”Pojkarna” och ”Affektion” « Bokhora

Bokhora.se

25/08 2011
6:30

Av en slump som stavas recensionsdatum läste jag Jessica Schiefauers ”Pojkarna” och Martin Jerns ”Affektion” precis efter varandra, och det visade sig vara mycket passande för huvudpersonerna är totala motpoler. Eller spegelbilder.

”Pojkarna” handlar om tre 14-åriga tjejer som inte vill växa upp och kliva in i sina hormonfyllda kroppar och börja med allt vuxet – läs, sexuellt. Så de leker, har maskerad, klänger sig fast vid barndomen. I skolan trakasseras de av killar, hemma kan de försvinna och slippa allt sånt när de tar på sig tiger och pierrot-kostymer.

I ”Affektion” heter huvudpersonen Kate Mess och hon är 16 going on 46. Kate har sen länge börjat ha sex, lärt sig allt om hur hon ska använda sin kropp för att få killar att göra det hon vill. Hon har tagit kontrollen själv. Hon har också supit, knarkat och gjort allt annat. Tio gånger om. Allt hon längtar efter nu är att komma bort från sig själv, från det som hände för några år sen på ett kalas, eller om det var ett party. Hon kanske dödade en tjej. Kanske alltså. Men det fuckade oavsett upp allt med alla.

Båda böckerna; få/ta makten över sin kropp och att vilja fly från något. I Kates fall är allt högst realistiskt, hon träffar killar, hon utnyttjar dem, försöker hitta något hon vill ha eller saknar, som hon inte upplevt på länge. I ”Pojkarna” får allt ett magiskt realism-stuk. En av tjejerna har ett växthus och beställer frön från jordens alla hörn. Ett paket innehåller ett oidentifierat sådant som snabbt växer upp till en vacker blomma. Tjejerna testar dricka en droppen från den en maskeradnatt och det får dem alla tre att bli pojkar. Japp, de ser sig själv i spegeln och tror inte sina ögon. Riktiga pojkar med snoppar och adamsäpplen. Som såna går de ut i natten och det visar sig vara den ultimata utklädnaden. Ingen tittar på dem på samma sätt längre. Ingen tittar på dem överhuvudtaget. Det är en helt ny värld, och en mycket berusande sådan.

Jag tycker båda böckerna är intressanta. På ”Affektion” är faktiskt en av våra läsare citerad. Jonathan säger om Martin Jerns första och förra bok ”Så värt” att den har förändrat hans syn på böcker. Den precis som ”Affektion” handlar om såna man inte läser om så ofta. Kate Mess, inte precis tjejen som går på bibblan och kommer hem med en trave böcker. Om Sanne Näsling skriver om flickor som alla vi bokälskare gullar sönder och känner igen oss i, så skriver Martin Jern om de där som vi tyckte var jäkligt störiga, jobbiga och förmodligen var lite rädda för. Kate konstaterar själv att hon inte är en så mysig tjej. Nej, du. Men när rätt läsare, dvs ovilliga läsare om jag ska tänka generaliserat, hittar den här typen av böcker. Då.
Så exakt levererat av Martin Jern i ton och stil också. Inte ett hårt ord känns fel i mess-dialogerna.

”Pojkarna” är med hela sitt förvandlingstrick en spännande fantasi. Jag blir dock mer intresserad av den faktiska frågan än att jag tycker genomförandet är fantastiskt. Det är bra, men diskussionen om kroppar, pojkar, flickor är bättre. Framförallt var det som sagt väldigt passande att läsa dem ihop. Ett litet sex/makt/kropps-tema helt spontant. Varsågod för den idéen, och slit den med hälsan!

1 kommentar

1 kommentar till ”Pojkarna” och ”Affektion”

  1. […] stämmer att de här två tjejerna är sådana där som vi läsare älskar att gulla sönder som Johanna Lindbäck skriver i sitt inlägg, också det på […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida