Hej bokkonsument: Bokdama « Bokhora

Bokhora.se

13/04 2011
12:00

Bokdama heter egentligen Anette Garpestad. Hon jobbar på förlaget Cappelen/Damm i Norge, och ja, hon bloggar alltså på norska. Hon var först anonym på grund av jobbet, men sen kröp det fram vem hon var för kollegorna på förlaget och andra läsare, och anonymiteten försvann.
Anette är ett stort Murakami-fan precis som jag, så vi träffades i samband med hans besök i Oslo förra sommaren.

Senast lästa: Sista boken jag läste helt färdigt var Kristian Lundbergs ”Yarden”, som precis utgivits i norsk utgåva. Mycket bra bok.

Senast köpta bok: Jag köper stort sett böcker som presenter. Sist var det John Erik Rileys ”Heimdal, California”  som köptes som present till en kompis.

Senast lånade bok: Eftersom att jag jobbar i förlag, så är det oerhört sällan jag använder biblioteket. Tyvärr. Det händer att jag lånar böcker från kollegor eller vänner, men det är nog länge sedan nu. Kommer inte ihåg senaste…

Senast fådda bok: Jag älskar att få böcker i present! Men igen, eftersom att jag jobbar med böcker och har gjort det hur länge som helst, är det sällan folk köper böcker till mig. Senaste relaterade jag fick i present var en Graphic Novel: Neil Gaimans ”The Facts in the Case of the Departure of Miss Finch”. Om det också räknas vad jag får av rec-ex, så är den sista boken jag har fått Siri Hustvedts ”Sommaren utan män”. Och Helge Torvunds diktsamling ”Alabama?”.

Favoritbokhandel: Min absoluta favoritbokhandel är Shakespeare & co i Paris. Jag tillbringade en hel dag där i 1999 och mins det fortfarande som magiskt. I Oslo är min favorit lilla Indie-bokhandeln Tronsmo, även fast jag är där allt för sällan.

Favoritbibliotek: Kan inte säga annat än Deichmanske Bibliotek i Oslo. Huvudbiblioteket i sin vansinnigt fina gröna byggnad är en upplevelse.

Antal lånekort: 1

Använder som bokmärke: Bokfink-bokmärke från Designtorget, vykort och kvitton. Typ. Egentligen, det jag har för handen. Är heller inte främmande för att göra hundöron i böckerna. Eller, eselører, som det heter på norska.

Favoritfärg på bok: Har precis haft en liten undersökning på just det. Jag gillar just nu böcker med omslag i orange och gult. Det svänger, såklart. Men jag har nog haft en hang-up på orange länge.

Favoritmat/snack vid läsning: Det går mycket i knäckebrödmackor. Vansinnigt opraktiskt eftersom att det smular så mycket.

Favoritdryck vid läsning: Läser jag utanför hemmet: Kaffe. Läser jag hemma: Te.

Favoritställe att läsa på: Mest av allt i min gröna soffa. I sängen. På tunnelbanan. Men mitt absoluta favoritställe att läsa är en retro kaffebar/coctaillounge som heter Fuglen. Det är ett av Oslos bästa ställen att dricka kaffe på dagtid. Då passar det också mycket bra att läsa böcker/tidningar där. Och att blogga, eftersom att de har fritt nät.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Förstår inte frågan? Va?

Den här boken köper jag till en förälder: Min förälder, eller någon som är en förälder? Till min mamma köper jag goda romaner. Den senaste hon fick var Kathryn Stocketts ”Niceville”.
Till någon som har blivit en förälder, typ? Hm. Jag har blivit mycket mer känslig efter att jag själv fick barn, så det måste vara något lite snällt. Nä. Det står helt stilla. Kommer inte på något.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Jag har köpt Siri Hustvedts bok ”Vad jag älskade” till flera goda vänner. Och kommer säkert att göra det igen.

Den här boken köper jag till en partner:
Gabriel Garcia Marquez ”Hundra år av ensamhet”. Eftersom att jag inte skulle kunna vara tillsammans med någon som inte har läst den. Det är min absoluta favoritbok. Jag är helt chockad över att denna bok inte finns att få tag i på svenska. Skandal!

Favoritgenre: Det är svårt. Jag är nästan så allätande det går an att bli när det gäller böcker. Men goda romaner är nog det jag gillar allra bäst. Jag har också ett stort hjärta för graphic novels.

Favoritformat: Jag läser rätt mycket på min Sony Reader och nu också på min iPad. Men måste säga att jag gillar känslan av pappersbok mellan händerna. Gärna en fin inbunden utgåva med snyggt omslag. Bör inte vara för stor, dock.

Författarfavorit: Alltid svårt att säga bara en författare, så det får bli favoriter i flertal! Haruki Murakami, Gabriel Garcia Marquez, Siri Hustvedt och Erlend Loe. Och Per Olov Enqvist, tror jag. Han är en sån vacker gammal mann och skriver så bra.

Den tjockaste bok jag läst: Det blev några riktiga tjockisar i 2010. John Erik Rileys ”Heimdal, California” är på 870 sidor, Justin Cronins ”The Passage” på nästan 800 sidor. Eftersom att jag landade halvvägs i Karl Ove Knausgårds ”Min Kamp 2”, så kan jag inte skryta på mig att det är det största jag har läst…

Den tunnaste bok jag läst: Flamme förlag har en jättesmart grej med sina Flammesingler: www.flammeforlag.no/singelklubben. Det är ”böcker” som man prenumererar på och får i posten. Den sista Flammesingel jag fick är en översättning av Aram Saroyan som heter Armane mine er varme. Et minimalistiskt manifest. Tror hela boken innehåller typ 100 ord. Fin!

Favoritljud när du läser: Jag hör gärna på musik när jag läser. Just nu är det Arcade Fire, Pavement och Lykke Li det går i.

Favorittidning: Norska Morgenbladet är obligatorisk läsning i helgerna. Läser också gärna Dagsavisen. Fortfarande på papper.

Prenumererar på: Morgenbladet. Och Flamme Förlags singlar.

Favoritbokblogg: Jag gillar bokmerker. Fin redaktion som skriver både kul och aktuelt om böcker och bokbranch.

Min sämsta läsning någonsin: Kan inte säga något om det, eftersom att det kan upplevas som illojalt…

Mitt bästa bokminne: Att läsa Jack Kerouacs ”On the Road” på interrail. Att resa och läsa är alltid något som sätter starka spår.

Senaste bokfyndet: Jag fyndade enormt mycket böcker på litteraturklubbens rea tidigare i år. Bland annat Roberto Bolanos ”Ville Detektiver” i innbunden utgåva för bara 59 kr!

Senaste impulsköpta bok: Ingvild H. Rishøis novelldebut ”La stå!” Jag hadde precis läst hennes nyaste bok ”Fortellingen om Fru Berg” och insåg att jag absolut borde läsa resten av det hon har skrivit. Enormt starka noveller!

En bra bok att ge bort: Jag har gett bort Nina Hemingssons böcker flera gånger. Speciellt ”Jag är din flickvän nu”. Bra present till rätt människor.

Bokgenre som jag undviker: Har ingen genre som jag aktivt undviker. Böcker av typen ”utveckla dig själv och bli en bättre människa” läser jag ogärna.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort till vänner och familj. Det de inte vill ha går till Fretex (Myrorna).

Så här håller jag koll på vad jag läst: Använder www.bokelskere.no. Fint att ha en plats där jag kan logga vad jag läser + prata och diskutera böcker med andra bokmalar.

Så här sorterar jag min bokhylla: Bokhyllor. Många. Alla textböcker står alfabetiskt under tema (skjønlitteratur, dokumentarer, reseskildringar etc). Kokböcker står på köket, barnböcker på barnens rum och större bildböcker (foto, konst etc) står i egna hyllor i vardagsrummet på loftet.

Nästa bok jag ska läsa: Lucinda Riley ”Hothouse Flower” – eller ”Orkideens hemmelighet” som den ska heta på norska. Det är en bok vi ska utge i sommar. Det är en roman med historisk handling. Lite som Kate Morton.

6 kommentarer

6 kommentarer till Hej bokkonsument: Bokdama

 1. Hej bokdama, vi gillar dig också! Fast länken til Bokmerker fungerar inte. Tänk på alla de besökare vi saknar!

  (Känns rätt ut kul at skriva svenska. Ärligt talat, svorsk. Kanske jag måste göra det oftere.)

 2. Vad menas egentligen detta som hon, och inte jag heller, förstår? Vilken sida man är på eller?

  ”På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu”.

  • Jaa, det är något JoK säger. Jag vet inte om det är lokalt uttryck från Hallsbergs-trakten? Det betyder alltså ”vilken sida är du på?”.
   Jag kommer från Norrbotten. Jag var också lite undrande först ;)

 3. Va kul! Har inte sett det förns nu eftersom att jag befinner mig i Australien:-).

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida