”Tjärven” – John Ajvide Lindqvist « Bokhora

Bokhora.se

11/05 2011
9:00

På John Ajvide Lindqvists fanpage på Facebook är folk arga för att ”Tjärven” enbart ges ut som e-bok och mp3-bok. Det kan jag förstå. Jag var ju själv lite tveksam till vad jag skulle välja: läsa på datorn (har ingen läsplatta) eller lyssna (mycket dåliga erfarenheter).

Jag valde att lyssna.

Ändå tycker jag att det är ett spännande experiment detta att den ”bara” ges ut som e- och mp3-bok. Många böcker ges ju ”bara” ut som pappersbok. Och, efter att ha lyssnat på ”Tjärven” som författaren själv läst in, kan jag med lätthet utropa boken som Ajvide Lindqvists bästa. Det tror jag beror mycket på hans inläsning. Den är så himla bra!

Sju klasskamrater ska fira midsommar ihop, 25 år efter studenten. De har inte träffat varandra sedan dess, även om de var riktigt tajta under gymnasietiden. Markus har ett fint hus vid havet, men de ska ta hans båt ut till en ö som ligger typ en timme bort, längst ut i skärgården. När de har festat klart ute på ön, alltså Tjärven, ska de åka hem till Markus och sova över där. Det kan tyckas lite meckigt, tycker både jag och Amaltea, som var en outsider under gymnasiet och är en outsider nu. Hursomhelst: vi har ingen egentlig talan. De andra: Karl-Erik, Ruben, Markus, Jenny, Jonas och Pia är väldigt peppade. På ön tänder de grillen, spelar gitarr, dricker sprit och försöker blåsa liv i gamla gymnasieromanser. Snart inträffar dock en serie händelser som lägger ordentlig sordin på stämningen och som om det inte räckte är midsommarafton (som bekant?) dagen de drunknade kan knalla upp på land och känna solens strålar mot sina kalla kroppar. Och äta de levandes hjärnor. Så som zombies gör.

Jag har gjort några tappra försök att lyssna på ljudböcker förut. För nära fyra år sedan skrev jag ett positivt och – så här i efterhand – mycket naivt, lyriskt inlägg om ljudböcker. ”Intrigen i den här låter ju ljuvlig” om Ingemarssons ”Lyckans hjul”?! Föga anade jag att jag inte ens skulle lyssna klart på första skivan. Med denna erfarenhet i bagaget lade jag in ””Tjärven” i min mobiltelefon och satte mig ordentligt tillrätta på pendeltåget. Sedan var jag så att säga fast. ”Tjärven” tar sina modiga fem och en halv timme att lyssna på, det kanske många ljudböcker gör och när jag har lyssnat klart på det sista avsnittet önskar jag att jag hade ett till och gärna ett till och ett till och ett till. För när zombiesarna biter av ett ögonlock kan jag liksom inte skumma förbi, det är nästan som att Ajvide Lindqvist pratar extra långsamt då. Och jag ryser.

Ajvide Lindqvists bästa, skrev jag. För ja, jag har vissa problem med en del av hans formuleringar, hans realism, när jag läser hans romaner. När jag lyssnar: inte ett dugg. Det är bara människorna, zombiesarna, fyren, havet och Ajvide Lindqvists mörka stämma. Ingenting stör mitt lyssnande. Tankarna håller sig kvar i berättelsen, från och med del 2 (av 11) är det nästintill konstant spännande med små, lugnare pauser för att hämta andan. ”Tjärven” är en förbaskat otäck roman och jag tror inte att ni behöver oroa er för att se min blekfeta lekamen beträda någon strand i sommar; havet (och sjöarna) är plötsligt inte så lockande. Fy hundan för att stoppa ner tån i ytterskärgårdens kalla hav och förvänta sig en nästan genomskinligt vit hand som greppar mitt ben, längtandes efter mitt skallbens innehåll. Det är vad ”Tjärven” gör med mig. Jag blir rädd, så himla skönt rädd, och jag älskart.

Förstår ni att det här är en femma? Så himla bra! Men – jag råder er – lyssna i september, när det har blivit för kallt för att bada.

 

 

18 kommentarer

18 kommentarer till ”Tjärven” – John Ajvide Lindqvist

 1. Jag håller med om att den är riktigt, riktigt bra, jag har dock en vana att ändra mig när det gäller rangordningen av JAL:s böcker med jämna mellanrum så jag nöjer mig med att säga att den är just riktigt bra ;) Jag var också skeptisk till det här med boken som enbart elektronisk men blev positivt överraskad av min e-boksupplevelse.

  Min recension finns också på bloggen nu förresten: http://www.fiktiviteter.se/2011/05/11/tjarven/

 2. Är riktigt sugen på denna boken, men var tusan kan man införskaffa de? Har kollat de stora handlarna men där finns den inte i något av formaten.

 3. Alla affärer verkar inte ha uppdaterat sina sidor ännu, men den fanns på fler ställen om man tittade igenom dessa länkar:
  e-bok:
  http://elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9197819220
  ljudbok:
  http://elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9197819212

 4. Jag kan läsa nu! Är redan rädd för havet (Hallå! ”Hajen” – har faktiskt läst boken också) och sjöar (Jason. Need I say more?). Är så fruktansvärt fördomsfull mot e-böcker bara…

 5. Ajvide har den bästa uppläsnings-rösten…

 6. Ah- ljudbok, Ajvide Lindqvists underbara röst, zombies och skärgården – bara bra saker!
  Har bara hunnit lyssna ca en halvtimme och vill bara ha mer!

 7. Åh den skulle jag vilja läsa, om den fanns som riktig bok, för jag har inte heller någon läsplatta och lyssna vet jag inte om jag kan. Har lyssnat på ”En geishas memoarer” i ungefär ett år, den är jättebra men jag glömmer att lyssna :P

  • Jag rekommenderar verkligen lyssning. Jag brukar inte lyssna på ljudböcker och trodde inte att det var något för mig, men när jag väl började lyssna på ”Tjärven” kunde jag inte sluta. Den är fantastisk att lyssna på. Rekommenderar ett försök :-)!

 8. Fem och en halv timme, you say. Då sparar jag den till vår Norrlandstripp i sommar. Ljudbokszombieskräck, here I come!

  /Pappersbokstönten

 9. Har precis börjat lyssna på Tjärven och fascineras och njuter av hur han lyckas förflytta mig till en skräckens skärgårdsö samtidigt som jag sitter på jobbet och matar in siffror i en dator. Gud ske pris för montona arbetsuppgifter ibland..

 10. Jag som inte kan koncentrera mig då jag lyssnar på böcker. :( Och inte har jag läsplatta heller. Hoppas den ges ut i pappersformat om ett halvår eller så i alla fall. Detta vill jag inte missa!

 11. […] Eller? För det kan inte bero på boken eftersom den har fått goda recensioner hos de bloggar som har skrivit om den och även de få tidningar som har gjort det. Jag har lyssnat på den och jag kan intyga att […]

 12. […] För det kan inte bero på boken eftersom den har fått goda recensioner hos de bloggar som har skrivit om den och även de få tidningar som har gjort det. Jag har lyssnat på den och jag kan intyga att […]

 13. […] Läs här om Bokhora-Johanna Ks upplevelse av att lyssna på ”Tjärven” eller gå på en guidad ”När jag lät dig […]

 14. […] Vill man läsa mer tyckande och tänkande om Tjärven så varför inte läsa hos Bokhora, Swedish Zombie eller Eli läser och […]

 15. Jag vill verkligen inte ta något från John Ajvide Lindqvists arbete med Tjärven? Men jag har läst nästan samma historia i en samling spökhistorier från Österlen. Jag tycker att han har lånat mer än “tre takter” i alla fall… Bedöm själva: http://tinyurl.com/d9e3ro6

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida