”Vända blad” – Julie Jézéquel « Bokhora

Bokhora.se

20/06 2011
10:00

”Vända blad” landar på mitt skrivbord och jag kan inte låta bli att börja läsa den. Sedan går det inte att sluta. Språket: det är så franskt i mina ögon. Jag gillar! Clara Tallane, manusförfattare, lever tillsammans med sin tonårige son och knallar inte riktigt lakoniskt, men liksom lätt ironisk, omkring i sin lägenhet, försöker hitta ett sätt att försörja sin lilla familj på.

Sedan hennes manusförfattarekarriär så att säga har gått åt skogen, lägger Clara upp ett erbjudande på Internet om att hon kan agera spökskrivare. Hon får napp. Bertrand Rosier vill att hon ska skriva om hans liv. Eller snarare: hans liv som det kunde ha varit. Vi får aldrig riktigt lära känna Rosier, om sanningen ska fram, får vi inte rikigt lära känna någon i ”Vända blad”, så det blir aldrig helt klart för läsaren varför Rosier önskar den här tjänsten av Clara. Men hon gör det. Hon diktar upp ett fantastiskt liv åt sin kund, plockar åt sig de små smulor av sanning han kastar åt henne, åstadkommer en parallell verklighet.

Som sagt: det är någonting med språket, tonen som jag tycker är oemotståndligt franskt. Inte Amelie-franskt, liksom quirky, snarare modernt, smart, humoristiskt. Det gillar jag. Att jag inte riktigt får grepp om vare sig Clara eller Rosier bryr jag mig inte så mycket om, men riktigt flerdimensionella blir de aldrig för mig. Däremot är det en fin berättelse, en så kallad feel good-roman, en resa som Clara är med om. En perfekt, puttrig rese- eller strandbok. Och det finns så många olika sätt man kan gilla en roman på. Vissa får en att tappa fotfästet, kanske att berätta om för alla, att inte kunna sluta tänka på, hålla nära hjärtat, medan andra är en solklar rekommendation. ”Vända blad” får mig inte att tappa fotfästet, men är alltså en rekommendation. Läs den!

1 kommentar

1 kommentar till ”Vända blad” – Julie Jézéquel

  1. Smart, rolig och väldigt fransk var mina starkaste tankar om ”Vända blad” också. En klar rekommendation för sommarläsningshögen :)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida