”Kapitulera omedelbart eller dö” – Sanne Näsling « Bokhora

Bokhora.se

07/04 2011
7:03

Mary och Lovely, två tjejer i högstadiet. Två speciella tjejer. Sofistikerade, smarta, genomskådande, bitska, snälla, cyniska, livströtta, sprudlande, allt i en blandning. Den typen som vet väldigt mycket när de är femton, nästan allt, och som inte alls går så bra ihop med alla idioter i klassen. Klassen är tyvärr full av idioter. Hela livet är tyvärr ganska fullt av idioter. Så Mary och Lovely har skapat sin egen lilla värld för att stå ut. De har ett språk fullt av interna referenser och pågående historier om saker som ska hända när de kommer loss härifrån och äntligen får flytta till London, eller historier om jobbiga saker som redan hänt men som måste bearbetas för att de ska bli på the Mary and Lovely-way.

”Kapitulera omedelbart eller dö” är Sanne Näslings debut. Jag hörde henne berätta om den lite häromveckan och hon sa att hon hållit på att skriva om dessa två flickor i flera år. Det märks verkligen. Precisa små detaljer, exakta dialoger och tonfall, Mary och Lovely kliver fram direkt man börjar läsa. Inte det minsta suddiga i kanten eller platta. Högstadiet, klassen, deras värld, allt är liksom exakt. Deras språk är något utöver det vanliga också; massa engelska inblandad och nu pratar vi inte standard-ohmygod-fraser utan på en högre nivå. En litteraturreferens i boken är Monika Fagerholm, och då förstår ni lite. Omtag, vissa nyckelfraser, omtag med ny twist. Säger också en hel del om Mary och Lovely ju, att de läser Fagerholm. Inte vilka 9:or som helst.

Jag tycker att det är otroligt bra skrivet, men… intrig? Det räcker inte att läsa söta, smarta, dräpande oneliners, jag vill ha lite konkret handling också. Nu finns den fluffiga ytan med snygga nagellacksfärger och sen lite hot där under, men jag tycker det blir för stillastående. Sanne Näsling låter klassen skymta förbi här och där, den jobbiga som är full av idioter, och de scenerna gillar jag. Samspelet, hierarkin, utanförskapet, det är mitt i prick. Önskar att hon hade byggt mer på det? Eller något annat? Som det är nu kan jag öppna valfri sida och hänföras språkligt för att det är så fint och speciellt, men att bara vara i det hela tiden blir för sött. Jag saknar en dramatisk kurva.

9 kommentarer

9 kommentarer till ”Kapitulera omedelbart eller dö” – Sanne Näsling

  1. Blev lite kär i den här boken i början. Men hade tålamod med att det är en debut och lät den tappa fart och mening på slutet, utan att bli sur,
    Hon kanske bara inte kunde komma på hur hon skulle avsluta den, tänker jag. Det känns som om hon hade karaktärerna klara men visste inte riktigt vad hon skulle göra med dem. Jag har ändå rekommenderat den här boken och förväntat mig mer av författaren nästa gång. Håller alltså med dig.

  2. Jag tycker inte alls att det var tråkigt med stillastående handling. Det var annorlunda, kanske inte kan läsa fler böcker på det viset med denna var ett undantag. Själv gillade jag inte Marys ”KK” som helt saknade mening enligt mig. Jag menar det var ju samtidigt som när Mary och Lovely var tillsammans. Dom ifrågasätter varandra lite för lite på just den punkten.

  3. En riktigt stark och bra berättelse om vänskap och kärlek och hur man ska förstå känslorna osm ropar ur hjärtat. Sådan rasande fin vänskildring är vi inte bortskämda med. Tack Sanne Näsling!

  4. […] Bokhora tyckte om personer och dialog, men saknade en riktig intrig. […]

  5. […] andra som också gillade: Glory Box, Enligt O, En bok om dagen, Bokhora, Dark Places Av Maria kl. 18:41 i Recensioner | Taggar: Barn & […]

  6. […] många har redan skrivit så fina recensioner, läs någon av dem (Bokhora, Glory Box, Shitzo-Cookie, En bok om dagen, Dark Places, Tystnad, Enligt O och Kajsa Ekis Ekman […]

  7. […] bloggar: Bokhora, Dagens bok, En bok om dagen, Fiktiviteter, SVT-bloggen Share this:FacebookTwitterLike […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida