Knausgård på Kulturhustaket « Bokhora

Bokhora.se

20/08 2011
7:50

I torsdags kunde man åka upp till våning 5 i Kulturhuset, dvs till taket, och lyssna på Jens Liljestrand som pratade med Karl Ove Knausgård. Med tanke på att svenskarna äntligen börjat bli lika besatta av ”Min kamp” som jag var förra vintern så fattade jag att man behövde vara där i tid. Pratet skulle börja 19 – vi var på plats 17.10. Då kändes det lite tidigt, men typ 20 min senare smällde det till och folk strömmade till.
En del klättrade upp på taket för att se.
18.30 var det proppfullt och dörrarna stängdes.

Klockan blev sju och Knausgård gjorde entré och tände en cigg.

Cirka fem minuter senare – regn. Åh nej, tänkte väl alla flera hundra personer på plats, men fear not, för personalen var snabbt framme med kartonger med regncapar. Det blev ett mycket roligt avbrott när alla skulle klä på sig dessa. Riktigt fnissigt!

Men sen! Alla inpackade i skyddande plast, samtalet kunde börja på riktigt. Mer cigg, mer prat om Knausgårds Sommar-program, Norge, vad som fått honom att börja skriva den, alla ranterna i ”Min kamp 2” om babyrytmik och tråkigt småbarnsliv, vad konsekvenserna av böckerna blivit, hur det funkat att lämna ut sig så mycket.
Jag gillar att det var generöst med tid, de höll på till 20.30 ungefär, och att det inte behövde bli så där stressat när man ska klämma in så mycket som möjligt på 45 min.

Sen som avslutning, en riktig treat. Vi fick ett avsnitt ur den kommande ”Min kamp 6” som kommer att bli över 1000 sidor och bla innehålla en 400 sidor lång essä om Hitlers Kamp. Den scenen Knausgård läste var dock en middagsscen i Malmö. Och han är verkligen så jäkla bra på att läsa.

Och ja, det är öl på bordet där i bakgrunden. Jens Liljestrand hade packat med sig lite olika föremål för att få in vinklingar i samtalet. Öl, ekologiskt godis, och en spegel.

Ni som var där, visst var det bra?

6 kommentarer

6 kommentarer till Knausgård på Kulturhustaket

  1. Å fy fillern, jeg blir helt tussete når jeg hører om Min kamp 6. Jeg gleder meg så mye at jeg ikke orker å tenke på det en gang! 1000 sider! Det blir så bra! Håper jeg kan gjøre litt mindre på jobben den uken!

  2. Ja, visst var det bra. Jag ser fram emot oktober när nästa kamp kommer ut:)

  3. Jag hade tänkt att gå – men fastnade på jobbet. Nu är ju ännu mer ledsen över det…

  4. tack för den utförliga rapporten! kan nu mkt väl föreställa mig kvällen, nästan minut för minut : )

    någon fråga om Ribus (fängslande!) ljudboksinläsningar eller Betty Blue-affischen som dyker upp flera ggr?

    • Nej, ingen info om det, men jag blev så lättad apropå det vi pratade om brorsan på facebook. KOK berättade att Y läst manuset som första utomstående, och där skriver KOK att när de ses brukar de aldrig ta varandra i hand eller se varandra i ögonen. Nästa ggn de sågs sträckte Y fram handen och såg honom i ögonen.

  5. Haha, söta bilder. :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida