”Jellicoe Road” – Melina Marchetta « Bokhora

Bokhora.se

11/04 2011
13:13

Är det någon bokhoraläsare som läst ”Jellicoe Road”? Jag försökte googla lite efter svenska sidor på den och hittade ingen. Jag vill nämligen desperat prata om den här boken!

Förra veckan var jag på semester, träningsresa i Portugal. Dag två började jag på ”Jellicoe Road” vid poolen, och jag blev så himla fast och imponerad av den. Direkt jag var färdig läste jag om igen (delvis pga ett klurigt upplägg som man vill kolla av när man har alla bitar, och delvis pga kvaliteten) och sen har jag fortsatt bläddra i den resten av veckan. SÅ BRA. Vill inte sluta läsa den! Ska låna ut den nu och jag har faktiskt separationsångest. Kommer jag att klara mig utan någon vecka?
Så kan inte ni under tiden köpa den och börja läsa? Ok, fint, då hörs vi om ett tag!

Lite varningens ord bara om inledningen: förvirrande. Ta er igenom de första 50-60 sidorna och sen flyter det fint. Det är kursiva avsnitt (men inte en mördare!) som jag inte alls var så begeistrad i först, och jag fattade inte vad de hade att göra med nutidshistorien. Men det kommer, som sagt, och boy oh boy, blir det raffinerat.

Nutidshistorien: utspelas i en liten stad i Australien där det finns en internatskola och dit det varje höst kommer en militärskola under ett par veckor. Detta gör att det sen flera år är ett slags krig mellan houses (skolan), townies (ortsbefolkningen) och Cadets (militärskolan). Bara vad gäller ungdomarna, de vuxna är inte inblandade. Men houses, townies och Cadets har en hel regelbok med gränser, straff vid överträdelser, hur förhandlingar ska gå till och gud vet allt. Låter det som en tråkig plot? Nja, på papperet kanske, men grejen är att varje enhet utser en ledare, och de tre ledarna detta år är lite speciella. Townies har snygge Chaz Santangelo, son till polischefen. Cadets har Jonah Griggs, och houses har för första gången en tjej, Taylor Markham. För fyra år sen rymde Taylor Markham från skolan. Hon var på jakt efter sin mamma som hon inte träffat på flera år. När hon kom till en järnvägsstation en bit därifrån träffade hon på Jonah Griggs, på rymmen från kadettskolan. De slog följe en bit, men sen dess har de inte setts. (Jag utelämnar lite väsentlig info här med flit.)
Taylors förflutna har minst sagt luckor. Hon vet inte vart mamman varit de senaste åren, hon vet ingenting om sin riktiga pappa. Det här vävs bit för bit in i allt annat, och det är det som gör ”Jellicoe Road” så fantastisk. Allt med kriget är skitroligt och rappt och bjuder på så många bifigurer som är finfina. Under tiden fattar man pö om pö mer om Taylor. Och Jonah Griggs, som även han har ett speciellt förflutet. Och så har vi de kursiva avsnitten. Och massa saker jag utelämnar igen, men det är så otroligt bra!! Tänk ”Hungerspelen” och hur indragen man (jag) blev av den? Ja, detta är samma sak, men en helt annan mer realistisk historia. Och Peeta som man (jag) blev så förtjust i, well sorry, mate, men nu är det Jonah Griggs för hela slanten. Peeta, Twilight-Edward, mr Rochester eller arsy Darcy har liksom ing-en-ting på Jonah Griggs. Vill man ha seriös swoon, gå på ”Jellicoe Road”. Det är det mest spännande, fiffiga, hetaste, romantiska, känsliga, gripande, roliga jag läst på evigheter. En skitbra plot som är upplagd på ett sånt smart sätt, och världens bästa karaktärer.
Jag hade ju med mig fler böcker än denna på semestern och det kommer inlägg om dem längre fram, men allihop bleknar totalt i jämförelse. Så beställ ”Jellicoe Road” nu och så diskuterar vi! Själv har jag genast beställt två till av Melina Marchetta. Tvivlar på att de kan vara lika bra, men hej, hälften räcker gott och väl.

PS. Den vann Printz award 2009 = mycket fint pris för ungdomsböcker. Har ni beställt nurå?

46 kommentarer

46 kommentarer till ”Jellicoe Road” – Melina Marchetta

 1. Gah! Jag har varit nyfiken på den här länge, men det har aldrig blivit av att köpa. Och nu håller jag på med kurslitteratur och Dessen-omläsning, så det måste nog tyvärr vänta ett tag till.

 2. Du har gjort mig nyfiken!

 3. Jag blev också lite nyfiken, och googlade på författaren. upptäckte en misstänkt bekant klingande titel i hennes bibliografi, och insåg att jag ju faktiskt har debuten Looking for Alibrandi stående oläst i en av mina hyllor. Vilka hade du beställt? Kan ju inte tillåta mig att beställa fler av Marchetta innan jag har läst den som stått oläst i flera år… (Mkt, mkt pinsamt, jag vet. i synnerhet som den är en bookcrossing-bok.)

  • Har beställt den och Saving Francesca. Om 2-5 vardagar + frakt så sätter jag igång.

   • Fint, jag ser fram emot att höra vad du tycker! Nu börjar det nästan kännas som om jag borde se till att looking for Alibrandi får bli en av få egna böcker som får följa med på min fyramånaders jobbsession på annan ort.

 4. Den åker upp i varukorgen (har tyvärr precis klickat iväg en 1500kr-beställning så den får stå i korgen och få fler kompisar under den närmaste månaden). Bara tack vare Bokhora har jag ju fått ett totalt ungdomslitteraturberoende…
  Och så ett litet fniss – hur många böcker låg du vid poolen och läste på din TräningsResa!?!

  • Tror jag hade med mig 7 st, och det var 1 för lite eg. Tur att jag gärna läste om Jellicoe alltså, annars hade det blivit bokbrist. Det är en svår brist! Sparade en bok enkom t flyget hem.

 5. Bättre swoon än från Peeta, Mr Rochester och Darcy? I’m on! (Tyvärr hade inte Malmö Stadsbibliotek den… men jag har skickat inköpsförslag till dem!)

 6. Jag har lagt den i önskelistan! Halkade in på den här bloggen nyligen och har redan ungefär 50 böcker som står på önskelistan och några på väg hem :)

 7. Efter att ha läst här och sedan kollat goodreads.com (där den har ett riktigt fint genomsnittsbetyg av över 3000 röster) så är boken nu beställd!

 8. Boken verkar spännande, men varför skriver du ”vart” när det gäller ”här” och ”där”? ”Vart” sparar jag för ”hit” och ”dit”. (Riktning i motsats till befintlighet, du har säkert hört det förr.) Tyvärr fastnar jag på sånt här och det skymmer sikten.

 9. Det där var ju helt oemotståndligt. Klicketi-klick så var den beställd! Håller precis på att avsluta The Condition av Jennifer Haigh som också inköptes på Bokhora-rekommendation och känner mig väldigt sugen på Jellicoe.

 10. Skippar ju gärna Rochester och Mr. Darcy (om det inte är Colin Firth förstås) – men mer swoon-worthy än Peeta? Jag ska SÅ läsa! Och tack för det mest entusiastiska och hjärteivriga boktips jag läst på länge!

 11. Åh, håller med dig om precis allt! Men måste säga att jag gillade det kursiva på en gång, men mitt i boken kunde jag känna att de avsnitten stod i vägen för all action! Började läsa lite igår kväll och har precis läst ut den nu. Det var jättejobbigt att jag var tvungen att gå på barnkalas med ungarna mitt i.
  Tänkte också att jag måste läsa om den igen på en gång och misstänker att jag kommer att läsa om den flera gånger. (är omläsare) Älskade alla karaktärer, Jonah Griggs sopar banan med Peeta, Gale och alla Dessenkillar.
  Fullkomligt älskade den, tack så mycket för tipset!

 12. Men precis på slutet kom jag på att jag missade en ganska stor grej! Hur en viss person dog? När fick man veta det????

 13. Tänkte bara tipsa om att Melina Marchetta har skrivit ett intressant inlägg i sin blogg om hur hon håller på att förvandla boken till ett filmmanus.

  http://www.melinamarchetta.com.au/ –> News and Stuff –> inlägget från 21 april

  OBS! Jag har läst 290 sidor av boken och känner mig inte spoilad av att läsa inlägget, men man bör inte läsa det förrän man kommit ungefär lika långt som jag, enligt mig.

  • Tack för länk och tusan vilken svår manusprocess det verkar vara! Blev också glad över en annan news item, att det förmodligen är Ben Cassidy från JR som skymtar förbi i ”The piper’s son” som i sig är nog fab då den plockar upp en karaktär från ”Saving Francesca”. Har läst den, superfin, och har Piper på vänt här hemma. Jag lever i en Marchetta-värld just nu, ja. I love it, though.

 14. […] mängden och som innehåller extra mycket av allt! När jag läser tänker jag – precis som Johanna Lindbäck på Bokhora – på allt fantastiskt jag ska skriva om den här lika fantastiska bok men kommer underfund med […]

 15. […] anledningar inte tagit oss för att läsa. Förrän nu. Jag köpte Jellicoe Road efter att ha läst Johanna Lindbäcks recension, tillika rekommendation, på Bokhora för ett tag sedan, en rekommendation som återkom … och […]

 16. Jag är normalt värsta lurkern som aldrig kommenterar men nu kände jag ett visst behov.
  Efter att ha läst dina lovord om den här boken och författaren MÅSTE jag helt enkelt läsa den (ja, så lättpåverkad är jag). Blir helt enkelt en beställning från Adlibris (jag som skulle ta paus) och lägga alla andra planerade böcker åt sidan. Dessutom har jag efter lite hjärntvätt från alla håll insett att det är lika bra att köpa Hungerspelen också.

  Hälsningar från Isabella, ett hängivet bokhora fan med dåligt vett när det gäller att kommentera (ska försöka bli bättre)

 17. […] Jellicoe Road av Melina Marchetta. Efter Johanna L:s kampanj på Bokhora var det svårt att inte bli intresserad. Ungdomslitteratur som utspelar sig i ett nutida Australien? *beställde* […]

 18. […] Road av Melina Marchetta har hyllat och hyllats, kanske främst av JoL, men också av andra. Håll ut de första 50-60 sidorna skriver hon, sedan blir det riktigt bra. […]

 19. […] Johanna på Bokhora » Elin på Tonårsboken » Clarisa på Flaskposten Boken Jellicoe Road kan ta en stund att […]

 20. Läst. Älskar’t! Håller med om det var lite förvirrande till en början med de kursiverade partierna och tog ca 50 sidor att komma in i boken. Ville aldrig att det skulle ta slut. Och som tårarna rann bitvis.

 21. Jag tackar och bugar och bockar för tipset. Fantastisk! Jobbar i bokhandel och den var på väg ut ur sortimentet men nu ska jag banne mig ta in den igen och tipsa om den hej vilt. Tack igen!

 22. […] Road är en bok som blev hyllad i svenska bokbloggar under förra året, läs gärna om den hos Bokhora, Barnboksprat och En bokcirkel för […]

 23. […] Road är en bok som blev hyllad i svenska bokbloggar under förra året, läs gärna om den hos Bokhora,Barnboksprat och En bokcirkel för […]

 24. […] börjar jag vara RITKIGT nyfiken på Jellicoe Road efter framförallt Bokhoras -Johanna Lindbäcks –  alla lyriska inlägg om den. Nu har Bokhora en tävling där man kan […]

 25. […] Bokhora- Johanna har också läst och En bokcirkel för alla har just nu bloggprat om Jellicoe Road. […]

 26. […] till skyarna förra året och såklart blev jag nyfiken på att läsa den. Johanna Lindbäck på Bokhora skrev till exempel: ”Min bästa bok alla kategorier i […]

 27. […] urval andra som bloggat om boken är: Bokhora, Bokmamma, Nilmas bokhylla, Boktok73, TinaO och […]

 28. […] jag blev så himla sugen på att läsa den. Johanna Lindbäck på skrev en recension till den här. Efter det såg jag denna boken överallt, bokstavligt talat överallt. När den kom ut på svenska […]

 29. […] bland annat skriver påBokhora var en av dem som hylla den. Du kan tex läsa vad hon skrev om den här. Blir lite glad när jag läser det inlägget för där står det att boken är väldigt […]

 30. […] tittade beundrande på paraden med hurrarop som gled förbi.  Längst fram gick Johanna Lindbäck och hennes entusiasm var så stark att jag laddade ner den engelska originalutgåvan omedelbart […]

 31. Jag håller på att läsa den nu och vill bara tacka för tipset! Utan att riktigt kunna sätta fingret på varför så tycker jag att den här helt fanastisk! Har ca 30 sidor kvar som jag drar ut på så länge som möjligt :)

 32. […] jag att båda är riktigt bra böcker. Jellicoe Road har till exempel Bokhoras Johanna Lindbäck älskat, likaså Enbokcirkelföralla och Boktokig. Världskrig Z gillas av av Eli läser och skriver, […]

 33. […] som har skrivit om boken: Bokhora, Feministbiblioteket, Lottens bokblogg, […]

 34. Oj, håller heller inte med om allt översvallande beröm… på riktigt har jag beredd att lägga den åt sidan efter ca 50 sidor. Tyckte dialogen bara var tröttsam med massa klichéaktig sarkasm. Territoriekriget tyckte jag kändes barnsligt, huvudpersonerna är 17 år gamla? Ok om de var tolv, tretton men jag har svårt att tänka mig elever som går i tvåan på gymnasiet hålla på med nån sorts glorifierad röda-vita rosen… Är i och för sig glad att jag läste färdigt för boken tog sig efter hand men intrigen var ju inte heller så överraskande… det enda jag inte räknade ut jätte-jätte långt innan var Jessas härkomst (för att inte spoila). Och seriemördaren missade jag lite kanske för att jag inte läste så uppmärksamt en bit. Helt ok bok men långt ifrån fantastisk blir mitt omdöme :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida