Att lära sig läsa « Bokhora

Bokhora.se

09/06 2012
12:02

Det är tur att jag är lärare för skolans yngre år eftersom jag tycker att det är så himla häftigt när barn lär sig läsa. Överhuvudtaget tycker jag att läsning är en himla häftig sak. Funderar ni ibland på hur ni läser? Hur ni kan läsa en hel mening på en gång? Hur ni känner igen massor av ord bara genom att liksom titta på dem? Och hur ni ljudar igenom främmande ord? Eller hur man kan koncentrera sig och leva sig in i en handling samtidigt som man pysslar med det rent tekniska att avkoda tecknen?

När jag träffade min systerdotter sist (det är över en månad sen – åh, vad jag saknar henne och hennes bror, på Bokhora kända som Smultronen) hade hon helt plötsligt lärt sig läsa. Jag skriver plötsligt eftersom min syster aldrig suttit vid köksbordet eller i soffan och pekat på bokstäver med sina barn, även om hon har varit en läsförebild för dem hela deras liv genom att läsa högt för dem varje kväll, läst mycket själv och gett dem böcker och besökt biblioteket med dem. Att min systerdotter nu kunde ljuda sig igenom ord var väldigt spännande för mig och min syster (som också är lärare…). Det var förmodligen väldigt spännande för min systerdotter att kunna läsa också. När vi låg bredvid varandra och jag läste ”Eld” och hon skulle försöka somna ljudade hon över min axel. Det är omöjligt. Himla mysig grej. Det brukar vara en del av läsinlärningsprocessen, att man läser all text man kan hitta För text finns det ju nära på överallt.

Nu var det så länge sedan jag arbetade med nybörjarläsare så jag har ingen koll på spännande böcker med mycket bilder och inte så mycket text. Har ni några bra tips (helst inte böcker som är skrivna med enbart versaler, jag är inte vidare förtjust i dem)? På måndag fyller det här lilla smultronet år och det vore roligt att läsa tillsammans när vi ses nästa gång.

12 kommentarer

12 kommentarer till Att lära sig läsa

 1. Mina barn började läsa med Hela Bross böcker om klass 1b som de gillade jättemycket. Även om barnet inte börjat skolan ännu så sammanfaller ju ofta läsintresset med en nyfikenhet på att gå i skolan – vilket gör de böckerna perfekta som nybörjarläsning.

  • De gillade mina barn också! Och mina elever i svenska brukar också få läsa dem i bland.

 2. Helena Bross böcker som nämnts ovan
  Martin Widmarks mysterieserie o så hans Nelly Rapp-böcker. Sen tror jag att Linda på Enligt O har en hel del bra tips på bloggen.

  • Vi har just läst igenom nästan alla Katastrofböcker av Ingelin Angerborn och då har Storebror ljudat sig igenom vissa delar. Läsa en mening var är kul!

 3. Lillebror och nalle är bäst!

 4. Böckerna om Jack är spännande tycker sonen som nyss lärt sig läsa. Första boken heter Trolldom i Gamla Stan och det finns tre delar till.

  Hans första egenlästa böcker var serien Riddarskolan om tre barn som ska bli riddare av Martin Ljunggren och Mats Vänehem.

  Nu läser han också andra boken om den magiska trädkojan Den svarte riddaren. Första hette dinosaurietja kommer.

 5. Jo Salmsons fantasyserie om Alamandrarna gillade mina barn när de var nya läsare. Och Mats Wänblads deckare om privatdetektiven D E Tektor.

 6. Åh, tack alla för jättefina boktips. Fortsätt gärna fylla på!

 7. Om hon precis har lärt sig ljuda så tror jag att de boktips du fått ovan kanske är lite mycket text? Det finns en serie om Lova (ges ut på N& K) som har någon mening per uppslag med enkla, ljudenliga ord. De tror jag kan vara lagom om man precis har knäckt läskoden.

  Helena Bross böcker har enbart versaler, och de befinner sig nog någon nivå över Lova-böckerna – har dubbelkonsonant, sje-ljud med mera. Nelly Rapp, Martin Widmark, och Jack-serien mfl är kapitelböcker är för barn som läser flytande. Dem skulle inte jag sätta i händerna på ett barn som precis knäckt läskoden, det blir en enorm uppförsbacke.

  • Men om man läser tillsammans klarar även nybörjarläsaren svårare böcker. Barnet läser det hen vill, kan & orkar och den vuxne hjälper till. Funkade i alla fall bra för mina barn. Problemet med de böcker som egentligen är lagom svåra är ju att de är grymt ointressanta & tråkiga för barn som är vana vid berättelser (via högläsning & ljudböcker) & det är svårt att väcka läsglädje med dem.

   • Sara – visst har du rätt i det. Samtidigt så uppfattade jag frågan som att det efterfrågades tips på böcker som det går att läsa själv när man precis knäckt koden. Om man ska läsa tillsammans funkar ju egentligen vilken bok som helst som är kul att högläsa.

    Sedan är säkert alla barn olika också. Min son, som fortfarande ljudar alla ord skulle storkna om jag satte en kapitelbok i händerna på honom. Han skulle liksom inte ens orka pröva utan bara bli avskräckt av mängden text. Men det är ju inte samma sak som att alla andra barn fungerar så, såklart.

 8. Åh, ja visst är det häftigt. Min sexåring lärde sig läsa i julas; några favoriter; Rabén och sjögren har en fin serie som heter lättläst med många bra nybörjarböcker tex. Familjen Monstersson (finns tre böcker, underbara bilder, lite knasig familj), Häxläxa (wirsén), Morgan och piraterna. Men Jakten på Jack som nämndes ovan är perfekt högläsning. Min tjej läser rätt bra nu, men vill fortfarande ha färgbilder vilket ju begränsar urvalet. Tur jag är skolbibliotekarie o har koll ;)

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida