Richard Yates och Mad Men « Bokhora

Bokhora.se

02/02 2011
14:02

Tittar ni på TV-serien ”Mad Men? Jag gör och det slår mig så många paralleller man kan dra till Richard Yates romaner från samma tidsera. USA på sextiotalet, eller närmare bestämt New York och förorterna på sextiotalet. Utleda hemmafruar som vill ut, bort, till något bättre. Men som inte förmår. Som blir bittra och står och röker i köket iförda snygga klänningar. Som åttiotalets Sue Ellen tänker jag nu, bort till drinkvagnen och klirrande isbitar i ett glas och de tysta anklagelserna och ibland de högljudda. Ännu en parallell.

Ledan och tristessen. Och de som kommer ut, som istället måste ge upp något annat och till slut så väljer männen ändå någon liten hemmafruhoppa, när det kniper så var det inte något mer än att det var lättare att ströligga med någon modern som har ett pessar än någon som riskerar att bli på smällen. När det är på riktigt så är det förstås en av de där fina flickorna som gäller.

Ah, jag halkar ur spår litet. Men jag älskar Yates (till skillnad från JoL vars invändningar jag förstår fullständigt, men jag har ju en thingie för det här med ledan och likgiltigheten och känslan av att det inte spelar någon roll, att leva) och häromveckan läste jag fina ”Easter Parade” och den har liksom varit med sedan dess. Jag köpte en vanlig pocketutgåva men den här vintageutgåvan har jag bl a sett på Papercut och nu önskar jag att jag hade köpt den istället.

5 kommentarer

5 kommentarer till Richard Yates och Mad Men

  1. Glöm inte heller John Cheever: tycker själv att hans noveller är det perfekta komplementet till ”Mad Men” :-)

  2. Vilken härlig framsida på vintageutgåvan!!! Den gillar jag verkligen!!!

  3. Köpte just den utgåvan i London för nåt år sedan, plus en lika fin i samma serie som jag helt plötsligt inte kommer ihåg namnet på, som är en liten novellsamling.

  4. […] This post was mentioned on Twitter by Anette S. Garpestad, BokbloggsNytt. BokbloggsNytt said: Bokhora: "Richard Yates och Mad Men" http://bit.ly/fsENOw […]

  5. Jaa, det är väl Bets där till vänster, och Trudy till höger. Väntar och väntar på att säsong 4 ska komma på DVD, vägrar kolla på 9:an med reklam.

    Har Easter Parade hemma och även läst Revolutionary road. Kan bara hålla med i din teori.

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida