre), vi diskuterar och pratar referenser. Jag frågar så mycket jag bara kan. Sen börjar jag oftast fixa i Indesign samtidigt som jag läser boken, och tar anteckningar under läsandet. Sen börjar ett pysslande där man gör massa olika versioner, bollar fram och tillbaka med förlaget och till sist fixar allt pill med loggor, millimetrar och utfall. Det tar mer tid än man tror med det trycktekniska och kontakten med tryckeriet.

Vilken typ av böcker är roligast att formge?

Jag är så pass ny som formgivare, så jag tycker fortfarande att alla jobb är roliga. Just nu håller jag på med en triologi, det är fantastiskt kul och utmanande. Annars gillar jag pocket generellt. Inga flikar, mindre utrymme, ingen exklusiv hårdpärm – det blir större krav på formen och det är kul med utmaningar. Blir det bra kan det bli riktigt bra!

1 kommentar

1 kommentar till Formgivare i fokus: Anna Winberg

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida