Books & Dreams « Bokhora

Bokhora.se

19/09 2012
12:53

Läste Bonniers nya bookazine ”Books & Dreams” på lunchen idag. Det verkar vara någon sorts efterföljare till tidningen Yourlife och framförallt deras event- och litteraturdel. Också B&D satsar på event med författare och goodiebag. Lite som bokhoras bokkollon med andra ord. Och så ett magasin som marknadsför hela härligheten.

Först tänkte jag att det skulle bli som en tjockare reklamdel för Bonniers utgivning, men det var relativt blandat med förlag bland boktipsen. Okej, de riktigt stora intervjuerna höll ju sig till Bonnierförfattare men det var inte alls så illa som jag befarade. Däremot var det förvånansvärt lite som intresserade mig.

Jag jämför med härliga tidningen ViLäser och deras artiklar engagerar mig, gör mig nyfiken och skapar läslust. Här blev jag mest sugen på att laga Jonas Crambys texmexmat efter ett litet reportage med utdrag ur hans kokbok. Det är väl gott så, men jag ville ha mer, matigare. Då var det ändå flera böcker och författare som engagerar, t ex Caitlin Moran och Mons Kallentoft (hans text om Thailand gillade jag). Jag har ingenting emot fluff, tvärtom. Det vet alla som känner mig. Men jag är så utled på vardagslyx, på sinnenas njutning, på puffade kuddar och penguinmuggar och självhjälpsböcker. Det är inte på riktigt!

Jag vill ha litteratur på riktigt, inte som en accessoar. Betänk då att jag ändå färgsorterar bokhyllan (smiley). Jag vill inte prata om Maria Dueñas för att jag läst mig till att det är Maria Dueñas man ska tycka om nu, eller läsa ännu en krönika av Michael Nyqvist för att han är snygg och pratar känslor. Och så en pliktskyldig iPad och redogörelse för e-bokens framfart ovanpå det.

Kanske låter jag hård nu, men det ska inte vara mer läslyx i livet, det ska vara mer läs i livet. Litteratur är inte lyx, gör du det på rätt sätt är det blod, svett och tårar.

8 kommentarer

8 kommentarer till Books & Dreams

 1. Agneta Bokslukar´n

  http://bookie.bokhora.se/lastips/

  jag har också den tidningen!

 2. Jag skrev om Books & Dreams på min blogg igår, med rätt liknande synpunkter:
  http://skuggornasbibliotek.blogspot.se/2012/09/ar-annu-en-boktidning-vad-varlden.html

  Det är rätt märkligt faktiskt hur de lyckats med att göra en hel tidning om böcker som inte alls gör att man blir särskilt sugen på att läsa något — eller jag blir inte det i alla fall…

 3. Blod svett och tårar!

 4. Bra sagt!

 5. Läste den på en tågresa nu på förmiddagen, och håller med. Jag blev inte så nyfiken på en enda bok genom att läsa den tidningen, och det är ju en bedrift.
  Och tex det där med flera sidor av korta, små boktips, hade man inte kunnat göra ngt mer där? Fördjupa, ngt längre. Jag gillade intervjun med Harlan Coben och den med Caitlin Moran, fast sen var det ju inga mer reportage som kändes långa nog för att sjunka in i läsning.

  • Nu har jag inte tidningen framför mig, men det där Morancitatet om att män plötsligt förstår hur konstiga kvinnor är, är så ordagrant från den (engelskspråkiga) artikeln jag läste och skrev om i min recce att jag nästan börjar undra om det inte är en köpt och översatt artikel? Eller så kläcker Moran ur sig samma citat i alla intervjuer. Inte helt ovanligt ju, märker även jag som ändå inte blir intervjuad så superofta.

 6. Tyvärr känns tidningen mest som en suck…mer som en katalog än just tidning. Blev också fruktansvärt irriterad över att chefredaktören skriver ”Läsa är lyx”! Jag är inte det minsta lyxsökande, nej läsa är lika viktigt som att andas för mig! Lite läskigt också Johanna, för redan innan jag läst ditt inlägg tänkte jag att Boooks & Dreams får böcker att verka som nån slags accessoarer…HEJA VI LÄSER säger jag bara!

 7. […] Dreams då? Det förekom en hel del klagomål i bokbloggosfären då den var sprillans ny (bl.a. här, här och här), och jag är nog inte heller såld, tyvärr. För jag tycker om idén, att det vid […]

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida